Hvordan desinficerer jeg mine briller, og hvordan forhindrer jeg glassene i at dugge til, når jeg bærer mundbind?

COVID-19-pandemien har gjort hele verden klar over hvor vigtigt det er at vaske hænder. Men det er ikke det eneste tiltag der skal til for at opretholde god hygiejne. For at forhindre at nogen skadelige bakterier spredes, er det nødvendigt at opretholde en generel god hygiejne regelmæssigt. BEDRE SYN forklarer hvorfor og hvordan du skal desinficere brilleglas, smart-enheder og andre enheder der berøres tit, og giver dig vink om hvordan man undgår at få dug på brilleglassene når man har mundbind på.

Der er bakterier alle vegne, inklusive på diverse overflader i hjemmet og på genstande vi bruger hver dag. Men der er ikke nogen grund til at frygte, da det er muligt at få bugt med de fleste med et par få simple hygiejniske foranstaltninger.

At vaske hænder er en gennemprøvet praksis til overholdelse af renlighed, men det er ikke det eneste fornuftige middel mod spredningen af skadelige bakterier. I hjemmet bør overflader, såsom dørhåndtag, lyskontakter, haner og køkkenbord rengøres grundigt for at minimere spredningen af bakterier.

Andre genstande der undertiden forsømmes mht. regelmæssig rengøring er personlige genstande som vi hele tiden bruger og rører ved. Vi kan kalde disse genstande for "high-touch"-genstande, og de omfatter:

 • Smart-enheder (mobiltelefoner, tablets og smart-ure) og computere (bærbare, monitorer og tastaturer)
 • Briller
 • Betalingskort
 • Bilnøgler, tegnebøger og håndtasker

Årsagen til at det er vigtigt at rengøre enheder der berøres tit

"High-touch"-genstande kan blive kontamineret med bakterier ved direkte kontakt med hænder der ikke er vasket ordentligt. Selv hvis du vasker hænder eller bruger håndgel efter at have været på offentlige steder, såsom i butikker, eller efter at have benyttet offentlig transport, er det stadig nødvendigt at desinficere dine personlige "high-touch"-genstande, da du kan have rørt ved og kontamineret disse genstande, inden du havde rengjort dine hænder ordentligt.

"High-touch"-genstande har vist sig at spille en rolle i overførslen af patogener, både direkte ved overflade-til-ansigt og eller legemskontakt og indirekte ved forurening af hænder og efterfølgende kontakt med et modtageligt sted på menneskekroppen (afhængig af virussen), inklusive næse og øjne 1,2. Patogener er bakterier, vira eller mikroorganismer, der kan forårsage sygdom, og de kan blive på overfladerne, hvis disse ikke er ordentligt desinficeret. Videnskabelige studier har påvist, at vira såsom hepatitis A og rotavirus kan forblive virksomme på overflader i 2 måneder eller længere, hvorimod respiratoriske vira forbliver levedygtige i alt fra flere timer til flere dage. Den virus der forårsager COVID-19 kan også overleve på overflader. World Health Organization (WHO) udtaler, at nylige studier tyder på, at virussen kan overleve i op til 72 timer på plastic og rustfrit stål, mindre end 4 timer på kobber og mindre end 24 timer på pap. Afgørende for dette er dog et antal faktorer (såsom overfladetype, temperatur eller fugtighed i miljøet).

Forskellige forskningsprojekter er gennemført om bakterieindholdet på nogle hyppigt berørte genstande, og de kan give os en god ide om hvor snavsede sådanne genstand kan blive:

Smart-enheder

Smart-enheder

Vi bruger alle vores smartphones konstant hele dagen. En undersøgelse foretaget af det globale tekniske teknikselskab Asurion har anslået, at en gennemsnitlig amerikaner rører ved sin telefon 96 gange om dagen.5 Det betyder, at der er rig lejlighed for bakterier til at blive overført til din smartphone.

En undersøgelse foretaget af et tysk universitet (Hochschule Furtwangen University) analyserede 60 smartphones for bakterievækst, og 100 % af telefonerne, der ikke havde været rengjort, viste tegn på bakteriel tilstedeværelse på dem i små koncentrationer.4 Forskningen viste, at der på en ikke-rengjort 4-tommer berøringsskærm var ca. 60 mikroorganismer. Det er vigtigt at være klar over, at ikke alle disse mikroorganismer var skadelige og/eller farlige. Men undersøgelsen viser faktisk, at et lille antal af nogle potentielt farlige bakterier, såsom Escherichia coli blev fundet på berøringsskærmene, og 50 % af bakterierne blev identificeret som værende potentielle patogener.

Når dette er tilfældet for smartphones vedkommende, gælder det samme for tablets, smart-ure, computerskærme, tastaturer og bærbare computere. Derfor er det vigtigt at udvide vores gode hygiejne, så den også omfatter rengøring af smart-genstande.

Briller

Briller

I følge American Academy of Ophthalmology kan skadelige patogener, inklusive den virus der forårsager COVID-19, spredes gennem øjnene lige som gennem næsen og munden. Skønt briller og solbriller ikke giver fuldstændig beskyttelse mod små dråber spyt der bærer patogener, kan de udgøre et ekstra forsvarselement. Hvis du har tilbøjelighed til at berøre eller gnide øjnene, kan briller forhindre dig i at gøre det og reducere overførslen af bakterier mellem hænder og øjne.

Selvom dine briller yder en grad af beskyttelse, er de i en udsat position i tæt kontakt med huden, øjnene, næsen og munden. Man er også nødt til at tage brillerne på og af med hænderne, hvilket betyder at de bliver håndteret hyppigt.

Et nyligt studie har undersøgt bakterieindholdet på briller der bæres, og analyseret virkningen af forskellige rengøringsmetoder. I dette studie af alle brillerne blev de konstateret kontamineret med bakterier.3

Man kan således antage for givet, at brilleglas og -stel bærer bakterier, og man bør absolut rengøre og desinficere brilleglas regelmæssigt med brillerens.

Betalingskort

Betalingskort

Pengesedler og betalingskort er også hyppigt berørte genstande - og de skifter hænder mellem mange mennesker hver dag. Da du ikke er den eneste der håndterer dine kontanter eller dit kort, skal du vaske eller spritte dine hænder efter at have haft pengesedler eller mønter i hænderne og rengøre dit betalingskort, efter at det har været rørt ved af ekspedienter.

Det er endda lettere at undgå at håndtere disse genstande helt ved at bruge kontakfri betaling ved at holde korte hen på terminalen eller ved at scanne en betalingskode med en betalingsapp på telefonen.

Bilnøgler, tegnebøger og håndtasker

Bilnøgler, tegnebøger og håndtasker

Tænk på hygiejnen, når du går i supermarkedet el. lign. Når du får tjekket dine varer ud, rører du ved din tegnebog og håndtaske, både før og efter betalingen er foretaget. Betalingen involverer typisk berøring af pengesedler eller et betalingskort, der har været rørt ved af en ekspedient. Hvis du bagefter er i bil, rører du ved dine bilnøgler.

Det involverer en masse berøring og håndtering af forskellige overflader og genstande, som kræver vask af hænder eller afspritning og desinfektion af genstande bagefter.

De bedste måder at rengøre enheder der berøres tit

Den gode nyhed er, at sæbe, håndsprit og de fleste almindelige rengøringsmidler generelt kan bruges ganske effektivt til rengøring af hænderne og hjemmet.

Regelmæssig rengøring er den bedste måde at minimere spredningen af bakterier på. Rengør alle "high touch"-overflader og genstande dagligt, og hvis nogle af dem bliver synligt beskidte, skal de rengøres straks.

Sådan rengøres dine smart-enheder

Digitale enheder kan let rengøres med vådservietter til formålet
Digitale enheder kan let rengøres med vådservietter til formålet

Dine smart-enheder må kun aftørres med skærmservietter, der er specielt beregnet til formålet, såsom ZEISS smartphone-servietter. De hurtigtørrende, alkoholfrie servietter er beregnet til at fjerne fingeraftryk og snavs fra din smartphone eller andre enheder. Din smart-enhed skal rengøres hver dag eller hyppigere, afhængigt af risikoen for udsættelse for bakterier. Tjek producentens information til din enhed, inden du begynder.

Her ser du hvordan man skal rengøre ipad-skærme, mobiltelefoner, smart-ure og andre digitale enheder:

 1. Fjern enheden fra dens beskyttelse
 2. Udtag en foldet ZEISS Smartphone Wipe fra emballagen, og stryg støv og snavs forsigtigt væk fra skærmen med den foldede serviet.
 3. Fold nu servietten ud, og begynd at rengøre skærmen og omslutningen på telefonen/tabletten eller smart-uret ved at tørre med cirkulære bevægelser. Sørg for at rengøre alle overflader på enheden.
 4. Der deponeres ofte snavs og fedt på opladningskontakterne. Brug servietten til at rengøre overfladen rundt om disse punkter, og brug dernæst en lille børste, en tør skumpind eller vatpind til forsigtigt at fjerne snavs fra området. 
 5. Glem ikke også at rengøre æsken, etuiet eller posen, alt efter materialet. For de fleste plastic- eller massive æsker er varmt vand og sæbe tilstrækkeligt. Vent med at anbringe din smart-enhed i omslutningen til denne er tør. 

