De rigtige brilleglas for et optimalt syn

Hvilke brilleglas egner sig bedst til de forskellige former for nedsat syn?

Nærsynethed, langsynethed, aldersbetinget langsynethed (presbyopi) – der er mange synsproblemer, som kan begrænse vores visuelle opfattelse. I de fleste tilfælde kan et par optimalt tilpassede briller hjælpe os til at se klart igen. Men hvilken type brilleglas egner sig bedst til de forskellige former for nedsat syn? Brilleglassene er den vigtigste del af et par briller, og udvalget er intet mindre end enormt. SE BEDRE forklarer: Hvilke brilleglas til effektiv korrektion af synsfejl, nedsat syn og visuelle problemer findes der på markedet?

Klassiske brilleglasløsninger

Enkeltstyrkeglas – til nærsynethed (myopi) og langsynethed (hyperopi)

nkeltstyrkeglas har samme styrke over hele brilleglassets flade, dvs. at den korrigerende virkning er den samme over hele brilleglasset. De bruges som afstands- og læsebriller – de to mest almindelige synshjælpemidler. Hvad er forskellen? Ved læsebriller bliver enkeltstyrkeglassene optimeret til syn i nærområdet og tilpasset til den langsynede brugers læseafstand. Disse brilleglas er ikke kun fremragende egnet til læsning af bøger men også til læsning af små skrifttyper på en smartphone eller tablet.

For bedre at kunne forstå hvad nær- og langsynethed er, må vi først forklare, hvordan vores syn fungerer: For at vi kan se en genstand klart, skal vores optiske system danne et billede præcist på nethinden – hverken foran eller bagved. Denne billeddannelse fungerer ikke korrekt hos personer med nedsat syn. Hos langsynede personer afbilder øjet nære objekter bag nethinden, så genstande tæt ved ses uskarpt. Og omvendt ser nærsynede personer genstande på større afstand uskarpt, fordi det nærsynede øje afbilder genstande foran nethinden i stedet for direkte på den. Et par optimalt tilpassede afstandsbriller kan hjælpe til at se både nære og fjerne genstande klart igen.

Enkeltstyrkeglas – til nærsynethed (myopi)

Enkeltstyrkeglas – til nærsynethed (myopi)

Enkeltstyrkeglas – til langsynethed (hyperopi)

Bygningsfejl kan korrigeres med enkeltstyrkeglas. Korrektionen opnås ved at indarbejde en ekstra optisk styrke i brilleglasset, som udligner bygningsfejlen: Dette kaldes for cylinderkorrektion (angives med “cyl” på brilleglascertifikatet). De kaldes for toriske brilleglas.  

Enkeltstyrkeglas - ved bygningsfejl

Enkeltstyrkeglas - ved bygningsfejl

Prismeglas: ved latent skelen (heterofori)

Prismeglas forbedrer samspillet mellem øjnene hos personer med latent skelen. Ved latent skelen (heterofori eller latent strabisme) er øjnenes akser ikke helt parallelle, hvorved det rumlige syn forringes. Hjernen og øjets muskler forsøger konstant at forhindre dobbeltbilleder, hvad der kan være meget trættende for patienternes øjne og ofte forårsage hovedpine. Brilleglas med prismer kan udligne dette uens syn ved en særlig slibning af mindst ét af brilleglassene. Det forbedrer bevægeligheden og samspillet mellem øjnene og giver brugeren et skarpere og mere afslappet syn.

Bifokale brilleglas: ved nedsat nær- og afstandssyn

Bifokale brilleglas består af to områder med forskellig styrke, som sætter brugeren i stand til at se genstande klart både nær ved og på afstand. Man kan se, at der er tale om bifokale brilleglas på delelinjen mellem de to områder, hvor det underste er væsentligt mindre og ligner et lille vindue. Det er den såkaldte “læsezone” til syn i nærområdet, mens resten af brilleglasset giver optimalt syn i fjernområdet. Denne dobbeltstyrke giver brilleglasset sit navn: På latin betyder bi “to” og focal “brændpunkt”. Tidligere brugte man generelt bifokale brilleglas til korrektion af aldersbetinget langsynethed (presbyopi). I dag vælger man ikke længere disse brilleglas til dette. Mange brugere finder den klart synlige skillelinje uattraktiv eller ligefrem forstyrrende, f.eks. når man skal bevæge sig på trapper. Hvilken løsning vælger man nu? Moderne progressive brilleglas. De har glidende overgange mellem de forskellige synszoner og giver dermed større synskomfort.

