Forstå synet

Vores børns øjne

Når et barn bliver født, kan det se med det samme. Men barnets evne til at se skarpt udvikler sig med tiden

9 februar 2020
 • Vores børns øjne

Øjnene stråler og den lille nyfødtes ansigt lyser op i et smil – det er nogle af de mest fantastiske øjeblikke en mor eller far kan opleve. På det stadie er barnets øjne stadig under udvikling og barnet er ikke i stand til at se sine omgivelser klart. Det tager sin tid for vores kære små at lære at gå og snakke, og for deres øjne at lære at se.

Det er derfor vigtigt at huske på, at næsten 20 procent af alle småbørn under fireårsalderen lider af synsproblemer. Der er imidlertid ingen grund til bekymring: Moderne børnebriller kan hjælpe med at forbedre dit barns synsevner.

Hvert menneske har sine synsevner og motoriske færdigheder nedarvet i sin DNA – og det er denne genetiske information, som gør det muligt for os at lære at se, gå og løbe. Den nyfødtes øjne er i stand til at se så snart barnet bliver født. Men den nyfødtes synsevner er langt fra så skarpe som en voksens. Barnet skal først udvikle sin egen synsskarphed, dvs. færdigheder som gør det muligt at genkende og identificere en genstand. Det tager faktisk ganske lang tid, før mennesker kan opleve et fejlfrit syn:

Udvikling af synsevnen - fra nyfødt til tumling

 • I løbet af den første måned af sit liv er den nyfødtes syn ganske uklart, men barnet kan skelne mellem lys og mørke. Barnet kan se ting, der befinder sig 30 centimeter væk.
 • I den anden måned begynder den nyfødte at kunne genkende ansigtskonturer og diverse mønstre, og er allerede nu i stand til at skelne mellem farver.
 • I den tredje og fjerde måned vil barnet begynde at smile til sine forældre, og det kan skelne mellem farver og se klart inden for et område på ca. 25 centimeter.
 • I den femte måned er barnet i stand til at genkende sine forældre. Dette opleves tydeligt, hvis du i hemmelighed prøver at forlade rummet. Så vil babyen protestere højlydt.
 • Fra og med sjette måned begynder barnet at gribe efter genstande og kan se ting tydeligt på forskellige afstande.
 • Fra den syvende måned er barnet ikke blot i stand til at gribe, men også at dreje og vende genstande.
 • Fra den ottende måned kan tumlinger skelne mellem kendte og fremmede ansigter.
 • Fra den niende måned er tommel- og pegefinger blevet aktive redskaber, og den lille tumling er nu i stand til at tage fat i selv de mindste genstande med imponerende præcision.
 • I den ellevte måned, hvis en tumling bliver spurgt, "Hvor er din far?" vil barnet svare ved at dreje hovedet for at se efter ham.
 • Fra og med den tolvte måned vil barnet give visse genstande til sine forældre, og forvente, at de gør noget specielt med dem. Barnets øjne kan nu følge selv hurtige bevægelser.
 • På barnets fireårs fødselsdag er synsevnen på samme niveau som en voksens.
 • Når barnet når seks- og syvårsalderen, er synsevnen næsten færdigudviklet.
 • Når et barn er otte eller ni år, er barnets synsopfattelse fuldt udviklet, og det kan genkende sammenhænge og hændelser. Barnet kan bevæge sig trygt omkring i kraft af sin synsopfattelse.

Det tager også tid at udvikle hjernen

Et barns øjne er ikke færdigudviklede før efter flere år. Øjets tapceller (fotoreceptorer), som er afgørende for et skarpt syn (nervecellerne som absorberer lys er placeret i macula lutea – den gule plet) er faktisk udviklede før barnet bliver født. Men får ikke sin endelige form, før barnet er født. Det tager altså ikke blot tid at udvikle øjnene – det gælder også for hjernen. Når et barns øjne påvirkes af lys fra omgivelserne, bliver denne information behandlet i hjernens centrum, hvor synsindtrykket skabes.

Opdagelse og behandling af synsproblemer

Hvis et synsproblem opdages og behandles tidligt, kan barnet ofte udvikle et normalt syn.

For at sikre at barnets øje kan udvikle sig normalt har hjernen brug for visse impulser. Men hvis der er noget galt med barnets øjne, fremkommer disse impulser ikke. Hvis synsproblemer opdages og behandles tidligt, er der en stor chance for, at barnet udvikler et normalt syn. Bestil en tid hos en optiker hvis du har observeret nogle af de følgende ting hos din baby eller tumling, da de kan indikere at der er noget galt med dit barns syn:

 • Synlig og permanent skelen
 • Konstant skrå hovedholdning
 • Påfaldende store øjne
 • Lysfølsomhed eller manglende reaktion på lys
 • Barnet gnider sig meget i øjnene med fingrene og laver grimasser
 • Flakkende blik med dårlig fokusering
 • Barnet prøver at gribe efter genstande, men det lykkes ikke

Hos ældre børn kan synsproblemer også være tydelige i følgende situationer:

 • Barnet snubler ofte eller bumper ind i møbler
 • Synsproblemer i skumring eller i mørke
 • Pludseligt dårligere karakterer i skolen
 • Barnet har ikke lyst til at læse
 • Barnet isolerer sig fra andre børn
 • Tilbagevendende hovedpine kan også være tegn på synsproblemer
Jo tidligere problemet opdages, desto hurtigere og mere effektiv vil behandlingen være.

