Øjenbryn lyver ikke

Det siger vores øjenbryn om os

Vores øjne anses for at være sjælens spejl – men vidste du, at øjenbrynene også afslører en ting eller to om os? "Bryn fortæller mere end 1000 ord" – dette er en almindelig joke blandt forskere, men vores øjenbryn kan faktisk fortælle andre, hvad vi føler, og faktisk også afsløre mange andre overraskende ting om os, vores krop og vores sjæl. Hvorfor har vi øjenbryn, og hvad fortæller de om os? BETTER VISION fortæller dig alt.

Uanset om vi er overraskede, skeptiske, bange, forvirrede, forfærdede, irriterede, kede af det eller glade, afslører vores øjenbryn præcis, hvad vi tænker på ethvert givet tidspunkt. Sammen med øjnene er de vores mest udtryksfulde ansigtstræk, og de hjælper os med at aflæse en hel række følelser hos andre mennesker. Øjenbrynene forstærker vores ansigtsudtryk, påvirker vores ansigts attraktivitet og beskytter vores øjne mod elementer såsom sved. Vores køn, alder og sundhedstilstand kan alle bestemmes ved at se på vores bryn. Hvis skjoldbruskkirtlen eksempelvis ikke producerer nok stofskiftehormoner (hypothyroidisme), kan øjenbrynene blive tyndere i enderne. Mangel på nærringsstoffer eller vitaminer samt stress, eksem, hårtab (Alopecia areata) og bivirkningerne ved kemoterapi kan alle medføre, at vi taber vores øjenbryn.

Hvorfor har vi øjenbryn?

Øjenbryn har to primære funktioner: De fortæller, hvordan vi har det og giver vores ansigt udtryk og karakter. De beskytter også vores øjne mod elementer, som kunne hæmme vores syn, såsom sollys, fugt, sved, snavs og støv. Uden vores øjenbryn ville den salte sved, som dannes på vores pande, løbe ind i vores øjne og skabe en ubehagelig og brændende fornemmelse. Øjenbryn kan også fange nogle enkelte regndråber.

Øjenbryn viser, hvad vi føler

Når vi taler, ser vi normalt andre mennesker i øjnene og lægger ikke mærke til, hvad øjenbrynene foretager sig. På bare få sekunder opfanger vi mange små bevægelser i øjnene på den person, som vi taler med (kendt som mikroudtryk), og øjenbrynene spiller en stor rolle i vores evaluering af disse udtryk. Lad os sige, at den anden person er nedgørende eller kritisk – dette vil fremgå af deres øjenbryn, uanset om de prøver at skjule det eller ej: Deres øjenbryn vil rykke sig tættere sammen, og der vil dannes en lille fold over næsen, de såkaldte "bekymringsrynker". Hvis personen lytter opmærksomt, vil brynene kun rykke sig en smule sammen. Hvis brynene slet ikke bevæger sig, keder personen sig eller lytter slet ikke. Negative følelser (fx frygt, tristhed, vrede) har tendens til at blive ledsaget af øjenbryn, som er anspændte eller sammenknebne. Hvis vi oplever positive følelser (såsom glæde eller overraskelse) vil vores øjenbryn bevæge sig mindre og være mere afslappede.

Hvordan bryn er forskellige fra mænd til kvinder

Øjenbryn opfører sig ens hos mænd og kvinder, men de ser meget forskellige ud: Kvinders bryn sidder højere oppe, tættere på hinanden og er mere buede. Fire faktorer har indflydelse på deres vækst og dermed på, hvordan vores bryn ser ud: hormoner, alder, gener og køn. Det mandlige kønshormon, testosteron, giver særligt buskede bryn, og det kvindelige kønshormon, østrogen, skaber slanke og buede bryn. Hvis en far har buskede øjenbryn, er det sandsynligt, at han fører disse videre til sin søn. Brødre og søstre har dog sjældent ens bryn til trods for, at de har ens gener, fordi de visuelle forskelle mellem mænd og kvinders bryn er for stor.

At bruge bryn som genkendelsesmetode

Øjenbryn spiller ikke kun en rolle i forhold til direkte kommunikation mellem mennesker, de hjælper os også med at genkende ansigter. En undersøgelse1 viste, at kendte personer er sværere at genkende på billeder, hvis deres øjenbryn er skjult med sort tuschfarve. Dette skyldes, at øjenbryn giver vores ansigt en hel del karakter. Skuespillere kan endda forbedre deres udtryk ved at træne deres øjenbryns bevægelser og gøre større brug af deres bryn. Kvinder – og et stigende antal mænd – har også fokus på den kosmetiske effekt af deres øjenbryn og plukker dem for at opnå den ønskede form. Nogle mennesker barberer sågar deres øjenbryn af og optegner nye for at opnå en særlig form.

Hvilken form øjenbryn passer til mig?

For at opnå en så harmonisk effekt som muligt, skal dine øjenbryn passe til din ansigtsform. Nedenstående tommelfingerregel er en nem metode til at afgøre, hvilken form øjenbryn passer til dig. Hvis du er usikker på, hvilken ansigtsform du har, kan du finde ud af det her. Den overordnede regel er, at: jo smallere dit ansigt er, jo tyndere bør dine øjenbryn være. Bemærk dog:

  • Skrå og buede øjenbryn passer bedst til en rund ansigtsform, da det gør disse ansigter mere slående.
  • Afrundede øjenbryn, som er flade og kun lidt buede, passer bedst til en firkantet ansigtsform. Dette vil få ansigtstrækkene til at fremstå mere balancerede.
  • Bryn med afrundede buer passer bedst til hjerteformede ansigter, da de får ansigtet til at fremstå mere harmonisk.
  • Flade og let buede øjenbryn passer bedst til en oval ansigtsform. De deler ansigtet op i sektioner og får det til at fremstå mere balanceret.

I takt med, at vi bliver ældre, begynder bindevævet i vores pande at svækkes, og vores øjenbryn begynder at bevæge sig nedad. Når dette sker, er der nogle mennesker, der tyer til botox for at ændre placeringen af deres øjenbryn og fremstå yngre.

Hvilken form øjenbryn passer til mig?
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?

Lignende produkter