Hvad er forskellen mellem individuelle brilleglas og brilleglas "fra hylden"?

Hvordan briller kan hjælpe dig med at genvinde naturligt syn.

Man kan ikke vide om et brilleglas er individuelle eller taget "fra hylden" ved blot at kigge på det. Så, hvor ligger forskellen? Hvilke brillebrugere får mest ud af individuelt optimerede brilleglas? SE BEDRE spurgte Volker Gahr, den overordnede produktchef hos Carl Zeiss Vision.

SE BEDRE: Hr. Gahr, hvad gør individuelle brilleglas forskellige fra normale brilleglas?

Volker Gahr, den overordnede produktchef hos Carl Zeiss Vision.
Volker Gahr, den overordnede produktchef hos Carl Zeiss Vision.

Volker Gahr: Altså, selv almindelige brilleglas er til et vist omfang skræddersyet til brugeren. Det skyldes, at du rent grundlæggende følger en opskrift. Med andre ord, så får du den rigtige glasstyrke i den rigtige stilling i det valgte stel for at give brugeren bedre syn. Hvis en anden bruger tog mine briller på, er det usandsynligt, at de får optimalt syn. Når vi snakker om individuelt "optimerede" brilleglas, snakker vi i virkeligheden om, at andre relevante, personlige oplysninger om brugeren bliver taget i betragtning inden for det optiske design ved at beregne den ideelle glasoverflade til deres behov.

Normalt vil optikeren eller øjenlægen udføre en synsprøve og foreskrive glasstyrken.

Hvilke brilleglas er nødvendige?

  • Enkeltstyrkeglas til langdistancesyn
  • Enkeltstyrkeglas til nærsyn (fx læsebriller)
  • Progressive glas
  • Hvilken dioptristyrke, specielle cylindre ...

Det næste trin for brugeren er at vælge et stel. Men det er egentlig, således den almindelige metode foregår. Selvfølgelig vil en optiker, der foreskriver brilleglas fra hylden, måle afstanden mellem de 2 øjne inden for det valgte stel for at sikre korrekt centrering af de brilleglas, som kunden efterfølgende bestiller fra et firma som ZEISS. Men brilleglassenes stilling foran brugerens øjne – som bestemmes af den valgte stelstil – vil ikke være taget i betragtning, når man beregner brilleglassene.

SE BEDRE: Så, den største forskel mellem individuelt optimerede brilleglas, er måden, de er skræddersyet til stellet...?

Volker Gahr: Det er helt klart en afgørende forskel, men det er ikke den eneste. Jo mere ZEISS forstår, hvordan en brillebruger ser gennem deres brilleglas med det valgte stel, desto mere præcist kan brilleglassene blive fremstillet, således at brugeren i sidste ende ser gennem dem på den mest naturlige og optimale måde. Dette betyder, at de ender med et perfekt optisk hjælpemiddel, der er blevet skræddersyet præcist efter deres individuelle behov. Men for at opnå dette, skal optikeren bestemme andre vigtige, individuelle parametre foruden det punkt, hvor brugeren fokuserer, når vedkommende ser ligeud gennem brilleglassene – og de parametre skal være præcise ned til en tiendedel af en millimeter!

For eksempel, hvilken afstand plejer deres øjne at være fra en bog eller en computerskærm? Ved præcist hvilken højde kigger de gennem glassene i deres valgte stel? Hvordan påvirker stellets hældning brugerens syn? Det er noget, som ikke kun kommer an på stellet, men også på en persons ansigt. Hvad er toppunktsafstanden, dvs. afstanden mellem glassets bagoverflade og forsiden af hornhinden? Hvad er stellets kurve? Der skal foretages præcise målinger af stellets mål og højden og bredden på glasset.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Briller som er tilpasset til deg

Jo mere præcist optikeren beregninger alle parametrene, desto mere præcist vil optikken, dvs. glassets design, kunne blive optimeret af ZEISS. For at sikre, at stellet og glassene ikke ender forskellige steder på brugerens næse, bliver stellets stilling på næsebroen justeret af optikeren, før de beregner yderligere data.

SE BEDRE: Tager det ikke evigheder at måle alle disse parametre? Og hvordan kan det virkelig blive så præcist?

Volker Gahr: Det er her, vores teknologi kommer i spil. i.Terminal®2 – det er ZEISS centreringssystem – bruger et højteknologisk kamera til at tage objektive billeder af brugeren og stellet fra både forsiden og siden. Derefter måler softwaren alle de vigtigste centreringsdata og gemmer dem til en fil. i.Terminal®2 opnår præcision ned til en tiendedel af en millimeter, men hele målingsprocessen tager kort tid, selvom den leverer utroligt præcise data for alle de vigtigste parametre.

SE BEDRE: Hvordan ender I op med et personligt optimeret brilleglas?

Volker Gahr: Alle måledata fra refraktionen, centreringen og i nogle tilfælde fra objektive målinger bliver samlet af optikeren ved hjælp af i.Profiler®. Når alle egenskaber er klar, såsom glassets materiale/type, typen af belægning og enhver tone eller farve, der kan være nødvendig, bliver dataene sendt til ZEISS. Det er her glassene bliver individuelt beregnet efter optikerens specifikationer og fremstillet med en højteknologisk fremstillingsteknologi kendt som freeform teknologi. ZEISS var en af pionererne bag udviklingen af denne teknolog, og vi stræber selv i dag konstant efter at gøre denne metode til glasfremstilling endnu bedre.

Takket være freeform teknologi kan glas blive fremstillet efter de perfekte specifikationer for brillebrugeren og det stel, som vedkommende har valgt. Dette genskaber det mest naturlige syn, som er muligt for brillebrugeren, og, især med hensyn til progressive brilleglas, giver det største og skarpeste synsområde muligt på alle de forskellige afstande. Medmindre du opnår perfekt harmoni mellem stellet, glassene, de individuelle synsbehov og brugeren ansigtsform, så vil afslappet og naturligt syn være umuligt at opnå. Med en ufuldstændig løsning vil brugeren potentielt være nødt til at gøre store anstrengelser for at blande de individuelle synsindtryk fra hvert øje til et samlet hele. Dette kan resultere i dårlig tilpasning til glassene, med hovedpine og spænding til følge for brugeren

SE BEDRE: Dee særlige kvaliteter ved progressive glas afhænger af de individuelle parametre, som er inkorporeret i hvert glas?

Volker Gahr: Præcis. Du kan sammenligne det med at kigge i et teleskop. Du kigger gennem meget sofistikeret optik, men hvis du ikke har teleskopet ved den rigtige afstand fra øjet, vil ting se sløret ud. Eller forestil dig at kigge gennem et nøglehul. Du får kun godt, afslappet syn, hvis du sætter øjnene tæt på nøglehullet. Du kan se forskellen sådan her:

Utvalg av progressive glass

Fordelen ved et individuelt optimeret progressivt glas, er, at vi opnår høj brugertilpasning lige fra begyndelsen. Selvfølgelig skal alle bruge tid på at vænne sig til nye progressive brilleglas, og tiden det tager, varierer betydeligt fra person til person, men et individuelt optimeret progressivt brilleglas er noget, du vænner dig til lang hurtigere.

SE BEDRE: Et sidste spørgsmål: Hvilken type brillebruger får mest ud af individuelt optimerede brilleglas?

Volker Gahr: Generelt set kan man sige, at alle får den bedst mulige løsning ved at vælge individuelt optimerede brilleglas. Men jo højere eller mere kompleks styrken er, desto mere vil du opleve stigningen i ydeevne over almindelige brilleglas, og jo mere afslappet og stressfrit vil dit syn sikkert blive.

For folk med nattesynsproblemer er det også muligt at bruge vores i.Scription®-teknologi til individuelt at optimere glassets styrke til nattesyn eller lyssvage tilstande. Dette er særligt vigtigt for folk, hvis styrke faktisk ændrer sig, når pupillerne bliver meget udvidet. Individuelle synsfejl kan fjernes med yderligere tiltag for at optimere glassets styrke.

Men der er mange andre typer kunder, som også kan drage fordel af personligt optimerede brilleglas. Tag for eksempel skærmbriller. Denne anvendelse gør det muligt for os at optimere glassene efter hver persons beskæftigelsesbehov, især ved områderne for mellemlangt syn brugt til computerarbejde og lignende aktiviteter. Det er i denne sammenhæng meget vigtigt at drøfte sin sygehistorie med din optiker, da vedkommende er nødt til at danne et klart billede af dine personlige synsbehov, og hvordan der bedst kan blive gjort noget ved dem.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne? Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Forstå synet 20-05-2019

Tags: Hos optikeren

ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Test dit syn - prøv vores online-synstest Test online på denne side, om det er på tide at få dine øjne testet af en optiker igen.
Hemmeligheden bag det perfekte brilleglasdesign Det kræver en masse erfaring, matematik og præcis viden om brillebrugerens behov for at kunne levere en optimal løsning

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter