ZEISS online-synstest

Fem effektive synsundersøgelser

Test dit syn - prøv vores online-synstest

Test online på denne side, om det er på tide at få dine øjne testet af en optiker igen.

Vores øjne er vores vigtigste sanseorgan. Det er grunden til, at et optimalt syn er så vigtigt. Hvornår har du sidst fået dine øjne testet? Mange mennesker får ikke kontrolleret deres øjne regelmæssigt, men regelmæssig kontrol er nøglen til at sikre et optimalt syn. Vores øjne - og dermed vores syn - undergår nemlig en konstant forandringsproces, efterhånden som vi bliver ældre, og ofte lægger vi slet ikke mærke til det. Det første tegn på, at vores syn er ved at blive dårligere, er ikke altid et sløret eller ufokuseret syn. Hovedpine eller trætte øjne om aftenen kan også vidne om et svækket syn.

Mere end 100 år med bedre syn fra ZEISS – over 100 år med præcisionsbrilleglas af høj kvalitet og værdifulde innovationer inden for oftalmologisk optik. Brug ZEISS' online-synstest,[1] som er udviklet til dig af eksperter fra ZEISS, for at du skal kunne teste dine øjne hurtigt og nemt – og gratis. Efter testen får du en anbefaling om, hvorvidt du bør søge professionel vejledning hos en ZEISS-optiker.

Eftersom synet er vores vigtigste sanseorgan, er et bedre syn ensbetydende med bedre livskvalitet. 80 procent af de indtryk, vi modtager fra omgivelserne, får vi gennem vores øjne. Det er med god grund, at øjnene kaldes vores "vinduer ud mod verden". At få synet testet regelmæssigt af en optiker eller øjenlæge bør derfor være en integreret del af den forbyggende sundhedspleje. Ikke kun for din egen skyld, men også af hensyn til andres sikkerhed - f.eks. når du færdes i trafikken. Hvis der ikke på forhånd er kendte synsproblemer, bør man generelt få testet sit syn hvert andet år. ZEISS' online-synstest giver dig en første idé om dit syns nuværende tilstand.[1]

Voksne (uden kendte synsproblemer) bør få testet deres øjne regelmæssigt:

 • Mellem 20 og 39 år: mindst tre gange i denne periode
 • Fra 40 år: med 2-3 års mellemrum
 • Fra 65 år: med 1-2 års mellemrum.

Børn bør få testet deres øjne regelmæssigt af en optiker:

 1. Første undersøgelse: mellem 2 og 3 1/2 år
 2. Anden undersøgelse: før skolestart
 3. Herefter hvert andet år – selv hvis de ikke har nogen åbenlyse problemer med synet – for at sikre, at de første advarselssignaler om eventuelle synsforringelser opdages på et tidligt tidspunkt.
 4. For tidligt fødte børn og børn med forældre eller søskende, som er skeløjede eller har stærkt nedsat syn, bør undersøges så tidligt som muligt – mellem 6- og 12-månedersalderen – og derefter med regelmæssige mellemrum.

Hvilke tests kan jeg tage?

 1. Test af synsskarphed
 2. Test af kontrastsyn
 3. Test af farvesyn
 4. Astigmatisme-tjek
 5. Tjek af synsfelt

Test af synsskarphed

Dette er helt sikkert den vigtigste test. Alle brillebrugere kender denne test. Optikeren beder os læse nogle bogstaver og tal på en tavle og fortælle, hvilken vej åbningen vender i nogle særlige ringe (Landolt-C'er) – og de har alle sammen forskellige størrelser. Optikeren undersøger, hvilken størrelse elementer vi har let ved at genkende. Bagefter gennemfører optikeren også en proces, som kaldes subjektiv refraktion. Han eller hun sætter forskellige brilleglas med forskellig styrke ind i en såkaldt phoroptor og beder os fortælle, om vi ser bedre eller dårligere med hvert enkelt glas. Optikeren optimerer først glasset til det ene øje og går derefter i gang med glasset til det andet. Herefter er det vigtigt at kontrollere, hvordan øjnene samarbejder, med en binokulær test. Ved hjælp af andre tests er det også muligt at opdage og korrigere for en lidelse, som kaldes associeret heterofori (en form for skjult skelen), og i nogle tilfælde kan den endda behandles.

I første del af vores gratis online-test simulerer vi optikerens test af din synsevne på skærmen. Dette kan ikke erstatte undersøgelse hos en optiker eller øjenlæge. Ikke desto mindre får du et første indtryk af din synskvalitet.

Under en synstest bestemmes den brydningskraft, som kræves for at korrigere for eventuelle synsfejl, uden akkommodation (øjets automatiske tilpasning til forskellige synsafstande).

0,00 D (dioptrier)

normalt syn (emmetropi)

Andre værdier end 0,00 D (dioptrier)

nedsat syn (ametropi)

F.eks. sph +2,00 D (dioptrier)

langsynethed (hyperopi) – også i forbindelse med presbyopi (alderssyn: det gradvise tab af evnen til at fokusere på nært hold, efterhånden som vi bliver ældre). Her bruger man begrebet "addition" (add).

