Sportsbriller til en ny generation løbere: Nike Vision Vaporwing solbriller til løbesport

To stærke partnere, Nike Vision og ZEISS, er gået sammen i et teamwork for at skabe et par sportssolbriller til løbere, som vil til tops.

Disse sportssolbriller er den perfekte symbiose mellem stel og glas. I tæt samarbejde med ZEISS har Nike Vision udviklet et revolutionerende par solbriller til de løbere, der altid yder 110 %. Med disse solbriller kan løberne koncentrere sig fuldstændig på deres sportslige præstationer. SE BEDRE ville vide mere. Vi talte med Carl Allen og Vincent Faivre d'Arcier, designere hos Nike Vision, og med Flora Schierano fra ZEISS om, hvordan Nike Vision Vaporwing solbrillerne er blevet udviklet.

Sportsbriller til en ny generation løbere: Nike Vision Vaporwing solbriller til løbesport

BETTER VISION: De nye Nike Vision Vaporwing sportssolbriller har et iøjnefaldende og innovativt design. Hvad kan I fortælle om udviklingsprocessen?

Carl Allen (Nike Vision): Vi begyndte med dybtgående undersøgelser af atleternes behov. Efter mange undersøgelser nåede vi til det resultat, at de briller, der produceres i dag, ikke følger med de stadigt stigende krav, som sportsfolk står overfor i dag. Vi blev klar over, at hvis vi skulle blive i stand til at udvikle briller til et højt effektivitetsniveau, var vi nødt til at ændre selve fremstillingsmåden for brillerne - med udgangspunkt i glassene. Vi skulle begynde helt forfra og glemme alt, hvad vi vidste om glas og glasfremstilling for at finde et fuldstændig nyt og innovativt koncept. Vi ville sløre grænsen mellem brillestel og glas, og fik så ideen: Hvad nu, hvis glasset blev til stellet og vice versa? For os er briller primært et spørgsmål om beskyttelse og funktionalitet - derfor er det uhyre vigtigt at trække glasset så langt ud som muligt og give maksimal beskyttelse, så atleterne kan koncentrere sig fuldt ud på deres løb og på deres sportslige præstationer.

SE BEDRE: Er disse sportssolbriller designet udelukkende til brug for løbere, eller kan andre sportsfolk også bruge dem? Ville jeg f.eks. kunne bruge dem som normale solbriller?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Vi har designet dette glas med tanke på løbere, men det betyder ikke, at de ikke kan bruges indenfor andre sportsgrene, som kræver maksimal tildækning og beskyttelse af øjnene. Og selvfølgelig kan man også bruge dem som normale solbriller.

SE BEDRE: Hvilke af innovationerne har disse glas tilfælles med andre ZEISS produkter? Og hvilke innovationer er blevet udviklet specielt for dette nye ZEISS-glas til Nike Vision?

Flora Schierano (ZEISS): ZEISS udvikler konstant nye farver til glassene, som kan hjælpe sportsfolk til bedre præstationer, uanset det aktuelle sportsmiljø og lysforholdene. Vores samarbejde med Nike Vision omkring Nike Vision Vaporwing sportssolbrillerne var noget ganske særligt.

ZEISS har kunnet forvandle et innovativt design til et ægte glas med fine optiske egenskaber og fremragende skarpt syn. ZEISS samlede et team af eksperter primært på områderne for optik, oftalmologi og produktion, men også fra andre områder. Dette team søgte også inspiration og viden fra andre af virksomhedens afdelinger, som f.eks. Industrial Metrology business group, for at finde den optimale løsning. Mens 98 % af alle solbriller bliver produceret med udgangspunkt i eksisterende forme, søgte de to ZEISS teams i Tyskland og i Italien at udvikle en helt ny form, som er specifik for Nike Vision Vision’s briller. Idet de startede helt forfra, ville de udvikle en form, som skulle komme så tæt på optisk perfektion som muligt. Med en sådan form kan brillerne produceres i deres endelige udformning med det samme, hvilket igen eliminerer det spild, man normalt ser i den typiske produktionsproces med eksisterede forme (hvor man efterfølgende er nødt til at skære det færdige produkt fri).

