Hvilken brilletype passer bedst til mig?

Der findes flotte brillestel til alle ansigter

Cat-eye briller, nørdbriller eller uindfattede briller – med et så stort og varieret udvalg af brillestel kan det ofte være svært at afgøre, hvilken brilletype der klæder dig bedst. SE BEDRE har et par tips om, hvordan du hurtigt og let kan finde ud af, hvilken ansigtstype du har, og hvilke brilletyper, brillestel og farver der vil klæde dig bedst.

Sådan finder du ud af, hvilken ansigtstype du har

Ved første øjekast er det ikke altid let at identificere sin egen ansigtsform – generelle træk kan virke meget forskelligt fra ansigt til ansigt. Det er også meget almindeligt, at et menneskes ansigtsform ændrer sig i tidens løb, f.eks. efter et vægttab. Her er en måde, hvor du let selv kan afgøre, hvilken ansigtsform du har: Stil dig foran et spejl, og se lige frem. Tag håret væk fra ansigtet f.eks. med en hårbøjle eller et pandebånd. Med uhindret syn på dit ansigt kan du lettere se, hvilken ansigtsform du har. Hårlinjen markerer den øverste kant at dit ansigt og hagen den underste kant. Ørerne er ikke en del af ansigtets form. Du kan også tegne konturen af dit ansigt på spejlet med en vandopløselig pen. Hvis der ikke er et spejl i nærheden, kan du også bruge et foto af dig selv, hvor du ser lige frem (f.eks. en selfie på din smartphone). Nu skal du sammenligne: Hvilken af de følgende former ligner mit ansigt mest? Men der findes en endnu lettere måde: Du kan bruge ZEISS tool til test af ansigtsform.

Hvilken ansigtstype har jeg?

Når du kender din ansigtsform, er det meget lettere at vælge det perfekte brillestel. Man skelner mellem seks forskellige ansigtsformer:

1. Oval ansigtsform

Oval ansigtsform

Med et ovalt ansigt kan du stort set bruge alle typer briller og brillestel. Et ovalt ansigt har bløde, harmoniske konturer, en lille pande, en blødt afrundet hage og markerede kindben. Det er den "ideelle" ansigtsform til briller, fordi stort set alle steltyper og brillestørrelser klæder et ovalt ansigt.

Hvilke briller passer til et ovalt ansigt?
Stort set alle brilletyper passer fremragende til det ovale ansigt – firkantede briller, runde briller, diskrete uindfattede briller eller mere iøjnefaldende brillestel (som f.eks. cat-eye eller nørd-briller med brede kanter) og selvfølgelig også designerbriller.

2. Rund ansigtsform

Rund ansigtsform

Blødt afrundede konturer med markerede brede kinder samt en afrundet hage er de typiske kendetegn for denne ansigtsform. Runde ansigter er lidt kortere og mere fyldige end de ovale ansigter.

Hvilke briller passer til et rundt ansigt?
Diskrete, tynde brillestel, som ikke understreger ansigtets bredde yderligere, kantede brillestel (f.eks. firkantede eller let rektangulære stel) eller brillestel med bredere kanter, som fremhæver ansigtets konturer og får det til at virke mere markant. Nylor-stel eller fuldt indfattede brillestel med en diskret farve på stellets underkant er også et fremragende valg til et rundt ansigt.

3. Hjerteformede eller trekantede ansigter

Hjerteformede eller trekantede ansigter

Et hjerteformet eller trekantet ansigt har typisk en stor pande, markerede kindben og en spids hage.

Hvilke briller passer til et hjerteformet ansigt?
Diskrete og tynde fuldt indfattede briller med et ovalt, rundt eller cat-eye-formet brillestel klæder personer med hjerteformet ansigt bedst. Disse brilleglas, der er smalle forneden og bliver bredere længere oppe, danner en fin kontrast til panden og giver en harmonisk helhed.

4. Aflang eller rektangulær ansigtsform

Aflang eller rektangulær ansigtsform

Man taler om et aflangt eller rektangulært ansigt, når kindben, pande og kæbe virker lidt bredere, og ansigtets sider danner to lodrette lige linjer.

Hvilke briller passer til et aflangt ansigt? 
Til et aflangt ansigt passer ovale eller runde brillestel, buede eller uindfattede briller, markante fuldt indfattede brillestel og brede kanter samt stel med en bred næsebro og lavtsiddende brillestænger. Markante brillestel får en aflangt ansigt til at virke kortere. Store brilleglas bryder også linjerne i et aflangt ansigt og giver en smuk optisk effekt.

5. Firkantede ansigter

Firkantede ansigter

Et firkantet ansigt har stor lighed med det rektangulære ansigt, bortset fra at det er noget kortere og bredere. Også her forløber ansigtets sidekonturer i lodrette linjer. Hage, kæbe og pande er markante, og personen har ofte højtsiddende kindben.

Hvilke briller passer til et kvadratisk ansigt?
Her er det fordelagtigt at vælge brillestel, der får ansigtet til at virke længere, som f.eks. diskrete uindfattede briller, let afrundede stel med en flad linjeføring eller runde, buede briller. Runde brillestel giver en fin kontrast til den firkantede ansigtsform og giver en attraktiv og harmonisk virkning. Briller med brede brillestænger har en lignende effekt, fordi de betoner ansigtets længde. På grund af de høje kindben er smalle brilleglas ofte de mest klædelige til denne ansigtstype, fordi store brilleglas let kan komme til at gå ned over kindbenene.