God brillehygiejne

Der samles en masse talg, fedt og snavs på briller, og de skal rengøres hver dag.
Der samles en masse talg, fedt og snavs på briller, og de skal rengøres hver dag.

Du bør rengøre og spritte briller af mindst en gang om dagen og efter at du har været et offentligt sted. Hvis du arbejder på et kontor sammen med andre, bør du bestræbe dig på at rengøre dine briller regelmæssigt.

Den bedste måde at rengøre dine briller på er ved at bruge brillerens, såsom en brillerenseserviet eller brillerensevæske og en mikrofiberklud. Et nyligt studie påviser, at når man rengør brilleglas med cellulosealkohol eller alkohol-frie servietter til rengøring af brilleglas, kan det reducere dominerende bakterier med op til 99-100 %.5 Vådservietter, såsom ZEISS Lens Wipes, kan effektivt rengøre optiske overflader, inklusive coatede glas. De for-befugtede alkoholservietter er beregnet til at give en stribe-fri finish uden nogen risiko for at ridse.

Sådan rengøres dine briller:

 1. Med rene hænder åbnes et brev ZEISS-brilleservietter. Udtag en serviet, og fold den ud.
 2. Hold forsigtigt brillerne i stellet.
 3. Med den foldede serviet tørres forsigtigt evt. overfladestøv væk. 
 4. Fold servietten ud, og begynd at rengøre glasset med cirkulære bevægelser, indtil det er rent.
 5. Opbevar dine briller i et beskyttende etui der er rent og frit for støv.

Rengøringsprodukter til brug for "high-touch"-genstande

Genstand

Anbefalet rengøringsprodukt

Bilnøgler

Husholdningsvådservietter eller spray

Tegnebøger, håndtasker og punge

Genstande af stof kan maskinvaskes med et vaskemiddel. Genstande af læder kan aftørres med en fugtig, sæbevædet klud. Kunstlæder kan aftørres med en alkoholklud. (Tjek altid produktetiketten forinden)

Smart-enheder, såsom mobiltelefoner, tablets, smart-ure, bærbare og stationære computere

Smartphone-servietter

Briller

Renseservietter til briller

Drinks-flasker

Maskinvaskes eller vaskes i hånden med opvaskemiddel

Hvordan man undgår at få dug på brilleglassene, når man har mundbind på

Hvordan man undgår at få dug på brilleglassene, når man har mundbind på

Institutioner såsom Testcenter anbefaler at man bærer mundbind på offentlige steder for at bremse spredningen af bakterier og sygdomme. Men med mundbind og briller på samtidig kan det føles ganske ubekvemt, ja endog stressende. Når du ånder eller taler, sendes varm luft op ad mundbindet, og dine briller dugger til. Hvis du ikke ved hvordan man undgår at få dug på brillerne når man har mundbind på, er du nødt til unødvendigt at røre ved og håndtere dine briller, og du ender måske med at kontaminere dem.
.Heldigvis er der en løsning på problemet, og du kan forhindre duggede brilleglas, når du har mundbind på.

Først og fremmest skal du sikre dig, at mundbindet passer godt, og at du tager det korrekt på. Med rene hænder, og før du går ind i et offentligt område, tilpasser du den bøjelige metalstrimmel let rundt om næsen. Hvis du har et hjemmelavet mundbind af stof, kan du bruge en piberenser eller en blød wire syet ind i stoffet til formning af mundbindet rundt om det nederste af næseryggen. Hvis mundbindet sidder korrekt, slipper der mindre luft ud, og der sker mindre kondensation på dine brilleglas. Men den mest effektive måde at forhindre duggede brilleglas på er at anvende en anti-dugspray et anti-dugsæt.

Sådan forhindres duggede brilleglas når man har mundbind på ved at anvende ZEISS AntiFOG-kit:

 1. Rengør dine brilleglas med brillerens eller renseservietter for at fjerne evt. støv eller snavs.
 2. Fugt den specielle anti-dugklud med en eller to små sprøjt anti-dugspray.
 3. Gnid begge sider af brilleglassene med kluden, indtil overfladen er jævnt belagt og helt tør.
 4. Der skal påføres en ny AntiFOG-belægning for hver 72. time for at sikre et optimalt resultat.
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

10 tips til sunde øjne Sådan undgår du trætte og tørre øjne.

Sundhed + forebyggelse 18-04-2019

Tags:

Grøn stær – alt, du behøver at vide om den anden hyppigste årsag til blindhed Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, som påvirker øjentrykket.

Sundhed + forebyggelse 14-03-2019

Tags:

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål

Relaterede produkter