Se så klart, at du næppe tror dine egne øjne - selv i mørke og dårligt lys forbedres synet

ZEISS lancerer et nyt brilleglaskoncept for et bedre syn: Få et klarere, skarpere og mere afslappet syn om natten og under dårlige lysforhold.

Det er svært at se tingene klart i mørke – og vores øjne kommer på overarbejde. Mange mennesker synes, det er trættende at anstrenge sig for se klart om natten eller ved svagt lys, nogle siger endda, at de lider af natteblindhed. Brilleglas med ZEISS i.Scription teknologien bidrager til et bedre syn ved dårlige lysforhold og et skarpere og mere klart syn om natten og ved svagt lys. Mindre blænding, intensivere farver og forbedret kontrastsyn – også ved bilkørsel om natten.

Om aftenen er øjnene normalt ret trætte efter dagens strabadser. Hvis man så også skal overvinde en følelse af natteblindhed, kan det hurtigt give øjentræthed – ikke kun, når man sidder bag rattet. Stærkt lys fra gadebelysning, lysreflekser og spejlinger fra udstillingsvinduer og dårlige synsforhold generelt kan reducere udsynet. Det får mange mennesker til at føle sig hæmmede og usikre, så de får mindre lyst til udendørs aktiviteter om natten, især om vinteren. I daglig tale kaldes dette fænomen ofte for natteblindhed. Når øjnene ikke fungerer optimalt i mørke, oplever man tingene anderledes end om dagen. Synsproblemer, som man slet ikke lægger mærke til om dagen, kan hurtigt give problemer ved dårlig belysning.

Brilleglas mod natteblindhed?

Hvordan løser vi dette problem? Brilleglas med i.Scription® teknologi kan være en løsning. Disse brilleglas afhjælper synsproblemer, som man tidligere ikke kunne korrigere i brilleglasdesignet, og giver et skarpere, klarere og mere kontrastrigt syn – især om natten og ved svagt lys. Med disse brilleglas kan mange brillebrugere få et bedre syn. Og takket være den langt mere behagelige synsoplevelse med disse brilleglas kan mange mennesker langt hurtigere finde sig til rette med det første par briller.

Bedre nattesyn.
Uden i.Scription® teknologi Med i.Scription teknologi
Klarere syn.
Uden i.Scription® teknologi Med i.Scription teknologi
Bedre kontrastsyn
Uden i.Scription® teknologi Med i.Scription teknologi

Selv om vi bruger betegnelsen natteblindhed i forbindelse med dårligt nattesyn eller trætte, irriterede øjne, så er natteblindhed egentlig noget helt andet. Faktisk er natteblindhed en sygdom eller en følge af en sygdom. Personer, som lider af 'ægte' natteblindhed, kan ikke se ret meget eller slet intet i mørke eller ved svagt lys.

i.Scription® teknologi fra ZEISS – øjnenes “fingeraftryk”

Gængse synstests hos optikere og øjenlæger er baseret på det, brillebrugere rent faktisk kan se. Men til fremstilling af brilleglas med ZEISS i.Scription teknologien bliver øjnene ikke kun undersøgt med en standardsynstest – den såkaldte subjektive refraktion. Øjnene analyseres også med et særligt computerstyret målesystem: ZEISS i.Profilerplus. Til forskel fra standardproceduren måler dette system også synet, når øjnene har udvidede pupiller, som det er tilfældet om natten, og genererer ved hjælp den såkaldte bølgefrontteknologi på få sekunder en omfattende personlig synsprofil. Det lyder måske kompliceret, men i virkeligheden er det ganske enkelt: Ved måling af øjet med bølgefrontteknologien udsendes der lysbølger (“bølgefront”), som rammer øjet, og de reflekterede lysbølger måles ved hjælp af meget små sensorer. På den måde kan øjnenes individuelle egenskaber kortlægges. En milesten indenfor øjenanalyse. Om dagen er pupillerne mindre, fordi øjet påvirkes af mere lys. Men om natten udvider pupillerne sig. Almindeligt måleudstyr kan kun analysere øjnene om dagen. Problemet er, at det ikke er muligt at indarbejde de ændringer, der sker med iris om natten, i brilleglasdesignet – den udvidede iris giver en lavere dybdeskarphed, og eventuelle synsproblemer i de perifere områder af den forstørrede pupil bliver lagt oven i de synsproblemer, som kan måles, når pupillerne er små. Det kan betyde, at brugeren ikke kan se skarpt med gængse brilleglas, når pupillerne er udvidet.

Dette bekræftes også af optometristen Jürgen Jainta fra Optiker Schütz i Pforzheim, Tyskland, som er en stor tilhænger af denne innovation. Han er overbevist om, at det kun er ved hjælp af ZEISS i.Profilerplus, at han og hans kolleger er i stand til at afgøre, om en kundes syn om dagen – altså med små pupiller – er det samme som om natten med udvidede pupiller.

Skarpt, kontrastfyldt, strålende

ZEISS i.Profiler®plus nu i stand til at måle over 1.500 referencepunkter i hvert øje på kun 60 sekunder.
ZEISS i.Profiler®plus nu i stand til at måle over 1.500 referencepunkter i hvert øje på kun 60 sekunder.

I modsætning til almindelige synstests, som normalt kun måler synsstyrken ved dagslys og god kontrast, medregner en analyse ved hjælp af ZEISS i.Profilerplus også ændringer i lys, kontrast, reflekser og farver. Dermed er det muligt at vurdere en persons synsevne under skiftende lys- og kontrastforhold. Det er lige så detaljeret som et fingeraftryk, men i praksis er et kort blik på systemet nok til at vise alt: ZEISS i.Profiler®plus bruger bølgefrontteknologien til at generere en lysprik på nethinden, som ved hjælp af infrarødt lys bruges til analyse af kundens øjne. Lyset bliver afbøjet forskelligt fra person til person, og på grundlag af dette er det muligt at skabe et præcist billede af øjet og dets egenskaber. På den måde kan ikke alene typiske synsfejl (f.eks. nær- eller langsynethed) kortlægges, men også mere komplekse afbildningsfejl kan identificeres nøjagtigt – synsfejl, som har væsentlig indflydelse på synskvaliteten om natten og i tusmørke. Mange af disse synsproblemer kan ikke opdages med konventionelle målemetoder, som f.eks. sfæriske afbildningsfejl: Her brydes lysstrålerne kraftigere ved kanten af linsen end i dens midte, hvad der giver en forringet kontrast. En anden kompleks afbildningsfejl er den såkaldte asymmetrifejl, hvor lysstrålerne brydes på en måde, så der opstår en slags hale af lys. Disse synsfejl kan medføre dårligt syn om natten og ved svagt lys, hvis de ikke korrigeres.

Kort sagt: En test, som kombinerer den klassiske subjektive og objektive refraktion med ZEISS i.Profilerplus, inddrager alle aspekter, der har med synet at gøre. I øvrigt: Mens de første systemer af denne type kun kunne analysere nogle få områder i øjet, er ZEISS i.Profiler®plus nu i stand til at måle over 1.500 referencepunkter i hvert øje på kun 60 sekunder.

Optometrist Jainta siger: “Med disse måledata kan vi afgøre, hvordan vi bedst kan forbedre nattesynet. For eksempel kan vi komme ud for, at en synstest, som er udført om dagen med en nærsynet person, der bruger briller, giver en dioptri på minus 1,5, mens denne person rent faktisk har brug for en dioptri på minus 2,0, når pupillerne er udvidet for at kunne se klart og med god kontrast om natten.”

Sådan kan vi foretage en optisk kortlægning af øjnene med et væld af oplysninger, som især kan forbedre synet om natten. Ulemperne ved ukorrigerede synsfejl forstærkes specielt ved dårlige synsforhold. Det betyder på den anden side, at synsfejl, som førhen ikke blev opdaget, nu kan identificeres og korrigeres med et par briller, hvilket igen betyder bedre syn for brillebrugere, som lider af let natteblindhed eller dårligt syn om natten.

