Hvordan du holder dine øjne sunde

Vores vigtigste sanseorgan skal beskyttes og plejes. Der er mange ting at tage højde for i denne henseende.

Vores øjne er konstant udsat for en række irriterende stoffer fra vores omgivelser - støv, UV-stråler, fremmedlegemer og meget andet. Det er derfor vigtigt for os at være opmærksomme på de ting, som er gode for vores øjne, såvel som dem, der kan skade dem. Af denne grund har vi sammenfattet nogle praktiske tips til dig.

Vores øjne er vinduet til en verden af levende farver. Når det kommer til størrelse, pålidelighed, optisk ydeevne, tilpasning til skiftende lysforhold, energiforbrug og bæredygtighed, så overgår vores øjne selv det allerbedste og mest moderne kamera. Så det siger sig selv, at vi skal passe særlig godt på øjnene. Nedenfor er et sammendrag af de vigtigste ting man bør og ikke bør gøre:

Forebyggende synsprøver

Trafikanter bør få foretaget synsprøver regelmæssigt og få undersøgt deres synsstyrke, synsfelt, nattesyn og farvesyn. 

For de fleste er det vigtigt at blive undersøgt regelmæssigt for glaukom (grøn stær) fra 40 års alderen; for personer i højrisikogruppen gælder dette allerede fra ca. 20 år. Disse undersøgelser bør foretages hvert andet år. Fra 55 års alderen bør nethinden undersøges med regelmæssige mellemrum, ideelt set én gang om året, for at sikre tidlig diagnose af en eventuel aldersrelateret macula degeneration (AMD). Rygere og folk, der tilbringer megen tid i solen, er særligt udsatte.

UV-beskyttelse

Alle der tilbringer megen tid i solen uden den rigtige beskyttelse, er i fare for at blive solskoldet; det ved alle i dag. Der er dog én ting, som mange ikke er klar over: Hornhinden i øjet kan også blive solskoldet, hvilket resulterer i såkaldt "sneblindhed". Hvis dette forekommer, blottes nerveenderne i hornhinden. Symptomerne omfatter ekstrem smerte, ekstrem lysfølsomhed samt brændende røde og løbende øjne. Det er vigtigt at bruge solbriller, der filtrerer UV-lys optimalt.  Ideelt set bør solbriller have minimum UVA/UVB-beskyttelse fra UV 380. Dette garanterer, at solbrilleglassene blokerer for alle skadelige lysstråler i det ultraviolette område. Tip: Store solbriller er bedre end mindre. Ved ophold i Danmark oplever man sjældent alvorlige problemer grundet UV-lys, men det er især vigtigt, hvis man i længere tid opholder sig i områder med højere UV-indeks, at anvende solbriller. Sne og is kan medføre en forhøjet risiko for ”sneblindhed”, da den hvide overflade reflekterer solens stråler kraftigere. 

Computer

Undersøgelser har endelig været i stand til at bevise det direkte: Intense perioder med arbejde foran en pc og stirren på skærmen kan resultere i tørre øjne, fordi man ikke blinker så hyppigt. Det er derfor vigtigt regelmæssigt at give dine øjne en pause fra skærmen, når du arbejder ved en computer. Kig væk fra skærmen, fokusér på afstand og blink jævnligt igennem. 

Hygiejne

Øjnene er en del af vores krop, så meget er indlysende. Men det betyder også: Du skal altid vaske dine hænder, inden og efter du berører eller gnider dine øjne.

Øjencremer

Alle, der bruger øjencremer, bør være opmærksomme på at olier i cremen kan forstyrre tårefilmen og resultere i allergier og midlertidigt sløret syn. Undgå at anvende ansigtscremer direkte i området omkring dine øjne.

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer kan beskadige den følsomme hornhinde og resultere i infektion. Ved infektion bør øjenlægen altid konsulteres.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan finder du en god optiker? Vi fortæller dig, hvad der er vigtigt – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet
Tjekliste, når du køber nye briller Læsebriller, afstandsbriller, progressive briller, sportsbriller eller arbejdsbriller: Hvad har du brug for at vide?
Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne? Det er en myte, næsten alle har hørt: Læsning i dårlig belysning er skadelig for dine øjne. Men de seneste undersøgelser viser heldigvis, at det slet ikke er korrekt.
Kan forkerte briller eller dårligt lys skade øjnene? Læs her, hvad der sker, når øjnene skal arbejde for hårdt

Lignende produkter