Jo tidligere problemet opdages, desto hurtigere og mere effektiv vil behandlingen være.

Når børn har synsproblemer

Børn opfanger næsten 90 procent af alt de lærer gennem øjnene. Derfor er en tidlig diagnose af eventuelle synsproblemer vigtig. Som med alle helserelaterede problemer gælder samme regel: Jo tidligere problemet opdages, desto hurtigere og mere effektiv vil behandlingen være. Nedenfor har vi lavet en oversigt over de mest normale synsproblemer:

 • Barnet har ikke problemer med at se genstande på afstand, men har svært ved at se ting tæt på. Dette vil hurtigt føre til en overbelastning af hjernen, som igen kan medføre hovedpine, røde øjne, manglende koncentrationsevne, rastløshed og hyppig udmattelse når barnet læser eller skriver. Vigtigt: De fleste babyer og tumlinger er langsynede og denne tilstand forbedrer sig i løbet af de første år af barnets liv.

 • Den allerhyppigste årsag til at lyset brydes foran nethinden er, at øjet er for langt Men det kan også forårsages af, at linsen og hornhinden bryder lyset for meget. Børn som lider af denne tilstand er derfor meget engagerede i alle aktiviteter på tæt hold. De har imidlertid problemer med at se billeder på TV, bolden når man spiller et boldspil eller det som står på tavlen i skolen. Disse børn har en tendens til misse eller blinke, når de prøver at kompensere for deres synsproblem, eller hvis de ønsker at se ting på afstand tydeligere.

 • Dette synsproblem kan beskrives som en uregelmæssig krumning af hornhinden. Ujævne hornhinderadier gør, at synet bliver uklart og forvrænget. Afhængig af hvor stor denne uregelmæssige krumning er, vil barnet opleve at genstande, som er tæt på øjet, bliver slørede og forvrænges.

 • Når barnet ikke kan fokusere med begge øjne på samme tid, siger man, at barnet skeler. Eksperterne kalder denne tilstand for strabismus. Ca. fem procent af alle mennesker lider af dette specielle synsproblem. Som regel er det kun det ene øje, som skeler, og skelen forårsager ingen smerter overhovedet. Det betyder, at der genereres to forskellige billeder i hjernen - et skarpt billede og et uskarpt billede. For at gøre arbejdet lettere for sig selv, lærer hjernen at undertrykke det billede, som den finder uacceptabelt. Det medfører, at barnet benytter det velfungerende øje mest. Det andet øje får derfor ikke mulighed for at udvikle sig normalt – og det er grunden til, det bliver kaldet det ”dovne” øje. Efterhånden som tiden går forværres synet yderligere. Hvis alvorlig skelen ikke behandles, kan det friske øje også få synsproblemer. Det kan resultere i amblyopi - en kronisk dysfunktion som har yderligere konsekvenser. Et barn som kun kan bruge sit ene øje er ikke i stand til at udvikle en komplet rumopfattelse og vil også sakke bagud i udviklingen af de motoriske færdigheder. Som voksen kan der opstå alvorlige problemer, som for eksempel når personer, der lider af denne tilstand, kører bil. Men fortvivl ikke: Hvis tilstanden opdages inden barnet er blevet 10 til 12 måneder kan amblyopi behandles hurtigt og effektivt. Når barnet er et år gammelt, tager processen længere tid.

Et smart design gør forskellen

Et smart design gør forskellen

Børnebriller giver beskyttelse

I dag er det heldigvis blevet mere moderne for børn at bruge briller, og børn, der bruger briller bliver ikke længere mobbet.

Børnebogsheltene har gjort meget for børn som bruger briller. Den tid hvor børn nægtede at bruge briller er heldigvis overstået. Børnebriller bliver anset for at være cool i dag, og de som bruger dem bliver ikke længere mobbet. Husk: At brillestellet skal passe til barnets individuelle behov. Den øverste kant på brillerne må ikke gå ud over den underste kant af barnets øjenbryn. Den nederste del af brilleglasset må ikke berøre barnets kindben. Barnets øje skal helst sidde i centrum af brilleglasset, således at stelkanten ikke går for langt ud over øjenområdet. For at sikre at barnets briller ikke forstyrrer barnets leg og andre aktiviteter, bør brillestellets stænger slutte forholdsvist tæt til ansigtet. Briller til børn bør være lette, solide og elastiske. Sørg for at brillestellet ikke trykker mod ansigtet. Vi behøver vel ikke fortælle dig, at et godt design gør hele forskellen!


Del denne artikel