Bedre syn med et nyt par briller.

Hvad er vigtigt ved et par brugertilpassede briller? At vide, hvordan en patients øjne interagerer.

Dirk Siemsen er faglært optiker og ejer af mahrt und hoerning i Göttingen (Tyskland). Hans nye patient havde brugt briller i over 30 år. Hun havde problemer med sit natte- og 3D-syn, klagede over lysfølsomhed om dagen, og var nærsynet. Desværre havde ingen af hendes tidligere briller givet hende det optimale syn på langt sigt, som hun havde brug for. BEDRE SYN ville høre, hvordan hun endelig fandt det optimale par briller, og hvorfor en undersøgelse af hendes binokulære syn var så vigtigt for at finde en løsning.

Dirk Siemsen - mahrt und hoerning
Dirk Siemsen - mahrt und hoerning

BEDRE SYN: Hvad gjorde du anderledes for denne patient?

Dirk Siemsen: For at være ærlig, så var denne patient faktisk ikke en særsag for mahrt und hoerning. Det afgørende spørgsmål om hver eneste af vores patienter, er: Hvad gør deres synsbehov unikke? Vi vil optimere hver patients syn så meget som muligt ved at bruge hvert eneste optisk redskab, som vi har til rådighed, for at opnå maksimalt skarpsyn. Vi investerer meget tid i denne proces.

Vi starter med at gennemgå sygdomshistorien meget grundigt. Vi spørger patienter om deres synsvaner, både på arbejde og i deres fritid. Vi finder ud af, hvilke synsproblemer, de har. Vi spørger også, om de lider af visse sygdomme, som kan påvirke synet, om de har været meget stressede, eller om de har bemærket hovedpiner eller muskelspændinger. Og hvis det er tilfældet, hvordan f.eks. en hovedpine viser sig. Vi analyserer derefter patientens visuelle ydeevne med [i.Profiler], undersøger bagsiden af øjet med funduskameraet – især det optiske nervehovede – og undersøger, om patienten har grå stær ... Naturligvis er øjenlægen ansvarlig for øjensygdomme. Dannelsen af et indtryk af øjnenes gennemsigtighed og ydelse er for os den indledende fase for refraktionsproceduren. Det er meget vigtigt for os at have et tæt samarbejde med øjenlæger.

Det er også afgørende, at vi observerer patientens kropsholdning. Det er nemt at gøre i refraktionslokalet i løbet af en øjenundersøgelse. Kan visse bevægelser af hoved og krop påvirke patientens syn? Herfra kan vi drage vores første konklusioner. Og det var præcis sådan med den patient, vi lige talte om.

Da vi diskuterede hendes sygdomshistorie, talte hun om hyppige hovedpiner.
Da vi diskuterede hendes sygdomshistorie, talte hun om hyppige hovedpiner.

SE BEDRE: Hvad lagde du især mærke til ved patienten?

Dirk Siemsen: Da vi diskuterede hendes sygdomshistorie, talte hun om hyppige hovedpiner. Jeg bemærkede også, at hun havde hovedet på skrå på en bestemt måde, når hun fokuserede på synstavlerne i refraktionslokalet. Hun følte ofte, at hun blev blændet i stærkt lys, og at hun var meget lysfølsom i løbet af dagen.

Jeg undersøgte hendes binokulære syn, dvs. hvordan de to øjne ser sammen. Det gør vi som standard med alle patienter. Vi brugte i.Polatest og de forskellige teste, som følger med den. Først så patienten vores 3D-teste i én dimension. Her overtog det dominerende øje. Billedet blev simpelthen ikke overført korrekt til den samme placering på retinaen af de to øjne. Når de overlappede, så det ud til, at de to billeder på retinaen havde forskellige højder. Patientens hjerne kunne ikke fortolke dette billede i 3D. Det var fladt og endimensionelt.

SE BEDRE: Ser vi ikke alle lige frem?