6. Det dråbeformede ansigt

Det dråbeformede ansigt

Smalt foroven, bredere nede: I et dråbeformet ansigt er området omkring pande og tindinger smallere end de markerede kindben og hagen.

Hvilken type briller passer til et dråbeformet ansigt?
Det bedste valg er et kantet brillestel, der betoner den øverste tredjedel af ansigtet, f.eks. med en iøjnefaldende overkant med farveforløb eller bredere kanter. På den måde virker det smalle område ved tindingerne bredere, hvad der får ansigtstrækkene til at virke mere harmoniske. Brillestel med højt placerede brillestænger har den samme effekt. Det perfekte valg af brillestel til det dråbeformede ansigt er cat-eye eller butterfly briller, halvindfattede eller fuldt indfattede briller med en form, som betoner stellets overkant.

Når du skal vælge det perfekte brillestel, så husk, som ved alle andre gode råd og tommelfingerregler: Det er undtagelsen, der bekræfter reglen.

For mange mennesker er det bevidste stilbrud præcis det, de går efter, eller måske skal brillerne passe til et helt bestemt outfit – og så er det pludselig helt andre kriterier, der er vigtige. Det bedste er helt enkelt at prøve de brillestel, som falder i din smag - og så selvfølgelig også at lytte til den professionelle optikers ekspertise.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Øjenbrynenes rolle ved valg af brillestel

Øjenbrynene giver ansigtet sit unikke udseende. Så det er vigtigt, at briller og øjenbryn passer sammen! Øjenbrynenes form og indbyrdes afstand har stor betydning for, hvilke briller der klæder dig. Brillestellets øverste rand skal forløbe parallelt med øjenbrynenes form uden af dække dem eller skære dem af. På den måde passer brillerne til dit ansigt og fremhæver dine øjne yderligere.

Igen: Det er undtagelsen, der bekræfter reglen. Ofte skjules øjenbrynene bag iøjnefaldende og trendy briller eller store brilleglas. I så fald er det vigtigt, at brillestellet dækker øjenbrynene helt for derved at opnå et harmonisk udseende.

Brillestellets farve

Vinter-typen

Vinter-typen

Vintertypens hud spænder over en farveskala fra oliven til mørk brun eller også meget lys hud med en blålig undertone. Asiatiske og mediterrane typer hører ind under denne kategori. Vintertyper har for det meste mørkt eller sort hår, og de vintertyper, der har en lys hudfarve, ser ofte blege ud uden makeup. Eksempler på kendte vintertyper er skuespillere som Zooey Deschanel og Elizabeth Taylor eller Johnny Depp. Vintertyperne har nøddebrune, blå eller grønne øjne.

Anbefalede farver:
Klare, stærke og kølige farver som sort, hvid, grå og blå klæder denne farvetype. Sølv er også ideelt.

Forårs-typen

Forårs-typen

Forårstypen har ferskenfarvet hud med gyldne fregner, som skuespillerinden Nicole Kidman. Forårstyper har blond eller rødblond hår, og deres øjenfarve varierer fra blå, blå-grøn, grøn til grøn-brun eller gylden-brun.

Anbefalede farver:
Følgende farver klæder forårstyper: Naturhvid, cremet beige, syren, laksefarvet, kornblomstblå, rosa eller varme brune farvetoner samt guld, kobber og bronze. Vi anbefaler brillestel i guld, hummerrød eller lysebrunt.

Sommer-typen

Sommer-typen

Denne type har ofte askeblond hår og lyseblå, brune eller grå øjne. Hudfarven er lys, rosafarvet og nærmest pastelfarvet. To typiske eksempler på denne type er Hollywood stjernerne Gwyneth Paltrow og Brad Pitt.

Anbefalede farver:
De optimale farver for sommertypen er kølige og intense uden at være for kraftige eller mørke, som f.eks. gråblå, rosa, rød, sølvgrå eller offwhite. Rosa, lyseblå eller violet er fremragende til briller.

Efterårs-typen

Efterårs-typen

Efterårstypen har gylden, elfenbensfarvet eller ferskenfarvet hud – tænk på Florence Welch fra gruppen Florence + the Machine eller på skuespillerinden Julia Roberts. Mange efterårstyper har fregner, rødt hår med gyldent skær og brune, grøn-brune eller grønne øjne.

Anbefalede farver:
Til efterårstypen er jordfarver ideelle, som f.eks. brun, orange eller mørkegrønne nuancer samt de mørke varianter af rød, elfenben og vanilje. Guld, bronze og kobber er også fremragende valg. Guld og naturfarver er gode valg til brillestel, fordi de spiller perfekt sammen med din hud-, øjen- og hårfarve.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Disse brillestel er foran Hvilke stel er populære i år? Og hvem klæder de bedst?
Enkelhed og elegance: Brillestel fra LINDBERG og solbrilleglas fra ZEISS – et sommerhit SE BEDRE spurgte stelproducenten LINDBERG om, hvad der gør solbriller fra LINDBERG så specielle.
Livet har alt for meget at byde på til kun at se det gennem et par briller Hvis du er, som folk er flest, har du sandsynligvis mere end et par sko i skabet - men har du et par ekstra briller?

Livsstil + mode 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Mini stilguide med et enormt perspektiv: Briller og mode – et godt match Disse tips garanterer dig et iøjnefaldende look til enhver lejlighed

Livsstil + mode 16-10-2017

Tags: Brillemode

Lignende produkter