Tænker du på, om du har behov for briller?

Nogle har behov for briller i en ung alder, mens andre først opdager, at deres syn ændres omkring 40-års alderen. Når synet aftager, kan specialtilpassede brilleglas give dig synet tilbage.

Pludselig mærker du det – du ser ikke helt så klart som du plejer. Symptomerne på at synet gradvis aftager kan være forskellige. Nogle oplever at det bliver sværere at læse vejskilte på afstand. Andre opdager, at de er nødt til at holde bogen eller avisen længere væk for at kunne læse teksten. Både børn og voksne opdager måske, at de har behov for at blinke med øjnene for igen at se skarpt. Når sådanne symptomer melder sig, tænker du måske: Har jeg behov for briller? Men mange venter alt for længe, før de går til en optiker for at få tjekket synet.

Når synet gradvis aftager er det ofte på grund af problemer med det vi kalder akkommodation. Akkommodation er øjets evne til at fokusere på forskellige afstande. Et svigtende syn kan dog også have andre årsager, som f.eks. midlertidige sygdomme eller midlertidige faktorer, som påvirker synet. Men uanset årsagen, er første skridt på vejen en synstest hos optikeren – som I mange tilfælde laves gratis. En synstest tager kun fem minutter og vil hurtigt give dig nogle svar. Hvis du har behov for briller, men har gået uden, vil du opleve at øjnene og musklerne rundt om øjnene bliver hurtigt anstrengte og trætte. Med et par nye specialtilpassede briller kan du se skarpt igen. 

Nærsynethed og risikoen for en ulykke

I de fleste tilfælde er et for langt øjeæble årsagen til nærsynethed. Hos den nærsynede vil linsen i hvile bryde lyset mere end nødvendigt. Det betyder, at strålerne mødes i et punkt foran nethinden, hvilket resulterer i, at genstande forekommer uskarpe på afstand. De typiske symptomer på nærsynethed er:

 • det er svært at se genstande på afstand klart (vejskilte, nummerplader m.m.)
 • man må misse med øjnene for at se ting på afstand klart


Selv en mindre grad af nærsynethed bør korrigeres med briller så snart som muligt. Et tab af synsskarpheden øger også risikoen for ulykker betydeligt, f.eks. i trafikken. Undersøgelser viser, at mange nærsynede overvurderer, hvor godt de rent faktisk ser. Det er derfor vigtigt, at få en synsprøve hos optikeren, som vil give dig svar på, om briller kan give dig et skarpt syn igen, - og dermed også øge din livskvalitet.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Nærsynethed hos børn

Når små børn oplever et dårligt syn på grund af nærsynethed, er det nødvendigt, at en voksen griber ind for at forbedre situationen. Små børn ved ofte ikke, at de rent faktisk burde være i stand til at se bedre, end de gør. Og det er rigtig synd, for jo yngre personen er, desto lettere er det at behandle nærsynetheden. De vigtigste symptomer på nærsynethed er:

 • Synlig og permanent skelen
 • Konstant skrå hovedholdning
 • Lysfølsomhed eller manglende reaktion på lys
 • Barnet gnider sig meget i øjnene med fingrene og laver grimasser
 • Flakkende blik med dårlig fokusering
 • Barnet snubler ofte eller bumper ind i møbler
 • Barnet har ikke lyst til at læse
 • Dårligere karakterer i skolen
 • Barnet isolerer sig fra andre børn


For hurtigt at kunne opdage og diagnosticere nærsynethed hos børn, har eksperterne lavet en “legetest”. Med den er det muligt at opdage om barnet reagerer korrekt på lys. Drejer barnet hovedet og kigger efter lyset, når en lampe tændes? Efter nogle måneder bør barnet kunne følge dig med øjnene. Hvad sker der, når du gemmer dig bag en pude eller bag sofaen og kalder på barnet? Hvis barnet reagerer, er det et tegn på, at barnet har et normalt syn. Når barnet er ca. 8 måneder skal barnet kunne række ud efter og gribe om genstande. Og omkring 1 års alderen, bør barnet kunne gribe efter bold, som ruller på gulvet.


Til sidst får vi alle et dårligere syn: Aldersrelateret langsynethed

Det begynder som regel omkring 45-års alderen. I modsætning til almindelig langsynethed, som har mange af de samme symptomer, men som er forårsaget af, at øjet er mindre end normalt. Ved aldersrelateret langsynethed er det alderspåvirkninger af linsen i øjet, som er årsagen. Symptomerne er: Læsning og skrivning kræver mere tid og energi, og det tager længere tid for øjet at skifte mellem synet på nær og afstand.

 • avisen holdes længere væk for at man kan læse den
 • en brændende fornemmelse i øjet
 • hovedpine og smerter i øjnene
 • øget øjentræthed

 

En tur hos optikeren kan hjælpe dig med at blive disse generende symptomer kvit, og få din synsskarphed igen.

For langsynede vil læsebriller eller progressive brilleglas hjælpe. Læsebriller er gode at bruge, når du ser på nært hold, men skal tages af, når du ser på afstand. I progressive brilleglas er overgangen fra afstand til nær indbygget og usynlig. Du skal ikke skifte mellem flere briller længere. En optiker kan hjælpe dig med at finde de progressive brilleglas, der passer bedst til netop dig. Nogle gange kan det tage lidt tid at vænne sig til at bruge progressive brilleglas, men jo før og jo oftere brillerne bliver brugt, desto nemmere bliver det at bruge de progressive briller.

Vær opmærksom på kvaliteten af dine brilleglas

Der er flere butikker, der sælger simple læsebriller til billige priser, f.eks. benzinstationer. Men det er vigtig at være opmærksom på, at det ved færdigbriller ikke er muligt at tilpasse dem individuelt til brugeren. Husk dine øjne er lige så individuelle som et fingeraftryk. Derfor er det vigtigt, at brilleglassene centreres nøjagtigt i forhold til din pupilafstand, og at stellet tilpasses til din hovedform. Det er et job for en autoriseret optiker.

En optiker har også fordelen af moderne teknologi, som f.eks. i.Profiler målesystemet og i.Scription brilleglas. i.Profileren måler hvert øje individuelt og tjekker styrken, også i simuleret mørke.

Disse data anvendes til at lave dine individuelle i.Scription brilleglas. Resultatet er et klarere, skarpere og mere afslappet syn, specielt om natten og under dårlige lysforhold. Kontrastsynet bliver forbedret med op til 30% og farver bliver mere brillante og levende.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?
Brillens historie Fra deres oprindelse som "læsesten" til lifestyle accessoires
ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Intet ansigt er symmetrisk, og der findes ikke to mennesker med samme afstand mellem øjnene Først når brillestellet er tilpasset helt præcist til brugeren, kan brilleglassenes potentiale udnyttes optimalt.

Lignende produkter