10 tips om brugen af kontaktlinser

Hvilke kontaktlinser findes der, hvad kan de, og hvad er vigtigt for at få et bedre syn?

Kontaktlinser og briller er et godt team. For mange mennesker betyder kontaktlinser en større visuel frihed til at leve et aktivt og dynamisk liv, f.eks. ved sport eller på ferie. Kontaktlinser kan også skjule, at du har brug for briller, så du kan glæde sig over et mere naturligt udseende uden briller. Vi har lavet en liste med 10 tips om brugen af kontaktlinser, så dine øjne på langt sigt kan være sunde og afslappede.

1. Hvilke kontaktlinser egner sig til hvem?

Først skal du vide, om din synsstyrke overhovedet kan korrigeres med kontaktlinser:

 

Kontaktlinser kan korrigere både nærsynethed (myopi) og langsynethed (hyperopi), samt andre former for synsfejl, som bygningsfejl (astigmatisme) og aldersbetinget langsynethed (presbyopi). Men det er ikke muligt at integrere en kompenserende prisme til korrektion af en fejlstilling af det ene øje. En sådan fejlstilling kaldes for skelen (heterofori), og tilstanden kan kun korrigeres med brilleglas.

 

Kontaktlinser kan opdeles i bløde og hårde linser.

 

Bløde kontaktlinser opdeles i forhold til, hvor lang tid de kan bruges, før de skal udskiftes. Det kaldes for deres modalitet. I øjeblikket findes kontaktlinser med 4 forskellige modaliteter: Dagslinser, som kun bruges i én dag, 14-dages linser, halvårslinser, som skal udskiftes efter 6 måneder, og døgnlinser, som kan bruges i op til 30 dage, uden at det er nødvendigt at tage dem ud.

 

Der er to hovedtyper af hårde kontaktlinser: Standard hårde kontaktlinser, som er individuelt tilpasset til brugerens øjne, og som, afhængigt af materialet, kan bruges i et eller to år. De bruges om dagen og tages ud om natten. Orthokeratologiske kontaktlinser eller natlinser bruges under søvnen om natten og tages ud om morgenen.
Denne type kontaktlinser bevirker en ændring af hornhindens form i nattens løb, så det ikke er nødvendigt at bruge nogen form for synshjælpemidler om dagen.

 

Ligesom med briller er det absolut nødvendigt, at kontaktlinser bliver tilpasset af en professionel fagmand. Vores optikere kan oplyse dig om alle detaljer og rådgive om, hvilke kontaktlinser der passer bedst til dine behov. De kan give dig tips om, hvordan du bedst sætter linserne ind på øjet og fjerner dem igen, samt om, hvordan du renser dine linser optimalt.

 

Pas på dine øjnes sundhed: Som kontaktlinsebruger bør du få undersøgt dine øjne hos en øjenlæge med regelmæssige mellemrum.  

Renlighed: Den absolut vigtigste regel for kontaktlinsebrugere!

2. Renlighed: Den absolut vigtigste regel for kontaktlinsebrugere!

Hvis du ikke renser dine briller, vil det gå ud over din synskvalitet. Det kan være generende, men det er ikke skadeligt. Sådan er det ikke med kontaktlinser. Her har rensning og pleje den højeste prioritet, fordi kontaktlinser sidder direkte på øjet. Det er selvfølgelig indlysende, men det er vigtigt at vaske hænder, før du sætter dine kontaktlinser i eller tager dem ud.

Vand fra vandhanen er ikke sterilt. Brug derfor altid en saltvandsopløsning til skylning af kontaktlinserne og en egnet rensevæske til selve linserne og deres opbevaringsbeholder. Beholderen bør udskiftes en gang om måneden. Rensevæskebeholderens låg skal altid holdes fri for bakterier og mikroorganismer. Derfor må den aldrig komme i direkte kontakt hverken med dine fingre eller med kontaktlinserne. Anvend ikke rensemidler til kontaktlinser efter udløbsdatoen. Rens og desinficer kontaktlinserne umiddelbart efter, at de er taget ud - først manuelt, inden de lægges i kontaktlinsebeholderen.

Opbevar altid kontaktlinserne hygiejnisk i opbevaringsvæsken i en egnet beholder. Udskift væsken efter brug for at sikre at de forbliver fri for mikroorganismer. Der kan bruges universal-opløsnnger til rensning og opbevaring af kontaktlinserne. For at undgå skadelige kemiske reaktioner er det vigtigt at anvende en rensevæske, der er beregnet netop til dine kontaktlinser.

Hvor længe kan man bruge kontaktlinser ad gangen? Hvad er godt for øjnene?

