Kontaktlinser eller briller?

Begge er et godt valg. Det er i virkeligheden et spørgsmål om smag - og om, hvad der er godt for dine øjne

Hvad enten du kysser nogen, dyrker boldspil eller rider på en hest har brillestellet ind imellem en tendens til at være i vejen. Brilleglassene kan dugge til, hvilket kan spolere et romantisk øjeblik. Det er grunden til at mange nær- og langsynede mennesker vælger kontaktlinser. De er små, næsten usynlige, og kan endda korrigere selv svære tilfælde af ametropi. Der er dog også mange gode grunde til at vælge en brille - og somme tider kan man ikke undvære dem.

De, som kun har behov for hjælp til at se, når de læser eller kører bil, er f.eks. bedre tjent med et par briller. Det er hurtigt at tage dem af og på, de er lette at vedligeholde og medfører ikke efterfølgende ekstraudgifter. Der er desuden visse synsfejl, som kontaktlinser ikke kan korrigere, for eksempel visse former for skelen og nedsat samsyn. Kontaktlinser kan også være uegnede i forbindelse med visse tilfælde af diabetes eller ”tørre øjne”. Under disse forhold vil kun klassiske brilleglas i et stel være anvendelige.

Bortset fra dette kan kontaktlinser anvendes til næsten alle øjne. De viser især deres styrke i forbindelse med sport og fritid. Kontaktlinser dugger eller glider ikke, og de giver et ubegrænset synsfelt samt et mere naturligt udseende af brugerens øjne og ansigt. Men det er ikke kun udseendet, som gør en forskel; der er også nogle gode medicinske fordele ved kontaktlinser. For eksempel kan en uregelmæssig hornhindekrumning kun korrigeres med korrekt tilpassede kontaktlinser. Med innovative løsninger, som speciallinser fra ZEISS, er det muligt at bruge kontaktlinser til meget specielle synsfejl.

De to typer kontaktlinser

De to typer kontaktlinser

Kontaktlinser kan grundlæggende opdeles i to hovedkategorier: formfaste (i daglig tale kendt som ”hårde”) og bløde kontaktlinser.

Brug af bløde kontaktlinser er meget udbredt nu om dage. De er kendetegnet ved deres høje vandindhold og optimale iltgennemtræn-gelighed, og de bemærkes således næsten ikke. Resultatet er en hurtig tilvænning og god bærekomfort fra morgen til aften ved enhver lejlighed.

Bløde kontaktlinser fra ZEISS fås som endagslinser eller månedslinser. ZEISS kontaktlinser er kendetegnet ved fremragende synsskarphed, og giver et perfekt syn helt ud til kontaktlinsens kant samt nem håndtering ved isætning og udtagning. Et bredt udvalg sikrer en optimal tilpasning til de enkelte øjne. Der findes endda en- og trefarvede kontaktlinser til dem, som gerne vil ændre deres udseende.

Formfaste kontaktlinser, bedre kendte som ”hårde” kontaktlinser. Disse kontaktlinser kan det tage længere tid at vænne sig til, men til gengæld er de mere robuste, og holder derfor længere og kræver meget lidt pleje i det daglige. Desuden er de den eneste mulighed ved visse synsfejl. Overfladekvaliteten på kontaktlinserne er optimeret, så der kun er en meget lille risiko for, at der dannes permanente belægninger af støv og snavs. Den høje iltgennemtrængelighed gør, at øjet bedre kan ”ånde”. De kan normalt bruges i årevis uden problemer, hvis synsnedsættelsen holder sig på det samme niveau.

For begge løsninger gælder der de samme regler: Det er nødvendigt med korrekt tilpasning og omhyggelig pleje. En tilstrækkelig prøveperiode samt nødvendige korrektioner bør gå forud for ethvert køb af kontaktlinser. Især når det kommer til hygiejne, kræver de lidt mere opmærksomhed fra brugerens side end brillestel med glas. Ved håndtering af kontaktlinser er det vigtigt at vaske hænder samt rense linser og beholder (følg producentens anvisninger nøje!) Derudover anbefales det, at man har jævnlige kontrolbesøg hos optikeren - en gang om året for formfaste kontaktlinser og en gang hver 6. måned for bløde kontaktlinser.

Er det svært at træffe en beslutning? Det behøver det ikke at være. Ideelt set bør kontaktlinser købes sammen med supplerende briller. På den måde har du altid en reserve ved hånden og kan vælge, hvad der er bedst ved den givne lejlighed: f.eks. briller til kontoret og kontaktlinser, når du går ud.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Briller, kontaktlinser eller laserkirurgi – hvad er det rigtige for dig? Cirka halvdelen af verdens befolkning har problemer med synet. Dette er dog let at korrigere, da der er en passende løsning for stort set alle synsproblemer.

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter