Arbejde

Flerstyrkeglas – små mesterværker

Briller med flerstyrkeglas er den ideelle løsning for dem, der har brug for at se klart på flere forskellige afstande.

26 november 2019

Flerstyrkeglas er i sandhed den optiske verdens små vidundere. Uanset hvilken synsstyrke eller hvilket synsbehov du har, kan de hjælpe dig til at se klart og komfortabelt på stort set alle afstande. De er lette at vænne sig til, og til forskel fra bifokale glas er der ingen uskønne linjer på glassene.

 • Flerstyrkeglas – små mesterværker
På trods af disse yderst avancerede egenskaber ser flerstyrkeglas ud som alle andre klare brilleglas. De kan også tilpasses, så de passer til brillestel med stort set alle former og størrelser.

På trods af disse yderst avancerede egenskaber ser flerstyrkeglas ud som alle andre klare brilleglas. De kan også tilpasses, så de passer til brillestel med stort set alle former og størrelser.

Hvad er flerstyrkeglas?

Progressive glas eller flerstyrkeglas er klare glas uden linjer med mange forstørrende styrker fordelt over hele glasset. De korrigerer både lang- og nærsynethed, så brugeren kan glæde sig over et perfekt syn på alle afstande selv i overgangszonerne (mellemafstandene).

Når man sammenligner trifokale og bifokale glas med flerstyrkeglas, ser man, at de to førstnævnte har synlige linjer og fast afgrænsede fokusområder, mens flerstyrkeglas fremstår fuldstændig uden synlige overgange. Med disse glas kan brugeren skifte mellem de forskellige fokuspunkter med glidende overgange over hele glasset. Den grundlæggende egenskab ved flerstyrkeglas er, at de sætter brugeren i stand til at se klart på alle afstande med ét par briller.

Hvem egner flerstyrkeglas sig til?

Hvem egner flerstyrkeglas sig til?

De fleste mennesker på 45 eller derover vil med fordel kunne bruge briller med glidende overgang. Det er i denne livsfase, at de første tegn på aldersbetinget langsynethed eller presbyopi viser sig.

Hos unge mennesker er øjets naturlige linse i stand til til at ændre form, så man kan fokusere på forskellige afstande. Dette kaldes akkommodation. Som en følge af den naturlige ældningsproces mister linsen gradvist sin smidighed og dermed sin evne til at akkomodere især på korte afstande. Presbyopi medfører i, at det bliver vanskeligere at fokusere på genstande tæt ved. Presbyopi behandles normalt med korrigerende briller eller kontaktlinser.

Flerstyrkeglas er designet til at optimere synet på mange forskellige afstande. Faktisk er flerstyrkeglas ideelt egnede til alle, der har problemer med at fokusere på korte afstande, uafhængigt af deres behov for syn på afstand (her kan der være tale om nærsynethed, langsynethed eller astigmatisme).

Som et ekstra plus er det også muligt at tilpasse højkvalitets flerstyrkeglas fuldstændig individuelt efter brugerens behov. Din styrke kan tilpasses individuelt i henhold til din livsstil, dit brillestel, dit ansigts anatomi og dine aldersrelaterede synsbehov. Uanset, om du har brug for briller med glidende overgange hele dagen, til kørsel, eller om du har tænkt dig at bruge dem til sport, så tal med din optiker om denne omfattende visuelle løsning.

Kvalitetsniveauer for flerstyrkeglas

Med brilleglas forholder det sig på samme måde som med beklædning. En perfekt skræddersyet kjole eller et jakkesæt, som er fremstillet præcis efter dine mål, vil naturligvis passe bedre end et sæt konfektionssyet tøj, som er købt færdigt. Normalt vil det være sådan, at jo større graden af den individuelle tilpasning af glassene er, desto bedre vil de kunne dække dine individuelle synsbehov.Der findes forskellige sortimenter af flerstyrkeglas, som primært adskiller sig ved graden af individuel tilpasning. Selvfølgelig forholder det sig sådan, at jo højere graden af individuel tilpasning er, desto højere er prisen også. Tal med din optiker om, hvad der er det bedste valg indenfor rammerne af dit budget.