Dirk Siemsen: Vi er alle forskellige, og de betyder, at dine øjne ikke altid ser lige frem, som de skal. Her er et eksempel: For en person, som bruger briller, ser begge øjne nemt ud til at, de ser lidt udad, når de ikke er i bevægelse. Det betyder, at personens dominerende øje, og det er noget, alle har, bruger musklen til at placere sig, så det ser lige frem. Det ikke-dominerende øje tilpasser sig denne situation. Billedet, som de to øjne generer, er ikke optimalt, men vores hjerne konverterer det, så det ser rigtigt ud. Det er ikke et problem for alle, men for mange forårsager det anstrengelse på langt sigt. Ved at optimere brilleglassene for interaktion mellem de to øjne kan vi gøre patientens visuelle ydelse høj og reducere anstrengelse. Tænk over det: Hvis et brilleglas for binokulært syn er forkert korrigeret med blot 0,25 dioptrier, kan det føre til tab i synsydelse på op til 30 %. Derfor skal vi arbejde nøjagtigt og kontrollere interaktionen for to korrigerede øjne for hver dioptri-justering under refraktion. Hvis jeg ændrer noget i det venstre øje, påvirker det også det højre øje ...

SE BEDRE: Hvad var der helt præcis galt med din patient?

Dirk Siemsen: Hos hende så vi en såkaldt vertikal forskydning. Hendes øjne havde ikke optimalt, ligeud syn, ikke kun ved syn fra en vinkel, men også ovenfra. Dette gav patienten langsigtede problemer. Og hun havde ikke de rette brilleglas, som kunne kompensere for denne defekt. Vi lettede hendes visuelle anstrengelse ved at bruge prismer i brilleglasset for at korrigere hendes lidelse, som hedder associeret heterofori.

SE BEDRE: Kunne associeret heterofori virkelig havde været et problem i 30 år?

Dirk Siemsen: Øjnenes design og øjenmusklernes længde er genetisk forudprogrammeret og er arveligt. Når du er barn eller ung, kan du stadig kompensere for visse defekter. Men denne egenskab mindskes, når du bliver ældre samt i perioder, hvor du er meget stresset. Nogen gange bemærker du denne anstrengelse, f.eks. i form af hovedpiner eller muskelspændinger, men disse symptomer forsvinder og er ikke mærkbare indtil alderdommen.

SE BEDRE: Eksperter er uenige i, hvordan associeret heterofori korrigeres. Hvorfor? Nogen advarer endda om at man kan blive "afhængig" af at bruge brilleglas med prismer.

Dirk Siemsen: Det er rigtigt. For mig er det vigtigste, at vi har hjulpet patienten. Vi hjalp denne kvinde med mere end hendes syn. I dette tilfælde forsvandt hendes hyppige hovedpiner efter en tilvænningsperiode på 2 uger, og hun havde ikke længere en ubehagelig følelse af, at hendes briller ikke var optimale i enhver situation. Hendes lysfølsomhed om dagen blev væsentligt reduceret. Hun spurgte mig også, om hun nu ville blive afhængig af sine briller. Svaret var enkelt. Jeg sagde til hende, at hvis hun valgte ikke at bruge de nye briller, ville hendes syn blive ligesom før. Hvad kunne jeg ellers sige?

SE BEDRE: Hvad er vigtigt for dig i dit arbejde som optiker? Hvordan vil du opsummere det?

Dirk Siemsen: Først og fremmest er vi interesserede i hver eneste patients individuelle synsbehov. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre deres visuelle ydelse, og reducere anstrengelse, hvis det er nødvendigt. Vi tager os altså god tid til at diskutere patientens sygdomshistorie, udføre refraktionen og rådgive vores patienter, når de har foretaget deres køb.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Hvad er associeret heterofori?

Hvis det binokulære syn er normalt, ser begge øjne identisk. Med associeret heterofori er der en ubalance i øjenbevægelsesmusklerne. En person med denne lidelse skal bruge meget energi på at se. Hvis øjnene i denne situation er i deres mest afslappede tilstand, er resultatet dobbeltsyn. Folk, som lider af associeret heterofori har en (ufrivillig) trang til at kompensere for dette synsproblem, hvilket resulterer i mange problemer. Den tætteste sammenligning er en afvigelse fra den almindelige kropsstruktur, f.eks. når det ene ben er kortere end det andet. Dette resulterer ofte i rygsmerter og spændinger, som det er nemt at kompensere for med en passende indersål i skoen. Brilleglas med prismer kan kompensere for associeret heterofori.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne? Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Forstå synet 20-05-2019

Tags: Hos optikeren

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?
Brillens historie Fra deres oprindelse som "læsesten" til lifestyle accessoires
ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter