Gamle brilleglas i nye brilleglasstel - er det muligt?

Hvis du ikke længere bryder dig om dit brillestel, men dine brilleglas stadig passer perfekt til dit syn, hvordan kan optikeren så hjælpe dig i din søgen efter en ny model?

Moden skifter stadig hurtigere. I denne forbindelse taler vi ikke bare om tøj og sko, det samme gør sig gældende for brillestel. Mens det for få år siden var slimline modellerne, som satte pulsen op hos brillebrugerne, så er det i dag de mere markerede brillestel der er moderne nu. Og hvem ved, hvad der er trenden næste år. Det er dog ikke altid nødvendigt at købe et helt nyt par briller. I visse tilfælde er det muligt for optikeren at sætte dit nuværende brilleglas, som giver dig et optimalt syn, i et nyt brillestel.

Moden skifter så hurtigt, at det nogle gange kan være svært at følge med. Selvom farvestrålende tøj er den nyeste trend et år, så varer det ikke længe, før det selv samme tøj tiltrækker hånlige blikke. Det er dog ikke kun jeans, kjoler, bluser, skjorter og sko, der er berørt af disse modetrends. Brillestel er endnu et tilbehør, som til stadighed er underlagt nye tendenser og trends. Således sker det igen og igen at du pludselig ikke bryder dig så meget om dine nuværende brillestel mere. Men betyder det nu nødvendigvis, at du bliver nødt til at anskaffe dig helt nye briller? "Under visse omstændigheder er det muligt at sætte dine gamle brilleglas i et nyt brillestel", siger Heike Rudolph, som er optiker hos Niemand Optik i Charlottenburg i Berlin, Tyskland.

Visse data, kaldet centreringsdata, spiller en væsentlig rolle i sådanne tilfælde. For at udnytte ydelsen på moderne brilleglas optimalt, skal der foretages nøjagtig fastlæggelse af hvor øjnene sider i forhold til stellet. Stadig oftere er det af hensyn til denne nøjagtighed påkrævet, at der implementeres state-of-the-art teknologi, som f.eks. højpræcisions-målesystemer, f.eks. de moderne centreringssystemer eller den revolutionerende i.Profiler fra ZEISS.

Eksempler på moderne brilleglas er individuelt udmålte og kundetilpassede brilleglas, som brilleglasset med ZEISS Enkeltstyrke Individual eller det progressive brilleglas ZEISS Progressiv Individual 2.

For at udnytte ydelsen på specialtilpassede brilleglas optimalt, registrerer optikeren følgende centreringsdata: Afstanden mellem midten af pupillen og midten af stellet, afstanden mellem den nederste kant af stellet og midten af pupillen, afstanden mellem den bageste glasoverflade og det forreste punkt på hornhinden, vinklen mellem brilleglassets overflade og den vertikale synslinje (teknisk betegnelse: pantoskopisk vinkel) samt vinklen mellem brilleglassets overflade og den horisontale synslinje (kaldet stelkrumningsvinklen). Denne omfattende liste over centreringsdata er i sig selv bevis på den yderst følsomme funktionalitet af moderne brilleglas, og viser vigtigheden af interaktionen mellem øjet, brilleglasset og brillestellet. Det er derfor kun i meget få tilfælde muligt at sætte de "gamle" kundetilpassede brilleglas i et nyt stel. Muligheden for at sætte de brugte brilleglas i et nyt brillestel har de største chancer for at fungere, hvis brilleglasset er med standard enkeltstyrke, da det kun er pupilafstanden, der skal være den samme. Hvad angår standard brilleglas med enkeltstyrke, så er øvrige data normalt ikke påkrævet. "Naturligvis er styrken på brilleglasset også af afgørende betydning" siger eksperten Heike Rudolph. "Jo større brilleglassets optiske styrke er, jo mindre tolerancer anvendes der i produktionen af brilleglasset".

Progressive brilleglas er endnu mere problematiske. "I forbindelse med dem er tolerancerne desværre endnu mindre, fordi på trods af at være meget lille, så skal brilleglassene muliggøre tydelig afstandssyn, syn ved nær- og mellemafstande", siger Heike Rudolph. Brilleglasset skal derfor være et teknisk mesterstykke, for ikke alene skal det korrigere nærsynethed eller langsynethed og presbyopi, men det skal også muliggøre klart syn ved alle afstande derimellem. "På baggrund heraf er det kun i meget få tilfælde, at det er muligt at anvende gamle brilleglas i nye brillestel", siger optikeren fra Berlin.

Et yderligere forhold, der skal tages i betragtning, er brilleglassenes tilstand. De må ikke have for mange ridser, da genjusteringen vil udsætte glassets overflade for yderligere belastning. 

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?
Brillens historie Fra deres oprindelse som "læsesten" til lifestyle accessoires
Bedre syn efter de 40 Alle over 40 år har normalt brug for briller. Progressive brilleglas kan genskabe et normalt 6/6-syn.
ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter