Tips til bedre komfort ved brug af progressive brilleglas

Praktisk talt alle kan hurtigt vænne sig til korrekt tilpassede progressive brilleglas.

Progressive brilleglas har tre usynlige zoner med glidende overgang, som muliggør skarpt syn fra nær til fjern i ét brilleglas. Med den rette individuelle opmåling samt justering til den enkelte brillebruger, opnår langt de fleste stor tilfredshed. Af og til kan det dog være nødvendigt med en smule tilvænning til progressive brilleglas.

Progressive brilleglas er den absolut bedste løsning til at opnå et skarpt syn ved alle afstande. Brillebrugere som først har vænnet sig til progressive glas, vil ikke undvære disse. Man skal dog være opmærksom på at man normalt fra ca. 44 års alderen har behov for en særlig skærmbrille, ved langvarigt PC arbejde, ligesom læsning i sengen kan kræve en særlig enkelt styrkebrille.

Få professionel rådgivning hos en optiker

En grundig synsprøve hos en optiker er første skidt. Ligesom hver person er individuel, så er hans eller hendes øjne og synsvaner også unikke. På baggrund heraf foretager optikeren en grundig analyse. Hun vil f.eks. stille spørgsmål til dit arbejde og dine fritidsinteresser for at få indblik i dine synsvaner.

Selve opmærkningen til de progressive glas er vigtig, den såkaldte centrering. Selv mindre afvigelser fra den nøjagtige centrering i forhold til pupillens midte kan resultere i sløret syn og samtidig have negativ indvirkning på brillebrugerens velvære. Blot en fejlcentrering på 1 mm for hvert øje i forskellig retning vil for en gennemsnitslig 50 årig (addition ”læsetillæg” 2.00) bevirke at 40 % aflæsefeltets brede mangler.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Progressive brilleglas kan kræve en vis tilvænningsperiode, specielt for førstegangsbrugere

Men bare rolig: Succesraten for moderne progressive brilleglas er i dag meget høj. Teknologien har været under konstant udvikling. Det er vigtigt, at brillebrugere vænner sig til at bruge deres progressive brilleglas - både øjet og hjernen skal lære at tilpasse sig de progressive brilleglas' forskellige synsindtryk. For eksempel, når en brillebruger går ned ad trapper, ser denne gennem det nederste område i sine progressive brilleglas. Det er dog netop dette område, der er justeret til en læseafstand på ca. 40 centimeter. Trapperne er selvfølgelig klart længere væk. Derfor ses de ikke tydeligt. Synssansen er meget kompleks, men heldigvis er det også et meget tilpasningsdygtigt system. Inden for et kort tidsrum er den i stand til at lære og tilpasse sig nye forhold. Når en brillebruger går ned ad trapper, bøjer man derfor bare hovedet en smule mere.

Hvad skal jeg eventuelt vænne mig til, når jeg bruger progressive brilleglas?

  • Uklarheder og små forvrængninger perifert.
  • Hyppigere bevægelse af hovedet og mindre bevægelse af øjnene især ved korte afstande, da synsfeltet for korte afstande befinder sig i den nederste del af brilleglasset.
  • Man bliver selvfølgelig nødt til at vænne sig til de enkelte synsområder og deres placering i glasset. Når man skal se på længere afstand, skal man se gennem det øverste område af brilleglasset, da det ellers vil være utydeligt. Og modsat ved nær.

Alle disse tilvænninger er fuldstændig naturlige og vil forsvinde inden for en kort periode, og derefter bliver man så vant til dem, at man slet ikke bemærker dem længere. Det er imidlertid vigtigt at bruge de nye progressive briller dagligt og helst fra morgen til aften. Vedrørende progressive brilleglas bør det dog nævnes, at det kan være en fordel at begynde at bruge disse glas ved så lille et læsetillæg (addition) som muligt. Tilvænningsperioden er betydelig kortere, da den glidende overgang mellem områder stadig er meget lille.

Hvis de nye progressive brilleglas stadig ikke føles behagelige efter en tilvænningsperiode på et par uger, vil din optiker med glæde hjælpe dig.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

De bedste briller til bilkørsel – kom sikkert frem til dit mål Individuelle glas forbedrer ikke alene dårligt syn, de kan også forøge trafiksikkerheden. Her er, hvad du bør vide, inden du anskaffer dig et par kørebriller.
Om at udvikle brilleglas til bilkørsel Et kig bag kulisserne: Hvordan ZEISS udviklede DriveSafe
Brilleglasset som giver en mere afslappet kørsel Hvordan brilleglas fra ZEISS kan gøre det mindre stressende og mere sikkert at køre bil.
Se bedre med progressive brilleglas I ZEISS sortiment af progressive brilleglas finder du den rette løsning – også til dem, der skal have progressive brilleglas for første gang

Lignende produkter