Bedre syn efter de 40

Alle over 40 år har normalt brug for briller. Progressive brilleglas kan genskabe et normalt 6/6-syn.

Pludselig har man svært ved at træde en nål, eller også skal avisen holdes ud i strakt arm, for at man kan læse den. Det er gerne de første tegn på aldersbetingede synsproblemer. Det er ganske normalt, og ikke noget at bekymre sig om. I dag kan man få gode briller og progressive glas, der kan give en falkeblikket tilbage.  

Det begynder et sted mellem 40 og 50 år. Øjets linser og øjets ringmuskel mister deres elasticitet. Øjet kan ikke længere automatisk tilpasse sig og zoome ind på forskellige afstande. Det er den proces, som eksperterne kalder akkommodation. Den får øjets linse til at krumme for at tilpasse sig afstanden. Hvis denne proces ikke virker, som naturen havde tiltænkt det, giver det problemer med at se genstande tæt på. Hvis øjets linse beholder en flad form, når man betragter genstande tæt på, er dens brydningskraft betydeligt nedsat. Som følge heraf samles de lysstråler, som gennemtrænger øjet på tæt hold, ikke på nethinden og giver derved et sløret billede.

Langsynede kan få dette problem langt tidligere. Hyperope som langsynede også kaldes, har et fremragende afstandssyn, men har problemer med at se ting, der er tæt på. Årsagen hertil er, at øjeæblet er for kort i forhold til lysets brydning, så de indgående lysstråler ikke afbildes nøjagtigt på øjets nethinde.

Synet efter 40

Nærsynede kan muligvis se ting bedre på kort afstand uden briller end med briller. At tage brillerne af og på hele tiden er temmelig irriterende. Derfor er den bedste løsning et par personligt tilpassede briller, uanset om man før havde et normalt syn eller allerede var nærsynet eller langsynet. De, der før havde et normalt syn, vil til at begynde med kun have brug for læsebriller. Men aldersbetingede synsproblemer bliver ikke bedre med årene. Mange vil snart få brug for at få korrigeret deres synsevne på mellemdistancen. I sådanne tilfælde er briller med progressive glas en perfekt løsning, da de tilpasser synsområderne for de forskellige afstande i det uendelige, og sikrer en glidende overgang mellem synsområderne. Den største fordel ved progressive glas er, at øjet kan springe fra ét billede til et andet og zoome skarpt ind, uanset om genstanden er langt væk eller tæt på.

Visuelle løsninger til brug på arbejdspladsen efter 40

I dag kan personer, der arbejder meget ved en computer, få specielle arbejdsglas med større synsområder til mellemlange og korte afstande. Disse særlige progressive glas er optimalt tilpasset afstanden mellem bruger og skærm. Brilleglassenes kvalitet er særlig vigtig ved progressive glas. Hvis de ikke opfylder de høje kvalitetskrav, kan det være meget svært at vænne sig til denne type glas.

Hvad er bifokale og trifokale glas?

Hvad er bifokale og trifokale glas?

Bifokale og trifokale glas er forløberne for progressive glas. De er den ideelle løsning til dem, der ikke bryder sig om progressive glas eller har svært ved at bruge dem. Nogle mennesker foretrækker imidlertid stadig disse typer glas, selv om de blot er et alternativ og kræver, at man går på kompromis, da indsmeltningen af tillægslinsen i det nederste glasområde danner et billedspring, og de ikke dækker alle synsafstande.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?
Brillens historie Fra deres oprindelse som "læsesten" til lifestyle accessoires
Bedre syn efter de 40 Alle over 40 år har normalt brug for briller. Progressive brilleglas kan genskabe et normalt 6/6-syn.
Intet ansigt er symmetrisk, og der findes ikke to mennesker med samme afstand mellem øjnene Først når brillestellet er tilpasset helt præcist til brugeren, kan brilleglassenes potentiale udnyttes optimalt.

Lignende produkter