Bifokale brilleglas

Trifokale brilleglas: ved synsproblemer på flere afstande

Trifokale brilleglas ligner de bifokale brilleglas i opbygning (tri betyder “tre” og focal “brændpunkt”), men bruges stadig af personer med aldersbetinget langsynethed (presbyopi). Udover at være optimeret til nær- og afstandssyn har de et tredje korrektionsområde, som er beregnet til mellemafstanden, dvs. mellem 50 og 150 cm. Trifokale brilleglas har dog de samme ulemper som bifokale brilleglas: Hårde overgange mellem synszonerne og synlige skillelinjer mellem styrkeområderne – grunden til, at flere og flere brugere vælger de moderne progressive brilleglas.

Progressive brilleglas: ved nær- og langsynethed, bygningsfejl og aldersbetinget langsynethed

Progressive brilleglas: ved nær- og langsynethed, bygningsfejl og aldersbetinget langsynethed

Progressive brilleglas har klare fordele sammenlignet med bifokale og trifokale brilleglas. Progressive brilleglas har områder til nær-, mellem- og afstandszoner – i samme brilleglas og forbundet med glidende overgange uden skillelinjer. De forskellige optiske styrker for afstands- til nærområdet er fordelt fra top til bund af brilleglasset med glidende overgange. Progressive brilleglas giver et skarpt, afslappet syn på alle afstande og er det perfekte valg til korrektion ikke alene af nærsynethed (myopi) og langsynethed (hyperopi), men også af aldersbetinget langsynethed (presbyopi). De er fremragende egnet til læsning, computerarbejde eller til arbejde med hænderne – eller bare til at lade blikket hvile i det fjerne.

Varifocals

Takket være de bedste og mest moderne produktionsmetoder og fremragende synskomfort er det ved hjælp af en lang række faktorer muligt at tilpasse de progressive brilleglas fra ZEISS perfekt til den enkelte brugers behov. Relevante faktorer er f.eks. pupilafstanden, den pantoskopiske vinkel og toppunktafstanden – for blot at nævne nogle få individuelle ansigtsparametre, som ZEISS tager med i betragtning ved produktionen af brilleglas.

 

Uskarpt syn i overgangszonen eller problemer på trapper – typisk for de tidligere generationer af progressive brilleglas – hører i almindelighed fortiden til ved moderne progressive brilleglas. De giver ikke alene skarpt og naturligt syn, men også hurtig fokusering på alle afstande og i alle retninger. Det optimale par briller til brug i hverdagen – uanset, om det er dine første briller, eller om du vil skifte fra læsebriller til progressive brilleglas eller hidtil kun har haft brug for et par afstandsbriller. Progressive brilleglas er altså det ideelle valg for mennesker med normalt syn, som er ved at udvikle aldersbetinget langsynethed, og for mennesker med bygningsfejl, som begynder at blive aldersbetinget langsynede.

 

Men uanset, hvad dit behov er, vil din optiker altid gerne hjælpe dig med at finde de helt rigtige progressive brilleglas.

Specielle brilleglas til særlige opgaver

Et par briller er nødt til at være lige så unikke som den person, der bruger dem. Afhængigt af livsstil, hobby eller arbejde skal et par briller kunne opfylde mange forskellige krav. Derfor er det ekstremt vigtigt at lade en optiker udføre en grundig analyse af synsbehovene som udgangspunkt for den korrekte rådgivning ved valg af brilleglas. Udover de allerede omtalte “almindelige” brilleglasløsninger er der også særlige brilleglastyper, som kan bidrage til et optimalt syn. For eksempel:

Brilleglas til den digitale livsstil: modvirker digital øjentræthed

Brugen af digitalt udstyr som smartphones og e-readers kræver toppræstationer af vores øjne hver eneste dag. Vores øjne skal i stigende grad vænne sig til nye afstande i nærområdet, fordi vi normalt holder de digitale enheder tættere ved øjnene end f.eks. aviser eller bøger. Brugen af disse digitale enheder indebærer også, at øjnene hele tiden skal skifte mellem forskellige synsafstande. Det kan give hovedpine, overbelastning af nakken og brændende eller trætte øjne, især når vi bliver ældre. En løsning kan være at anvende afstandsbriller med særlig understøttelse af øjnene i nærområdet, som f.eks. ZEISS digital lenses. Disse brilleglas er nøje afpasset til brugen af digitalt udstyr som e-readere eller smartphones, og de letter fokusering både i nær- og fjernområderne. ZEISS Digital Inside teknologien fås også som progressive brilleglas.