Standard flerstyrkeglas: De er designet til normal brug for en teoretisk standardbruger. Hvis brugerens synsbehov ikke passer til dette “standard” design, kan det medføre, at områderne med skarpt syn bliver mindre. Det betyder, at brugeren bliver nødt til at affinde sig med en reduceret synskomfort, og at tilvænningstiden til de nye briller bliver længere.

Individuelle flerstyrkeglas: Disse flerstyrkeglas bliver tilpasset specielt til brugeren og det valgte brillestel, så de giver det maksimalt mulige synsfelt. De bliver fremstillet på grundlag af de individuelle synsbehov, som fastlægges af optikeren under en grundig og omfattende synsprøve.

Vores visuelle behov har forandret sig markant i de senere år.

Vores visuelle behov har forandret sig markant i de senere år.

Moderne synsbehov

Vores visuelle behov har forandret sig markant i de senere år.  For 20 år siden skulle vores øjne primært indstille sig til at læse trykte medier som bøger og aviser. Men med udviklingen af den digitale tidsalder skulle vores øjne efterhånden vænne sig til at se en kombination af trykte og digitale medier både på arbejdet og i hjemmet. I dag får vi nyheder og oplysninger på små digitale apparater som smartphones, tablets og laptops, som vi meget ofte læser, mens vi er på farten! Denne livsstil, hvor vi altid er online, forøger de visuelle krav til vores øjne, og vores synsvaner er fuldstændig anderledes end tidligere.

Eftersom vi har brug for hurtigt og ofte at indstille blikket på forskellige afstande og i alle retninger, kan flerstyrkeglas af høj kvalitet være den perfekte løsning til vores moderne synsvaner. Tal med din optiker om flerstyrkeglas, som er specielt designet både til dine aldersrelaterede synsbehov og til din digitalt fokuserede livsstil. Sådanne flerstyrkeglas sætter dig i stand til uden problemer at skifte mellem de digitale enheder og verden omkring dig. De gør det også overflødigt med flere par briller, fordi disse glas kan dække alle dine synsbehov med én smart linse.

Tilvænning til flerstyrkeglas

Uanset om du har haft flerstyrkeglas før, eller om det er dine første briller med flerstyrkeglas, kan der være tale om en vis tilvænningstid. Men derfor behøver du ikke undgå briller med flerstyrkeglas – med den rigtige styrke og tilpasning samt lidt øvelse kan du vænne dig til dine nye briller på ingen tid. Her fortæller vi, hvordan du får mest muligt ud af dine flerstyrkeglas:

 1. Få en professionel øjentest: Flerstyrkeglas kan kun fungere korrekt med en præcis synstest. Din optiker måler begge dine øjne individuelt og undersøger dit binokulære syn for at finde frem til den krævede styrke i glassene. Ved mere avancerede glas kan det være nødvendigt med yderligere undersøgelser.  
 2. Fastlæg dine synsbehov i alle detaljer: Din optiker vil stille dig en række spørgsmål for at fastlægge dine synsvaner i hverdagen. Du skal endelig give så mange informationer som muligt og ikke holde dig tilbage med ekstra oplysninger, hvis du synes, der mangler noget. Fortæl, hvor mange timer du arbejder ved en computer om dagen, og om du læser bøger på din smartphone, når du kører med toget. Alt kan være relevant for at finde frem til den nøjagtige styrke og dermed de optimale briller til dig.
 3. Centrering: Alle brilleglas med styrke skal tilpasses af optikeren til det valgte stels størrelse og form, til øjnenes placering bag glassene og nogle gange også til placeringen af stellet på næse og ører. Hvis dette ikke gøres korrekt, kan en stor del af den vigtige synsskarphed gå tabt. Ved flerstyrkeglas skal alle tre synszoner (nær, mellem, afstand) indstilles optimalt. Det optimale er, at du kan læse på din smartphone i nærområdet, fokusere på computerskærmen i mellemzonen og se genstande længere væk gennem afstandszonen. Når du prøver dine nye glas, skal du bede optikeren om at hjælpe dig med denne proces og forklare dig, hvordan du skal bruge dem, hvis du ikke spontant selv kan gøre det.
 4. Brug dine nye briller med det samme: Jo før du begynder at bruge dine nye briller, desto hurtigere vil dine øjne vænne sig til dem. Måske føles det ubehageligt i starten, men brug dem på steder, du kender, og hvor du føler dig sikker, som i dit hjem eller på dit arbejde. Efterhånden som du vænner dig til dem, kan du også prøve at bruge dem på offentlige steder.
 5. Giv dig god tid: Selv om de fleste mennesker kan vænne sig til moderne flerstyrkeglas uden de store problemer, skal man give sig tid til at vænne sig til dem. Tal med din optiker om det, hvis tilvænningen varer mere end 2-3 uger.

