Fungerer progressive brilleglas for jægere?

Her ser vi på, hvad dine brilleglas kan gøre for dig, når du er på jagt.

"Progressive glas og jagt? En selvmodsigelse!" Vi har samlet et par tips for at vise dig, at det ikke er en selvmodsigelse, og hvordan du kan lære at elske dine jagtbriller.

Det er lige så vigtigt at have de bedst mulige syn, når du er på jagt, som i din hverdag. Når du er på jagt, vil du nyde naturen og ramme dit bytte, mens sikkerhed er din første prioritet. Desværre sker det for os alle før eller senere: Vores øjne er ikke længere lige så gode til at skift fokus fra nært til fjernt, som de engang var. Det er ikke anderledes for jægere. De har også brug for synsstøtte til nære og fjerne afstande. Men hvilke briller er bedst egnet til jagt? Ikke alle føler sig tilstrækkeligt støttede med et par almindelige briller med progressive glas, når de skyder. Nogle foretrækker enkeltstyrke eller kontaktlinser, mens andre slet ikke bruger briller. Mange jægere indstiller deres styrke i sigtekornet på skydevåbnet med en dioptrijustering på -3,5 til +3 dioptrier.

Hvad er problemet med at bruge progressive brillleglas, når man skyder?

Generelt skal vi skelne mellem jægeren – med et gevær og sigtekornet – og en konkurrenceskytte, som skyder i sportslig sammenhæng, og som skal se igennem sigtekornene foran og bagpå. For konkurrencesportsskytter anbefales progressive brilleglas normalt ikke. I dette tilfælde er dit bedste valg enkeltstyrkeglas, som tilpasses din personlige synsafstand og det øje, du sigter med, når du skyder. Derfor tager mange professionelle konkurrenceskytter deres optiker med på skydebanen for tilpasning. Skydebriller med en irisblænde er en anden mulighed. Du ser igennem et lille hul for at sikre, at sigtet foran og bagpå er klart definerede og for at sikre din dybdeskarphed, når du ser på målet. Det ikke-sigtende øje er delvist dækket af en mælket/grå film.

Dine synsbehov er anderledes, når du skyder med en riffel med måloptik. Du har brug for optimalt syn igennem sigtekornet på dit skydevåben, fordi jægere modsat konkurrenceskytter skal kunne se tæt på for at kunne bevæge sig sikkert igennem bundvegetationen, læse når du venter osv. – du er simpelthen ikke optimalt dækket ind enkeltstyrkeglas. Resultatet: Distraktion og støj, når du skifter briller eller er på jagt med kompromitteret syn.

Derfor bruger mange jægere progressive brilleglas, også når de er på jagt. For at sikre, at dine progressive brilleglas fungerer, som de skal, bør din optiker vælge et design, som sikrer, at afstandsrækkevidden er tilpasset skydning med et skydevåben med sigtekorn. Det er ikke kun vigtigt, at hvert øje er optimalt tilpasset. Dit binokulære syn er lige så vigtigt. Hvis interaktionen mellem øjnene og de nye progressive brilleglas ikke er perfekt, får du ikke optimalt syn. Eksempel: En mulig uheldig konsekvens er en overkorrigering af det ikke-dominerende øje.

Vores tip: Når du køber nye briller, skal du sikre, at [dine brilleglas er optimerede for begge øjne], og at de valgte synszoner giver dig en optimal synsløsning til både hverdag og jagt. En stabil og stor afstandszone er afgørende.

Hvilket stel er bedst til jagt?

Små stel ser godt ud og er moderne, men sørg for, at du vælger større stel til dine jagtbriller. Det gør det nemmere at se igennem skydevåbnets sigtekorn, især, når du skal handle hurtigt. Stellet må ikke forringe dit syn, især ved den øverste kant på brilleglasset. Du skal også sørge for, at stellet er kompatibelt med den hovedbeklædning, du bruger til jagt, og at stellet sidder perfekt! Det er ikke kun irriterende, men også farligt, hvis dine briller er for tunge eller glider ned ad din næse. Sportsbriller med rem kan også være praktisk.

Stellets materiale skal være så robust og solidt som muligt. Det gælder også selve brilleglassene. Sørg for, at du vælger solide brilleglas i plastik, så rekylen fra riflen eller grene i underskoven ikke beskadiger dem.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Hvilken overfladebehandling skal du vælge?

Det er vigtigt at vælge en rigtig god antirefleksbehandling for at forhindre irriterende genskin på brilleglasset. Hvis du går på jagt, når det er mørkt, er klare brilleglas en fordel, da de gør dine omgivelser krystalklare.

Dine brilleglas i plastik skal have den bedste hårde belægning som muligt. Dette gør dine briller mere solide, og hjælper dem med at holde længere, når du er ude i skoven.

Der har været meget diskussion blandt jagt- og skyttefolk om tonede brilleglas. De følgende farver foretrækkes generelt:

  • Gul (i dårligt eller uklart vejr, eller når det er overskyet)
  • Cinnoberrød (for bedre 3D-syn)
  • Orange (i tusmørke, til jagt i underskoven)
  • Bronze eller guld (for bedre kontrast)
  • Lilla (for at dæmpe grønne baggrunde)

Generelt varierer effekten af tonede brilleglas for person til person. Der er ingen fast regel, bortset fra at du skal følge dig godt tilpas med den farve, du vælger.

Vores tip: Prøv selv de forskellige farver! Og vælg så den klarest mulige tone. Det skal være behageligt for dig uden at du skal knibe øjnene sammen.

Samspillet mellem briller, sigtekornet på dit skydevåben og kikkerter

Der er tre præcisionsoptikker på spil, når du er på jagt: Dine briller, sigtekornet på dit skydevåben og kikkerter. Alle tre skal være indbyrdes kompatible. Du skal være godt tilpas med at bruge et skydevåben med sigtekorn, når du har briller på. Brilleglassene bør ikke berøre sigtekornet eller kikkerten, og pupilafstanden (PD) skal være stor nok. Dette sikrer ikke kun et klart syn, men forhindrer også sigtekornet i at ramme brilleglassene pga. rekyl.

Vores tip: Nogle ZEISS-optikere kan rådgive dig om skydevåben med sigtekorn, kikkerter og udsigtskikkerter. 


Nogle ZEISS-optikere kan rådgive dig om skydevåben med sigtekorn, kikkerter og udsigtskikkerter.

Vores vigtigste tip:

Find en optiker, du har tillid til, og få en snak om dine behov på jagt, dine synsproblemer og typiske synsafstande. Jo flere oplysninger, du giver din optiker, jo mere optimerede bliver dine briller. Ideelt har din optiker allerede erfaring med briller til jægere.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

De bedste solbriller til sport Hvilke udfordringer står sportsfolk overfor, når de dyrker deres yndlingssport?
Polariserende brilleglas giver et bedre syn Briller med polariserende brilleglas (SkyPol fra ZEISS) gør livet lettere: Du kan bruge dem som solbriller, kørebriller eller til fritidsaktiviteter som f.eks. skiløb, flyvning og vandsport.

Sport + fritid 03-11-2017

Tags: Solbriller

Bedre syn for sportsudøvere Sportsudøvere, både professionelle og amatører, nyder godt af specielle sportsbriller, som ikke kun er smarte!

Lignende produkter