ZEISS Digital lenses

Brilleglas til et godt, blændfrit syn under bilkørsel

t godt syn er en forudsætning for sikker kørsel, for når vi kører bil, er vores øjne på overarbejde: De skal konstant skifte fokus mellem vejen, GPS’en, bakspejlet og sidespejlene. Dårligt vejr eller vanskelige lysforhold gør det ofte svært at se ordentligt. Brilleglas, som er specielt optimeret til forholdene under bilkørsel (f.eks. ZEISS DriveSafe brilleglas, som både fås som enkeltstyrke og som progressive brilleglas) reducerer den visuelle stress under kørsel og gør det lettere for bilisten at se. For mennesker, som er følsomme overfor lysreflekser, kan DriveSafe brilleglas være en hjælp til at overvinde en subjektiv følelse af blænding.  

ZEISS DriveSafe lenses

Arbejdsbriller

De fleste bemærker forandringen, når de er 40 eller lidt ældre: Pludselig er det mere belastende for øjnene at skifte fokus under computerarbejdet – f.eks. fra tastaturet til skærmen eller fra kalenderen til telefonen. Ubevidst indtager man ofte en ubekvem stilling, f.eks. ved at læne sig fremover eller løfte hovedet, for at kunne se klart på forskellige afstande. Ryg- og nakkesmerter eller tørre eller rindende øjne er blot nogle af de mulige følger. ZEISS Office Lenses forebygger denne form for visuel stress: De er specielt tilpasset til dine særlige synsbehov på dit arbejde, og de er optimeret til alle de synsafstande, der kræves ved computerarbejde. Læsebriller eller progressive brilleglas er generelt ikke den ideelle løsning, fordi de relevante områder i brilleglasset ikke er optimeret til kontorarbejde. Læsebriller giver kun optimalt syn på meget kort afstand – for kort til arbejde ved en computer eller på skrivebordet. Med progressive glas ser man skærmen gennem brilleglassets mellemste del og er derfor nødt til at løfte hovedet opad for at kunne se skærmen klart. Begge brilleglastyper giver en unaturlig arbejdsstilling, som potentielt kan give muskelspændinger i nakke, skuldre og ryg og endda hovedpine.

ZEISS Office Lenses

Farveskiftende brilleglas: Effektiv solbeskyttelse uden at skifte briller

Uanset, om du er på arbejde eller er hjemme, kan særlige solbriller øge din synskomfort i mange situationer. Vidste du, at alle brilleglas kan fremstilles som farveskiftende? De giver perfekt UV-beskyttelse og optimalt syn i ét og samme brilleglas – uden irriterende brilleskift. Og disse brilleglas har det hele: Forbedret kontrastsyn, mindre blænding og en antirefleksbehandling som prikken over i'et. Brilleglassene farves mørkere afhængigt af UV-strålernes intensitet – fra en svag toning til den intense mørkfarvning, som et par solbriller skal have. De bliver mørke på få sekunder og klare igen blot på et par minutter.  

Farveskiftende brilleglas

Udvalget af brilleglas er stort, så du kan altid finde præcis de rigtige til dine behov. Og hvilke brilleglas er de helt rigtige til dig? Det kan du hurtigt og let finde ud af med online-testen “Min synsprofil”. Husk: En omfattende analyse af dine synsbehov er et absolut “must” for at kunne vælge de perfekte brilleglas!  

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne? Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Forstå synet 20-05-2019

Tags: Hos optikeren

Øjenbryn lyver ikke Det siger vores øjenbryn om os

Forstå synet 23-04-2019

Tags: Generelt om synet

Hvordan fremstilles brilleglas? Fra plastikglas til brilleglas af glas fra ZEISS – alt, hvad du gerne vil vide om produktion af brilleglas

Forstå synet 28-03-2018

Tags:

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?

Lignende produkter