Flerstyrkeglas: Ofte stillede spørgsmål

 • De gør, at du kan se på alle afstande uden synlige afgrænsede områder (som ved bifokale eller trifokale briller). Den øverste del af et flerstyrkeglas har den krævede styrke for fjernområdet, hvorefter styrken gradvist forøges nedad til glassets underste del. Det betyder, at når du fokuserer på forskellige synszoner, vil du være i stand til at se dem klart - fra nærområdet til fjernområdet og omvendt.

 • Den øverste del af glasset bruges til afstandssynet og den underste til nærområdet. Det lille område mellem de to områder (overgangszonen eller den progressive zone) sørger for et perfekt syn på alle progressive afstande (mellemafstandene). De geometriske og optiske forhold i sådan et glas betyder, at glasset nødvendigvis har uskarpe områder – ofte langs kanterne forneden. Omfanget af disse områder varierer afhængigt af glassets progressive addition og af graden af individuel tilpasning.

 • Prisen på flerstyrkeglas afhænger af flere forskellige faktorer, inklusive graden af individuel tilpasning. Generelt er flerstyrkeglas dyrere end standard enkeltstyrkeglas. Men mange mener, at fordi man med flerstyrkeglas ikke har behov for mere end ét par briller, kan det være en fordel at købe flerstyrkeglas, hvis man har brug for briller til flere afstande.

 • Normalt kan du både bruge dine briller med flerstyrkeglas til bilkørsel og bruge de samme briller til tastearbejdet på kontoret – forudsat at styrken i glassene er korrekt. Men det er stadig vigtigt, at du taler med din optiker om, hvordan du har tænkt dig at bruge dine briller for at sikre, at brillerne virkelig opfylder dine synsbehov.

 • Ja! De kan bruges som solbriller og fås også som fotokromiske glas farveskiftende glas, der gradvist skifter fra klart til mørkt, eller fra mørkt til endnu mørkere, når de udsættes for kraftigt lys. Det betyder, at du også kan bruge dine normale briller udendørs.

 • Ja, men du skal være opmærksom på, at ikke alle producenter fremstiller flerstyrkeglas, der egner sig til de buede stel, som mange foretrækker at bruge under sportsudøvelse. Nogle glas danner forvrængninger, når de monteres i buede stel. Specielle Sportsbrilleglas reducerer disse forvrængninger og fås også som flerstyrkeglas. Din optiker kan give dig flere oplysninger om disse glas.

 • De fleste optikere og øjenlæger anbefaler, at du får lavet en øjentest hvert andet år (afhængigt af dine øjnes tilstand og dit helbred). Din optiker tester dine øjne for at se, om din synsstyrke er uforandret, eller om den har ændret sig.

 • Jo mere brilleglassene er individuelt tilpasset til dig, desto lettere sker tilvænningen til de nye glas. Husk, at det kan tage lidt tid at vænne sig til glassene, men at tilvænningsperioden med briller med moderne flerstyrkeglas ofte er meget kortere.

 • Som nævnt ovenfor, skal du vente 2-3 uger, inden du henvender dig til din optiker om problemet.


Del denne artikel