Carl Zeiss virksomhedens historie

Værkstedet for finmekanik og optik, som blev åbnet af Carl Zeiss i Jena i 1846, havde allerede haft en periode med fremgang i de tidligere år. På baggrund af Ernst Abbes videnskabelige præstationer udviklede firmaet sig gradvist til en global aktør inden for optik. Denne succesrige periode fortsatte i et århundrede. Delingen af Tyskland, som følge af de politiske omstændigheder efter anden verdenskrig, resulterede i to Carl Zeiss selskaber.

Efter de politiske ændringer i det tidligere Østtyskland i 1989/90, blev de to konkurrenter genforenet i ét selskab i 1990. Efter genforeningen stod Carl Zeiss stærkere end nogensinde før i sin begivenhedsrige historie. I dag går firmaet fremtiden imøde fuld af optimisme og forventning.

Hvordan startede det

Den 17. november 1846 åbnede den 30 år gamle mekaniker Carl Zeiss et værksted og en lille butik i Jenas Neugasse nr. 7. I løbet af nogle få måneder, havde Zeiss, som udover en solid teoretisk baggrund og god praktisk erfaring, også var godt kendt blandt forskere og matematikere på Universitetet i Jena, allerede fundet kunder, som han producerede videnskabelige apparater og instrumenter for i henhold til kundens specifikationer eller  reparerede. Derudover solgte han briller, kemiske væsker, tegneapparater, teleskoper osv.


I 1847, kunne Zeiss i kraft af sin succes ansætte en assistent og en lærling og leje to  kontorer i Wagnergasse nr. 34. I sommeren 1847, besluttede Zeiss sig for at følge rådet fra hans lærer, botanikeren Mattias Jacob Schleiden, og viede alt sin opmærksomhed til at bygge et enkelt mikroskop. I september 1847 kunne han præsentere sit første lupmikroskop.

 

I begyndelsen af 1850-tallet var der en øget efterspørgsel efter måleinstrumenter fra Zeiss' værksted, som nu havde fået et godt omdømme blandt mikroskopentusiaster på grund af hans omhyggeligt udførte arbejde. På det tidspunkt voksede interessen fra forskere og medicinske fagfolk for sammensatte mikroskoper, fordi de var de eneste instrumenter, som gav den ønskede forstørrelse.

Tidlige år

Carl Zeiss er et selskab med en lang tradition, som blev grundlagt af Carl Zeiss i 1846 i Jena som et præcisionsmekanisk og optisk værksted.

Fra 1872 blev mikroskoper lavet i Jena efter videnskabelige beregninger og derfor havde de væsentlig bedre optiske egenskaber. Dette teknologiske forspring gav selskabet en  global anerkendelse, og det skyldtes fysikeren og matematikeren Ernst Abbe, som blev en fast partner i det optiske værksted i 1876.

Abbes teori om billeddannelse i mikroskoper og "sinus tilstand", som bærer hans navn, danner grundlaget for alt højpræcisions optik.