3. Hvor længe kan man bruge kontaktlinser ad gangen? Hvad er godt for øjnene?

Man skal ikke bruge sine kontaktlinser uafbrudt døgnet rundt. Øjnene skal have en pause – og frisk luft. Fagfolk fraråder generelt brugen af kontaktlinser i mere end otte timer ad gangen.
Men der er ingen faste regler, fordi brugstiden afhænger af den enkelte bruger og af den pågældende kontaktlinsetype og kvalitet. Det er vigtigt at overholde de angivne brugstider, rensningsanvisninger og udløbsdatoer for at undgå, at kontaktlinserne irriterer øjnene. Det er også vigtigt at undersøge kontaktlinsernes iltgennemtrængelighed, inden de købes, blandt andet fordi dette er en afgørende faktor for brugstiden. Iltgennemtrængeligheden angives i form af en DK-værdi (relativ dielektrisk konstant). Denne værdi afhænger af materialet og til en vis grad også af kontaktlinsens temperatur. Spørg din optiker til råds.

Døgnlinser er udviklet til mennesker, som er allergiske overfor kontaktlinseopløsninger. Du skal afklare med din optiker, om denne type linser er egnet til dig – når alt kommer til alt, er det dig, der skal bruge dem non-stop i 30 dage, også om natten. Det er ikke nødvendigt at tage dem ud ind imellem for at rense og desinficere dem.

Tag kontaktlinserne ud, og brug dine briller, hvis du mærker symptomer på betændelse, irritation af øjnene eller har smerter. Det samme gælder, hvis du har feber eller er meget forkølet. Når du er blevet rask igen, er det vigtigt, at du spørger din læge, om du fortsat kan bruge de samme linser, eller om du skal kassere dem for at være på den sikre side. Dette er især vigtigt ved månedslinser eller 6-måneders linser.

4. Tørre øjne eller øjentræthed ved brug af kontaktlinser

Det er helt klart, at kontaktlinser giver brugeren både større frihed og uafhængighed, men de kan også give mange brugere et stort problem: tørre øjne. Her kan øjendråber være til stor hjælp. Men det er ikke alle øjendråber, der er velegnede. Spørg din optiker eller øjenlæge, hvilke øjendråber der er bedst egnet til brug med dine kontaktlinser, og om dosering og hyppighed af anvendelsen. Det kan også lindre at skifte til briller i korte perioder. F.eks. om aftenen efter en hård arbejdsdag på kontoret: Læg kontaktlinserne i beholderen med desinfektionsvæske, og brug dine briller i stedet for.  

Et godt team: Ikke briller ELLER kontaktlinser - men briller OG kontaktlinser

5. Et godt team: Ikke briller ELLER kontaktlinser - men briller OG kontaktlinser

Vores studier hos ZEISS har vist, at flere og flere mennesker også er glade for deres briller og håndterer deres behov for synshjælp på mange forskellige måder. Vidste du, at der findes ZEISS brilleglas, som er udviklet specielt med henblik på at give afslapning og friskhed til øjnene efter brugen af kontaktlinser? ZEISS EnergizeMe brilleglas giver kontaktlinsebrugere meget mere end et par almindelige briller. Deres innovative design er specielt optimeret til kontaktlinsebrugeres synsvaner og visuelle behov i en digital verden.

6. Det modsatte gør sig også gældende: Sport/svømning/ferie – i bestemte situationer er dagslinser et interessant alternativ for brillebrugere

Brillebrugere kan uden problemer skifte til dagslinser, når de har brug for det – f.eks. på ferie eller ved sport. Også her er det vigtigt for førstegangsbrugere og brugere, der kun ind i mellem bruger linser, at lade en optiker rådgive om valget af de rigtige kontaktlinser.

Kontaktlinsebrugere har også brug for solbriller.
Det er vigtigt at vælge en kontaktlinse med et indbygget UV-filer, så hornhinden og det indvendige af øjet bliver beskyttet mod skadelig UV-stråling. Også her skal kontaktlinsebrugere være omhyggelige med at beskytte sig mod UV-lys: Kontaktlinser yder ikke total beskyttelse mod UV-stråler, fordi de kun dækker en del af øjet. Derfor er solbriller også et 'must' for kontaktlinsebrugere.  

7. Farvede kontaktlinser ved særlige lejligheder

Farvede kontaktlinser er et ægte hit - både med og uden styrke. Kunne du ikke tænke dig at vække opmærksomhed med strålende blå øjne ved en særlig event eller at stjæle showet ved et middagsselskab med forførende grønne øjne, hvis farve matcher perfekt til din aftenkjole? Eller at sætte prikken over i'et på dit halloween-kostume med et par ildevarslende katteøjne? Med kontaktlinser er det alt sammen muligt. Vær modig - prøv det selv! Et par øjne kan nogen gange sige mere end tusind ord. Man skal være ligeså omhyggelig med farvede som med klare kontaktlinser: Grundig rensning med egnede rensemidler er afgørende for øjnenes sundhed.

