Maksimal komfort med ultratynde, superlette briller

Less is more! Disse tips er nøglen til ultralette brilleglas og stel

Jo lettere et par briller er, jo mere behagelige er de i brug: Den optimale komfort opnås ved at gøre stel og glas så lette som muligt. Moderne fremstillingsmetoder og ekstremt lette materialer til brilleglas og stel har gjort det muligt at producere briller af fremragende kvalitet med exceptionel lav vægt. SE BEDRE gennemgår fem tips om ultratynde, exceptionelt lette brilleglas og brillestel – og fortæller, hvorfor et lille vægttab kan være en stor fordel for alle.

Allerførst: Hvorfor er det en god ide at reducere vægten af brilleglas og stel mest muligt?

Jo mindre et par briller vejer, desto behageligere er de i brug. Måske kommer det som en overraskelse, men vores næse er så følsom, at vi registrerer hvert eneste gram på den! Den ideelle løsning ville være et par briller, som vi glemmer, at vi har på – et par briller, som udfylder deres funktion, uden at vi overhovedet mærker, at de er der. Det ville fjerne problemet med fordybninger på brillebærerens næse eller ubehag fra brillestellets stænger og samtidig gøre brillerne mere behagelige i brug og forbedre deres pasform. Og det er ikke kun et problem, som angår børn eller sportsfolk. Med vægtoptimerede brilleglas er det endelig slut med hovedpine som følge af tunge briller. Reduktion af brillernes vægt er helt klart en af nøglefaktorerne for at opnå den maksimale komfort – men ofte varer det et stykke tid, før brillebrugeren bliver klar over, at de nye briller giver problemer, fordi brilleglas og stel vejer nogle få gram for meget. Men hvis du følger vores tips nedenfor, kan denne situation undgås fra starten af.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Hvordan kan brillers vægt reduceres til et minimum?

1. Brilleglasmaterialet er en væsentlig faktor.

Letvægtsbrilleglas, som er lavet af kunststof – specielt ZEISS brilleglas med "højt brydningsindeks" – er hemmeligheden bag de utroligt tynde og lette design, også ved høje dioptrier. Der findes fire forskellige materialetyper (se også vores infografik i slutningen af denne artikel): basismateriale, standardmateriale, avanceret materiale og hightech materiale. Jo bedre kvalitet udgangsmaterialet har, desto tyndere kan brilleglassene fremstilles. For eksempel er det ved brilleglas af kunststof muligt at reducere vægten med op til 50 procent ved at vælge hightech materialer frem for standardmaterialer (og op til 40 procent ved brilleglas af mineralglas). Så der er virkelig tale om en forskel! Det samme gør sig gældende for progressive brilleglas.

2. Den anvendte produktionsmetode for brilleglas: asfærisk slibning og ZEISS computerunderstøttet OPTIMA teknik

En anden metode for en effektiv slankekur for brilleglas er den såkaldte asfæriske slibning: Konventionelt slebne glas – som i handelen kaldes for sfæriske glas – har en sfærisk krumning på glassets for- og bagside. De asfæriske brilleglas er derimod slebet med specielt optimerede flader. For at undgå kosmetisk set mindre attraktive krumninger på forsiden af glassene og samtidig bevare en perfekt synskvalitet, er forsiden af de asfæriske brilleglas slebet, så overfladen bliver fladere fra midten af brilleglasset og ud mod kanterne. På den måde kan asfæriske brilleglas fremstilles i en tyndere og væsentlig lettere form samtidig med, at den optiske effekt bevares. I kombination med de ovenfor nævnte brilleglasmaterialer med højt brydningsindeks fra ZEISS, kan de asfæriske teknikker til brilleglasdesign bruges til fremstilling af flade, tynde og ekstraordinært lette brilleglas – også til brillebrugere med større synsproblemer.

En anden måde til fremstilling af ultra-tynde brilleglas er anvendelse af den computerunderstøttede metode fra ZEISS ved navn OPTIMA. Med denne metode er det muligt under produktionen at reducere tykkelsen af glassets midte og kant, som er synlig i brillestellet, til et minimum, idet stellets form allerede her tages med i betragtning. Takket være OPTIMA kan brilleglassene ofte fremstilles med en endnu mindre tykkelse. Ved hjælp af særlige hjælpeprogrammer fra ZEISS kan optikeren visualisere disse forskelle i tykkelse.

Slanke og lette brilleglass

1.5

0%

1.5

0%

1.6

20%

1.6

20%

1.7

35%

1.67

40%

1.9

40%

1.74

50%

3. Det rigtige materiale til brillestel

Brillestellet og brillestængerne spiller en stor rolle ved beregningen af et par brillers samlede vægt. Derfor er det vigtigt at vælge et tyndt brillestel, som er fremstillet at ultralette materialer. For eksempel vejer titan ca. 50 procent mindre end konventionelt metal eller kunststof. Derfor er brillestel af titan altid det bedste valg for dem, der har brug for et par meget robuste men alligevel lette briller, og er dermed også det perfekte valg til sportsfolk og til børn. De moderne ultralette brillestel af titan kan i dag fremstilles med en vægt på under to gram. Men det er ikke kun den lave vægt der har gjort titan til det foretrukne materiale til fremstilling af brillestel og -stænger: Brillestel af titan er ekstraordinært lette, robuste og modstandsdygtige overfor korrosion, og de kan om ønsket fremstilles i et ultra-elastisk design. Faktisk kan dette materiale nu fremstilles så elastisk, at man kan bøje brillestængerne, uden at de tager skade – de springer ganske enkelt tilbage til den oprindelige form, når man slipper dem igen. Disse brillestel fremstilles i et stort antal af fremragende udformninger, nogle endda helt uden skruer, og markedsføres af mange forskellige førende brillefabrikanter i et bredt sortiment med både konventionelle og ultra-moderne farver. Det eneste alle disse design har til fælles, er deres ekstraordinært lave vægt. Brillestel af titan er nikkelfri, hvilket gør dem særligt velegnede til allergikere.

4. Brillestellets form

Vægten af et par briller påvirkes også af brillestellets størrelse, fordi dette er afgørende for, om brilleglassene bliver lette eller tunge. Jo mindre brillestel, desto tyndere og lettere brilleglas.
 

5. En god optiker.

En professionel optiker med det rigtige udstyr er også en væsentlig faktor i processen med at finde de lettest mulige briller. Ved omhyggelige beregninger og korrekt valg af brilleglas kan en god optiker også bidrage til at reducere brilleglassenes tykkelse, så brillerne alt i alt bliver lettere. Sådan finder du en god optiker…

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Kurvede, smalle eller farvede: Brilleglas fra ZEISS opfylder alle forventninger! Smarte stel & kvalitetsbrilleglas? En udfordring, som kræver ultimativ optisk know-how

Livsstil + mode 16-10-2017

Tags:

At tage billeder med briller på Fantastiske billeder eller vellykkede snapshots er ikke noget problem for brillebrugere
Hvad du som brillebærer bør huske inden ferien Her er vore tips til en afslappet ferie

Livsstil + mode 16-10-2017

Tags:

Smarte tynde brilleglas med højt brydningsindeks Bedre syn og godt udseende takket være ekstra tynde, superlette innovative brilleglas

Lignende produkter