Helbredsproblem: Rindende øjne

Hvis dine øjne hele tiden løber i vand, kan det skyldes sygdom i øjet

Det er helt normalt, når vi griner eller græder: Tårekanalerne åbner sig, og tårerne flyder. Men hvis dine øjne begynder at løbe i vand tilsyneladende uden grund, kan det skyldes sygdom i øjet. Der er dog ingen grund til bekymring. Problemet er som regel hurtigt løst.

At græde af glæde, af bevægelse, af sorg eller af vrede og raseri – det er helt normale menneskelige reaktioner. Tårer har også en rensende effekt. Tårevæsken indeholder et enzym, som hæmmer bakterievækst og stopper infektioner. Visse dampe – f.eks. dem, der opstår, når man hakker løg – kan også fremkalde tårer. Men hvis dine øjne tilsyneladende løber i vand uden grund, kan årsagen ligge et andet sted.

Der kan være mange årsager til rindende øjne

Én af de almindeligste årsager til rindende øjne er bindehindebetændelse eller konjunktivitis – i folkemunde oftest blot "øjenbetændelse" eller "øjenkatar". Der er tale om en irritation eller infektion af bindehinden, som dækker "det hvide i øjnene". I sådanne tilfælde vil et typisk symptom, ud over de rindende øjne, være en meget tydelig rødfarvning. Lægerne skelner mellem smitsomme og ikke smitsomme former. Smitsom øjenbetændelse forårsages af virus eller bakterier, mens årsagen til ikke smitsom øjenbetændelse kan være allergi eller irritation af slimhinden på grund af meget kraftigt lys, fremmedlegemer eller kemikalier. I begge tilfælde bør du kontakte en læge eller øjenlæge med det samme og beskrive dine symptomer. Da sygdommen er meget smitsom, vil du hurtigt få en tid.

Hvis infektionen er bakteriel, kan den behandles med antibiotika. Og ellers er det som regel tilstrækkeligt at undgå de udløsende faktorer. Et ekstra tip: Brug papirlommetørklæder, når du vil tørre dine øjne. Det er også klogt at vaske hænder oftere end sædvanligt. På den måde undgår du at sprede smitten. Brug ikke kontaktlinser, når du har øjenbetændelse; brug i stedet dine briller, indtil begge øjne er raske.

Dårligt korrigerede synsfejl er en anden ganske hyppig årsag til, at øjnene løber i vand. Det skyldes, at dine øjne i denne situation skal arbejde meget hårdere, for at du kan se ordentligt. Dette problem kan afhjælpes ved at få optimerede, individuelt tilpassede brilleglas – f.eks. ZEISS Progressive Individual 2 – i dine hverdagsbriller.

Rindende øjne kan også skyldes, at tårevæsken er forkert sammensat. Foruden en stor mængde vand indeholder vores tårer bl.a. også proteiner og fedtstoffer. Tårefilmens yderste lag består af et tyndt, beskyttende fedtlag. En ubalance i tårevæskens sammensætning kan resultere i, at tårefilmen ikke hænger ordentligt fast på øjets overflade, men i stedet glider ned og løber ud af øjet. Hvis dette er årsagen til dit problem, kan øjenlægen hjælpe med særlige øjendråber.

En anden mulig årsag til rindende øjne kan være en overfladisk beskadigelse af hornhinden på grund af fremmedlegemer eller i form af små rifter. Dette vil automatisk bevirke, at tåreproduktionen øges væsentligt. Nogle mennesker vil også have øjenlåg, der ikke sidder, som de skal. Her taler man i fagsproget om entropion, hvor øjenlåget krænger indad (indadvendt øjenlåg), eller ektropion, hvor øjenlåget er krænget udad (udadvendt øjenlåg). Afhængigt af sværhedsgraden og genernes omfang kan man overveje at få det rettet ved en operation.

 

Øjentørhed kan også give rindende øjne

Det lyder paradoksalt, men rindende øjne kan også komme af tørre øjne. Forklaringen er, at øjnene efter en længere periode med tørhed ofte begynder at producere for megen tårevæske. Dette problem kan afhjælpes med medicin.

Helbredsproblem: Rindende øjne
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

10 tips til sunde øjne Sådan undgår du trætte og tørre øjne.

Sundhed + forebyggelse 18-04-2019

Tags:

Grøn stær – alt, du behøver at vide om den anden hyppigste årsag til blindhed Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, som påvirker øjentrykket.

Sundhed + forebyggelse 14-03-2019

Tags:

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål

Lignende produkter