Er gulerødder gode for dine øjne?

I en tidlig alder får vi at vide, at gulerødder er gode for vores øjne. Desværre er det kun sandt i et vist omfang.

Gulerødder er gode for øjnene – eller har du nogensinde set en kanin bære briller og bevise, at det ikke er tilfældet? Denne sammenligning holder dog ikke i virkeligheden. Men alligevel har denne sundhedsmyte være kendt i generationer. Sandt er dog: At gulerødder indeholder en masse beta-caroten. Det er en forløber for det vigtige vitamin A. Hvis dette vitamin mangler i din kost, kan det have en negativ virkning på vækst og hudens og hårets tilstand. I ekstreme tilfælde kan det endda medføre natteblindhed. Men de fleste svækkelser af synet er normalt resultatet af helt andre årsager.

Der findes en uendelig masse populær viden, som lagres i vores underbevidsthed gennem barndommen. I dag kan de fleste af disse myter modbevises videnskabeligt og entydigt. Men nogle indeholder i det mindste et element af sandhed. Og hvilket eksempel er bedre end den populære sundhedsmyte "gulerødder er gode for dine øjne". Men hvad er ræsonnementet bag denne myte? Den velsmagende grøntsag indeholder en masse beta-caroten. Dette stof er det, der giver gulerødder deres orange farve, men det er også forløberen for det vigtige vitamin A, som virkeligt er godt for øjnene. Ikke desto mindre indeholder denne visdom kun et gran sandhed.

Ernæringseksperter henviser også til vitamin A som retinol. Faktisk henviser dette navn direkte til funktionen, som det opfylder i øjet. Øjets retina indeholder celler, som kan producere et sort og hvidt billede af selv det svageste lysglimt. Uden retinol ville ingen være i stand til at skelne mellem kontrasten lys og mørk, og personer, der kræver medicinsk behandling for en kritisk mangel på vitamin A, har en risiko for at udvikle natteblindhed.

Heldigvis er denne sygdomstype meget sjælden i vores del af verden. Derudover findes der meget mad, som indeholder mere vitamin A end gulerødder – som f.eks. spinat, kål eller salat. Animalske produkter som f.eks. lever er endnu bedre, for de indeholder ikke kun forløberen til vitamin A, de indeholder selve vitaminet.

Så hvad er vores konklusion? Det er en fordel for dine øjne at spise gulerødder regelmæssigt, men det giver dig ikke det forbedrede syn, som du håber på. Uanset om du er nærsynet eller langsynet, er den eneste ting, som virkelig kan hjælpe ved de fleste tilfælde af svækket syn, lige som tidligere stadig et par gode briller.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne?
Workout for dine øjne
Hvorfor er skarpt syn er så vigtigt?
Øjenallergier – og hurtigt virkende midler

Lignende produkter