Farvede kontaktlinser ved særlige lejligheder

8. Kontaktlinser hele natten – hvad siger eksperterne?

Der er nætter, som ganske enkelt ikke er til for at sove! Og så kan man let glemme, at man stadig har sine kontaktlinser på. Hvor skal man dog gøre af dem, når festen fortsætter ud på de små timer? Selv i sådanne situationer skal du prøve at tænke på dine øjne og på dagen derpå. På sådanne dage – eller rettere nætter – er det bedst af bruge dagslinser. Og selvfølgelig skal du vaske dine hænder lige så grundigt som ellers for at forhindre en infektion. Men derudover er snavs og risikoen for at tabe dem ikke det store problem med dagslinser. Du kan bare smide dem væk, når du ikke har dem på mere, så derfor skal de heller ikke desinficeres. Derefter kan et par smarte briller med tynde glas være et ægte blikfang. Det er kombinationen mellem briller og kontaktlinser, der gør det!

Kontaktlinser hele natten – hvad siger eksperterne?

9. Moderne syn i en digital verden – hvad er det, der har ændret sig?

Du tjekker lige hurtigt dine e-mails eller WhatsApp meddelelser, ser en video i YouTube, taler digitalt med en ven eller læser en bog på din tablet. Digitalt udstyr som smartphones, e-readers, osv. er i dag lige så meget en del af vores hverdag som en håndtaske, en avis eller vores bilnøgler. Men de er en stor udfordring for vores øjne. Vi holder det digitale udstyr tættere på øjnene og med endnu kortere afstand, end når vi læser bøger, og vores øjne skal skifte mellem nær og fjern meget oftere end tidligere. Moderne syn i den digitale tidsalder kræver toppræstationer af vores øjne. Og kontaktlinsebrugeres øjne er ikke nogen undtagelse fra dette. Briller kan give vores øjne en tiltrængt afslapning! Brugen af en smartphone, tablet eller lignende digitalt udstyr i længere tid kan give stressede og overtrætte øjne. ZEISS EnergizeMe brilleglas, som er specifikt designet til kontaktlinsebrugere, gør brug af en helt speciel teknologi, som både letter læsning af trykte bøger og brugen af alle former for digitalt udstyr. Derfor er de fremragende egnet til at modvirke digital øjentræthed.  

10. Progressive kontaktlinser – flere styrker i samme linse

Aldersbetinget langsynethed (presbyopi) er noget, de fleste af os oplever, når vi bliver ældre. Vi har brug for progressive linser, som giver et klart syn på både kort og lang afstand og i hele mellemområdet. Her kan kontaktlinser, og i så fald progressive eller multifokale kontaktlinser, også være en god løsning. Der findes forskellige løsninger. Det enkleste er at kombinere kontaktlinser til afstandssyn med læsebriller. En anden løsning er monovisionsmetoden, hvor det ene øje korrigeres til syn i nærområdet og det andet til afstandssynet. Det kræver en vis tilvænning - men hjernen klarer resten. Det tredimensionelle syn kan dog blive noget forringet, og forskellen mellem synet i det venstre og det højre øje må ikke være for stor.

Det 'simultane system' er baseret på kontaktlinser, som kombinerer de enkelte styrker for nær- og fjernområdet i den samme linse. Dette kan gøres på forskellige måder. I progressive linser bliver de to styrker for hhv. nær- og fjernområdet placeret i koncentriske ringe på linsen. Der findes linser, hvor afstandsområdet er placeret på midten og nærområdet i kanten af linsen. Der findes endda linser, hvor der er lagt en ekstra ring ind til overgangszonen, og linser, som har styrker, der skifter ring for ring. Brugeren opfatter begge styrker på samme tid. Vores hjerne lærer at se det "rigtige" billede for nærområdet og for afstande.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at dette skal afprøves under vejledning af en specialist på området. Det er ikke alle, der kan vænne sig til denne linsetype.  

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan desinficerer jeg mine briller, og hvordan forhindrer jeg glassene i at dugge til, når jeg bærer mundbind?
10 tips til sunde øjne Sådan undgår du trætte og tørre øjne.

Sundhed + forebyggelse 18-04-2019

Tags:

Grøn stær – alt, du behøver at vide om den anden hyppigste årsag til blindhed Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, som påvirker øjentrykket.

Sundhed + forebyggelse 14-03-2019

Tags:

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).

Lignende produkter