Individuelle præcisionsbrilleglas

Når den præcise, omfattende øjenanalyse er blevet udført ved hjælp af ZEISS i.Profilerplus, bliver resultatet “overført” til brilleglasdesignet ved hjælp af den innovative ZEISS i.Scription teknologi. Takket være denne patenterede brilleglasdesignteknik* og oplysningerne fra den subjektive refraktion kan brilleglas med i.Scription® teknologi nu designes, så de passer endnu bedre til brugerens øjne. Derfor kan synsstyrken nu angives helt præcist med en nøjagtighed på en hundrededel (dvs. 0,01) dioptri. Til sammenligning skal nævnes, at ved almindelige brilleglas angives synsstyrken i trin på en kvart (dvs. 0,25) dioptri – nøjagtigheden af ZEISS i.Scription målingen er altså 25 gange mere præcis. Denne teknologi gør det muligt at fremstille præcisionsbrilleglas med den bedst mulige korrektion. Det giver en bedre synskomfort, ikke kun for brugere med let natteblindhed, og en større følelse af sikkerhed ved dårlige lysforhold. Takket være de optimalt tilpassede personlige parametre betyder disse specielle brilleglas ikke alene et skarpere og mere afslappet syn om dagen, men også en forbedret rumlig følelse, større kontrast og bedre farveopfattelse. Med andre ord: De er perfekt egnede til alle brillebrugere, som har en følelse af natteblindhed eller har en let natteblindhed, eller som ganske enkelt vil føle sig mindre stressede både om natten ved dårlig belysning og om dagen.

Fordele ved ZEISS progressive brilleglas og andre brilleglasløsninger

ZEISS i.Scription teknologien fås også til enkeltstyrkeglas og progressive brilleglas. Begge typer profiterer af den omfattende i.Profiler®plus øjenanalyse og den efterfølgende overførsel af data til brilleglassene ved hjælp af i.Scription teknologien. For eksempel har progressive brilleglas med ZEISS i.Scription teknologien færre uskarpe områder og betydeligt større synszoner – både i nær-, mellem- og fjernområderne. Dermed hører ubehageligheder som en 'svajende' effekt ved øjenbevægelser eller uklart syn nu fortiden til – en afgørende fordel ved den spontane tilvænning!

Optometrist Heinrich Raub fortæller om sine erfaringer med ZEISS i.Scription: “Især progressive brilleglas får en betydeligt forbedret funktion takket være i.Scription® teknologien. Denne meget mere præcise måling af værdierne giver en endnu større komfort ved læsning i nærområdet og større synsfelter i fjernområdet.”

i.Scription – knivskarpt syn, også ved bilkørsel

ZEISS i.Scription teknologien anvendes også ved vores ZEISS DriveSafe brilleglas til bilkørsel. Disse brilleglas er udviklet specielt til bilkørsel – både om dagen og om natten, og udover en større skarphed forøger de også kontrasten og giver bedre syn i dårligt vejr. Især ved progressive glas forringes forvrængningen ved brilleglassenes kantområder. Resultat: Bedre syn og bedre afstandsbedømmelse under stressende køreforhold, f.eks. om natten eller ved regn, tåge eller sne.

Vil du vide mere om vores enestående synskvalitet? Din optiker vil altid med glæde rådgive dig, uanset, om du har brug for enkeltstyrke eller progressive brilleglas med i.Scription® teknologi fra ZEISS.

i.Profiler®plus tests er også velegnede til kontaktlinsebrugere

Nu kan kontaktlinsebrugere også med fordel få lavet en øjenanalyse med i.Profiler®plus. Systemet måler hornhindens geometri så præcist, at optikeren nu endnu bedre kan afgøre, hvilke kontaktlinser der er optimalt egnene til dig, og tilpasse dem endnu mere præcist.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

De bedste briller til bilkørsel – kom sikkert frem til dit mål Individuelle glas forbedrer ikke alene dårligt syn, de kan også forøge trafiksikkerheden. Her er, hvad du bør vide, inden du anskaffer dig et par kørebriller.
Ofte stillede spørgsmål om ZEISS Digital Lenses

Kørsel + mobilitet 16-10-2017

Tags:

Lev livet fuldt ud og få et afslappet syn Lær vores nye serie brilleglas at kende, specielt til mennesker i 30'erne og 40'erne, som regelmæssigt bruger digitale medieenheder. ZEISS Digital Lenses er den manglende brik mellem enkeltsyn og progressive brilleglas!

Kørsel + mobilitet 16-10-2017

Tags:

Derfor kan et ekstra par briller betale sig Et ekstra par briller vil i mange situationer være det vigtigste tilbehør, du kan eje.

Kørsel + mobilitet 16-10-2017

Tags:

Lignende produkter