Efter fremstillingen af formen blev den poleret med samme diamantslibnings-teknologi, som man også bruger til polering af ultra-præcise optiske overflader. Det betyder, at glassene har en minimal uskarphed, fordi alle defekter og uregelmæssigheder i brilleformen bliver fjernet. Denne omfattende proces betød, at ZEISS’ team var nødt til at skære formen ud for at få den til at passe til glassenes geometriske dimensioner. Det var nødvendigt at ændre formen over 30 gange, før specifikationerne og de matematiske forhold for det færdige produkt var perfekte.

I årtier har de strenge krav i de optiske 0.09D standarder for solbriller begrænset designerne og tvunget dem til udelukkende at bruge enkle sfæriske og toriske glas til de optiske flader i deres premium-produkter. ZEISS har tilpasset de avancerede freeform-design produktionsteknikker, som bruges i optisk udstyr til øjenlæger og ved præcisionsoptik, for at kunne opfylde kravene til 0.06D optisk funktionalitet i komplekst formede normale overflader. Denne ekstra frihed har gjort det muligt for det kreative team hos Nike Vision at optimere pasform, aerodynamik og æstetik i deres nye premium sportsbrilleserie - uden at gå på kompromis med den optiske funktionalitet.

Den revolutionerende produktionsmetode har aldrig været brugt til briller før, men den vil utvivlsomt flytte standarden for brilleproduktion milevidt fremad.

SE BEDRE: Hvor lang tid varede udviklingen af disse sportssolbriller?

Vincent Faivre d'Arcier (Nike Vision): Det tog os over 2 år fra de første udkast og skitser til det færdige produkt. Vi var nødt til at finde et helt nyt udtryk for, hvordan briller skal se ud. Vi måtte glemme alt, hvad vi vidste om glas og glasfremstilling, for at kunne starte helt forfra og finde frem til dette innovative koncept. På det tidspunkt vidste vi heller ikke, om produktet overhovedet ville kunne fremstilles.
Vi fokuserede primært på glasset, som vi på det tidspunkt anså for den vigtigste del af et brillestel. Vi ville udviske grænserne mellem brillestellet og glassene, og vi spurgte os selv: Hvad nu, hvis glasset blev til stellet og vice versa?
For os handler briller udelukkende om beskyttelse og funktionalitet. Derfor var det vigtigt at trække glassene så langt ud som muligt. Det giver maksimal tildækning af øjnene, så løbere og andre sportsfolk udelukkende behøver at koncentrere sig om at yde fremragende præstationer.


SE BEDRE: Hvordan opstod samarbejdet mellem Nike Vision og Marchon, producenten af stellene?

Carl Allen (Nike Vision): Nike Vision og Marchon har i årevis som partnere i fællesskab skabt Nike Vision serien på grundlag af vores ekspertise indenfor brilleindustrien. Dette særlige projekt blev til ud fra ønsket om i bund og grund at nyskabe brilleindustriens frembringelser. Målet var at gøre Nike Vision til den førende innovative virksomhed indenfor briller på samme måde, som Nike Vision er den førende innovative virksomhed indenfor sko og beklædning.

SE BEDRE: Hvad er den egentlige forskel mellem fremragende sportsbriller og almindelige gode standardsportsbriller?

Carl Allen (Nike Vision): Glassenes klarhed, den perfekte tildækning og letheden - og så må vi ikke glemme det psykologiske aspekt. Vi stræber også efter at få løbere og andre sportsfolk til at føle sig som superhelte, når de bruger disse briller - og på den måde give dem en psykologisk fordel.
Det er også vores mål at få løbere til at glemme deres briller, mens de løber – glassenes klarhed, brillernes lethed og den gode pasform: Det er disse egenskaber, der tilsammen udgør et brillestel, som passer perfekt til dit ansigt. Ingen dug og maksimal ventilation er også en del af disse egenskaber. Nul distraktion betyder, at du fuldt og helt kan koncentrerer dig om at løbe.

Further information about Nike Vision Vaporwing sports sunglasses

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

De bedste solbriller til sport Hvilke udfordringer står sportsfolk overfor, når de dyrker deres yndlingssport?
Bedre syn for sportsudøvere Sportsudøvere, både professionelle og amatører, nyder godt af specielle sportsbriller, som ikke kun er smarte!
Bedre syn til vintersportsudøvere Mange skiløbere og snowboardere flyver nærmest i blinde ned ad skibakkerne, uanset om de bruger briller eller ej.
Vores 10 bedste tips til sportsbriller Hvad skal du have i tankerne, når du køber sportsbriller? Få mere at vide om hvordan du forbedrer din sportspræstation, samtidig med at du beskytter dine øjne.

Lignende produkter