Gør gule glas folk lykkeligere?

Bedre syn takket være farvede brilleglas

Farvede brilleglas giver dig faktisk mere kulør på tilværelsen. Men hvad er fordelene ved farvede glas? Hvilken farve er den bedste, og hvilke farver er sidste nye mode? Denne artikel viser dig, hvor sjovt det kan være at kigge på den verden af farver, som nu er tilgængelig inden for brilleglas og at vælge den bedste til ethvert lys og ethvert øje.  

Alle brilleglasfarver har en filtereffekt - uanset farven. De fleste mennesker har for eksempel det subjektive indtryk, at gule glas gør dem i bedre humør, fordi de viser ting lysere. Ud fra en rent objektiv betragtning oplyser disse glas imidlertid ikke noget. Farvede glas reducerer faktisk den overordnede lysintensitet, uanset hvilken farve de har. Men gule glas bortfiltrerer en stor del af det blå lys, hvilket skaber en opfattelse af en bedre kontrast. For at opnå denne effekt skal lysforholdene imidlertid være tilstrækkelige. Det betyder, at denne effekt ikke vil fungere i skumring og i mørke. Golfspillere, sportsentusiaster og skytter bærer ofte gule briller, så de bedre kan se kontrasterne i målområdet i regn eller tåge.

Bilister og cyklister bør undgå at bære alt for mørke brilleglas (kategori 4). Ved at bære dem reduceres lystransmissionen med tre til otte procent, hvilket kan resultere i for sen eller utilstrækkelig genkendelse af bremselygter eller rødt trafiklys.

Udover ensfarvede glas, kan en dyppeproces bruges til at skabe glas med gradueret farve. Lysreduktionen i disse glas falder kontinuerligt fra top til bund. Solbriller med gradueret farve er specielt praktiske at bruge i situationer, hvor lysforholdene skifter fra top til bund. Mange bilister kan derfor lide at bruge dem under kørsel. Når man tjekker displayet på instrumentbrættet, er glasset kun minimalt farvet, mens man er beskyttet mod blændende lys af den mørkere farve i toppen, når man har øjnene på vejen.

Undersøgelser har vist, at ikke alle mennesker tolererer alle farver lige godt. Ved valg af farvede glas er det derfor vigtigt, at du har det godt med farvetonen, når du bærer brillerne. Din optiker har eksempler på farveprøver, og du bør afprøve disse, før du vælger din favoritfarve.

Polariserende brilleglas er praktiske for vandsportsentusiaster såvel som for bilister, der ønsker at se kontraster tydeligere og minimere blændende lys.

Vores anbefaling til de, som elsker unikke produkter, er at vælge modefarver fra Carl Zeiss, der tilbyder hele farvespektret fra caribisk blå til himmelblå og intens neon – fra orange til brun og fra natur til camouflage – alt sammen til det perfekte udseende.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan solbriller fremstilles Hvilke trin omfatter fremstillingen af et par solbriller? Læs mere om, hvilke materialer der bruges til fremstilling af solbriller, og hvordan designere fører deres ideer ud i livet.

Livsstil + mode 3. jul. 2018

Tags: Solbriller

Moderigtige solbriller og deres historie Hvert årti har sin egen signatur, hvad angår stil.

Livsstil + mode 3. jul. 2018

Tags: Solbriller

Lynhurtig mørk. Hurtig lys igen: Farveskiftende brilleglas fra ZEISS Udenfor i solen eller indendørs: 24 timers fremragende syn med PhotoFusion farveskiftende brilleglas fra ZEISS.

Livsstil + mode 24. nov. 2017

Tags: Solbriller

Brillebrug om sommeren 10 tips til at få det bedste ud af dine briller til sommer

Livsstil + mode 16. okt. 2017

Tags: Solbriller

Lignende produkter