F.eks. sph -1,00 D (dioptrier)

nærsynethed (myopi). Ved styrker på over -6,00 D taler man om høj myopi.

F.eks. cyl 1,00 D (dioptrier)

cylindrisk ametropi (astigmatisme) – øjet opfatter prikker som bjælker eller linjer.

Lær mere

Test af kontrastsyn

Umiddelbart tænker du måske, at denne test ikke kan være særlig vigtig. Men kontrastsynet har stor betydning for et behageligt syn. Hvis vi ikke kan skelne kontraster, kan øjnene let blive trætte. Vi ved alle, hvordan det er, når kontrasten ikke er indstillet rigtigt på computerskærmen, eller hvis vi prøver at læse i dårligt lys.

Det er også vigtigt at teste sit kontrastsyn for at opdage eventuelle forandringer af synet. Forandringer i kontrastfølsomheden kan f.eks. være tegn på grøn stær.

I anden del af vores online-test simulerer vi kontrastsynet. Testen kan give dig en første indikation af, om dit kontrastsyn måske ikke er så godt, som det kunne være. Din optiker vil med glæde undersøge sagen nærmere.

Test af farvesyn

Den lidelse, som vi i daglig tale kalder "farveblindhed", rammer langt flere mænd end kvinder. Der er tale om en genetisk defekt, som hele 180 millioner mennesker lider af på verdensplan. Der findes forskellige former for nedsat farvesyn.

 1. Farvesvaghed: Mennesker med denne lidelse har kun en begrænset evne til at genkende visse farver. Alle sansecellerne - de tappe, som opfatter rød, grøn og blå - findes i nethinden, men nogle af dem fungerer ikke optimalt. Den mest almindelige variant af denne lidelse er rød-grøn-farvesvaghed.
 2. Delvis farveblindhed: Ved denne form for farveblindhed mangler nogle af sansecellerne helt, eller også er de der, men fungerer ikke. Mennesker med denne lidelse har kun to typer receptorer, som stadig fungerer. Resultat: Farvesynet er nedsat i væsentlig grad. Dette kan til tider være farligt, især for bilister med rødsvaghed og rødblindhed. I tåge kan de for eksempel kun se sort i stedet for det røde baglygtelys fra bilen foran dem.
 3. Fuldstændig farveblindhed: Denne lidelse, kendt som akromatopsi, er meget sjælden. Mennesker med denne lidelse kan ikke opfatte nogen som helst farvenuancer.

Optikeren eller øjenlægen bruger tre forskellige tests til at diagnosticere lidelsen: pseudoisokromatiske tavler, Farnsworth-testen og Nagels anomaloskop.

I tredje del af vores gratis online-test kan du teste dit farvesyn med farvetavler.

Astigmatisme-tjek

Astigmatisme er en type refraktionsfejl i det menneskets øje, hvor brændpunktet ikke er jævnt fordelt langs meridianerne.Som ved andre brydningsfejl kan astigmatisme ændre sig gradvist, f.eks. med alderen.
Symptomerne ved
astigmatisme kan omfatte trætte øjne, hovedpine eller udfordringer ved bilkørsel om natten.Der kan korrigeres for astigmatisme med korrekt monterede brilleglas eller kontaktlinser.

I afsnit 4 kan du tjekke dine øjne for astigmatisme.

Testen genererer et symbol, der indeholder forskelligt placerede grupper af sorte linjer.Disse linjer er designet til at blive vist i forskellige nuancer af grå, hvis dine øjne har en grad af astigmatisme.Din opgave er at se, om du kan differentiere mellem skarp/sort, hvilket i negativt fald, er det første tegn på astigmatisme.

Tjek af synsfelt

Synsfeltet, beskrevet som det område, hvori vi opfanger lys og genkender genstande, kan begrænses af forskellige øjensygdomme, særligt neurologiske tilstande. Da sådanne lidelser kan forværres gradvist, kan også synsfeltet påvirkes over tid. Et intakt centralt synsfelt er vigtigt, når man f.eks. læser en bog eller arbejder på kontoret. Det periferiske synsfelt giver os vigtig information, f.eks. mens vi kører bil.

I afsnit 5 kan du tjekke dit synsfelt med et Amsler-gitter.

Tjekket af synsfeltet er en gitter-lignende struktur med et central fikseringspunkt, og er baseret på den klinisk benyttede Amsler-test. Denne test anvendes i en nær afstand på ~30 cm foran øjet, og kan screene for problemer med det centrale synsfelt. Uregelmæssigheder kan vise sig som forvredne, manglende eller som afbrudte linjer på gitteret. Vigtigt: Når du benytter din egen telefon eller skærm, kan størrelsen af Amsler-gitteret afvige fra den anbefalede størrelse.

Lær mere

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Test dit syn - prøv vores online-synstest Test online på denne side, om det er på tide at få dine øjne testet af en optiker igen.
For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne? Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Forstå synet 20. maj 2019

Tags: Hos optikeren

ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16. okt. 2017

Tags: Hos optikeren

Hemmeligheden bag det perfekte brilleglasdesign Det kræver en masse erfaring, matematik og præcis viden om brillebrugerens behov for at kunne levere en optimal løsning

Forstå synet 16. okt. 2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter