Hvordan finder du en god optiker?

Vi fortæller dig, hvad der er vigtigt – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet

Avanceret udstyr, gode kvalifikationer, 1-1-konsultation og lidt sans for mode og stil – der er flere måder at identificere en god optiker på. SE BEDRE forklarer: Hvad er en god optiker – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet. Hvordan kan du finde en lokal optiker? Hvad sker der i en synsprøve? Hvordan får du de bedst mulige resultater?

Hvad er en god optiker?

Der er mange optikere, men de har ikke alle de samme kvalitetsstandarder, den samme filosofi eller de samme specialiseringer. Deres viden, udstyr og kvaliteten af konsultationen kan variere meget. Samtidig er det at vælge et nyt brillestel og beslutte sig for at bruge en bestemt optiker et meget personligt valg – lidt ligesom at vælge en læge. Din optiker skal ikke kun være ekspert på sit område, men også venlig. Vi har samlet de vigtigste punkter, der kan hjælpe dig med at finde en god optiker.

Få en snak over telefonen

Når du har fundet en optiker, som du synes virker venlig – på internettet eller ved at bruge vores søgefunktion – anbefaler vi, at du først ringer til optikeren. Ved at tale med den potentielle optiker ved du med det samme, om I har en god kemi, og om optikeren tager sig tid til at besvare dine spørgsmål. Tag dig god tid, og vis, at du ved, hvad du taler om. Spørg om de systemer, de bruger til at analysere en patients øjne og tilpasse stellet, f.eks. refraktion eller centrering af brilleglasset. Sammenlignet med mere traditionelle metoder kan innovative systemer muliggøre en betydeligt mere præcis visuel analyse og pasform til brugerens øjne. Hvis du ikke synes, at optikeren har givet tilfredsstillende svar på dine spørgsmål, så undlad at bestille en tid. Bliv ved med at søge, indtil du finder en optiker, som tager sig tid til at besvare alle dine spørgsmål.

Det første indtryk er afgørende

Når du ankommer, så kig rundt i butikken. Synes du om den? Er det et behageligt lokale, som er rent og ryddeligt? Er det et sted, hvor du fint kan bruge en time eller to?

Hvad har størst betydning? – Tid

Den vigtigste del af at købe et par nye briller er at finde optiker, som har god til til dig og giver en detaljeret konsultation. Hvert øje er unikt, og et par briller i høj kvalitet er lige så unikt som et fingeraftryk. Der er mange forskellige faktorer, som påvirker, hvor godt du kan se med dine briller, så det er endnu mere vigtigt at få en omfattende konsultation og spørgetid med din optiker. Det tager tid at finde det bedste brilleglas til dig, og din optiker skal være klar til at afsætte den tid. Hvis din optiker virker stresset og utålmodig, hvis han/hun kun bruger professionelle termer, som du ikke forstår, eller ikke forklarer, så bør du afslutte konsultationen og finde en anden optiker.

1. Din synshistorik (oprettelse af din personlige synsprofil)

Din synshistorik (oprettelse af din personlige synsprofil)

Konsultationen bør starte med en detaljeret synshistorik. En god optiker vil stille spørgsmål som: Hvor kommer du til at bruge dine nye briller? Har du brug for et par hverdagsbriller eller har du brug for briller til arbejde, briller til kørsel eller et særligt synshjælpemiddel? Beskriv detaljeret, hvordan du bruger dine briller. Har du nogen øjensygdomme? Og hvis du allerede har et par briller: Hvad kan du godt lide ved dine gamle briller? Hvad kan du ikke lide ved dine gamle briller?

Glem ikke - hvis føler, at din optiker har for travlt, så har du ikke fundet det rigtige sted. En omfattende synshistorik kan nemt tage et kvarters tid.

2. Synsprøve

Synsprøve

Når din synshistorik er noteret, begynder optikeren med en objektiv måling af dine øjne for at bestemme din styrke. En god optiker bruge avancerede måleinstrumenter som f.eks. i.Profiler®plus fra ZEISS. Her ser du ind i maskinen, og du skal bare fokusere på et punkt i et billede. Det er nemt, og på kort tid oprettes en profil af dine øjne, som ligner en 3D-fingeraftryk. På denne måde kan de allermindste detaljer i dine øjne ses, bla. anomalier, ejendommeligheder, overfladeegenskaber og hvor godt du ser i mørke. Dette er vigtige faktorer, som spiller en afgørende rolle for valget af dine fremtidige brilleglas.

subjektive refraktion

Selvom i.Profiler indfanger alle detaljer i dine øjne, er det nødvendigt at udføre en yderligere analyse for at bestemme dit visuelle skarpsyn: den subjektive refraktion. Dette udtryk beskriver den "traditionelle" synsprøve, som din optiker udfører. Brilleglas med forskellige styrker placeres i et stel, og derefter udføres en prøve for at kontrollere, hvor godt du ser med dem. Hvis du allerede har briller, kender du dette trin. Optikeren stiller spørgsmål som: "Hvilket brilleglas ser du tydeligst med: Det venstre eller det højre?" – Og dette fortsætter, indtil du er sikker på, at du har opnået det bedste resultat. Alternativt er der også "phoropteren". Den ligner et par enorme briller med udskiftelige brilleglas i forskellige styrker, som optikeren kan placere foran dit ansigt. Din optiker trykker på en knap for at ændre brilleglassene istedet for at placere dem i prøvestellet manuelt.

Husk, at hvis du ikke er sikker på, hvilket brilleglas, der er det bedste, eller hvis du stadig ikke har skarpt og tydeligt syn, så vær ærlig! Sig det til din optiker. Vær ikke bange for, at dette trin tager for lang tid. Husk, at alle øjne er unikke, hvilket betyder at for nogen går det hurtigt, mens for andre er der brug for lidt mere tid. En god optiker skynder ikke på dig, for det er hans/hendes job at finde de rigtige brilleglas til dig med den præcision og omhu, som vil give dig et enestående syn.

3. Valg af stel og brilleglas

Valg af stel og brilleglas

Så kommer vi til det trin, som alle ser mest frem til. Et par briller er også ultimativt et udtryk for personlig stil, og med det store udvalg af størrelser og farver, kan det være svært at vælge. En god optiker ved ikke blot, hvilket stel der passer optimalt til dit ansigt og dine brilleglas, men kan også hjælpe dig med at indsnævre de mange valgmuligheder. Optikeren kan også vise dig, hvilke stel der er bedst egnet til dine visuelle behov. Desværre er de fleste ikke klar over, at ikke alle stel passer sammen med alle brilleglas. Så optikeren skal give dig rigelige oplysninger om de forskellige brilleglasløsninger, behandlinger og farvenuancer. En god optiker tilbyder også gode brilleglas i høj kvalitet. De er, når det kommer til stykket, den vigtigste del af et par briller. Afhængigt af dine specifikke visuelle behov og hvordan du bruger dine briller, foreslår din optiker egnede valg, oplyser dig om fordele og detaljer, og sørger for at sikre, at du får et optimalt syn med dine foretrukne stel. Nogen gange passer et standardbrilleglas fint til et par læsebriller. En god optiker er kendetegnet ved at han/hun forklarer hvert trin i processen, så du forstår hans/hendes forslag. Hvis dette ikke er tilfældet, så tøv ikke, stil spørgsmål. En optikers professionalisme falmer, hvis han/hun ikke diskuterer dit valg af stel med dig, eller sælger brilleglas til dig uden at forklare, hvorfor de er bedst egnet til dig.  

4. Tilpasning af brillerne

Tilpasning af brillerne

Det sidste trin før du foretager dit køb er at få dit valgte stel tilpasset dit ansigt. Tilpasningen er meget vigtig, fordi ingen ansigter er ens. Hos alle mennesker er næse, øjne og ører placeret forskelligt, og alle har en individuel pupilafstand (PD). Selv det visuelle punkt, dvs. det punkt, hvor du ser igennem brilleglasset, varierer fra person til person. Alle disse parametre skal måles, da dette er den eneste måde, hvorpå brilleglasproducenten kan producere et par perfekte individuelle brilleglas og derved garantere dig et optimalt syn.

Garanti & service

Garanti & service

Spørg om garantier og hvor længe, de varer (som f.eks. "Kan jeg komme ind med mine briller og få dem repareret?"), og når du betaler, så sørg for at få en kvittering med alle tjenester og individuelle priser på. En god optiker ønsker, at du bliver glad for dine briller, og bør tilbyde nødvendige forbedringer og yderligere ændringer.

Udlevering

Ved udlevering af dine briller skal din optiker kontrollere forskellige ting, inklusive: Hvor godt ser du med dem? Er brilleglassene og stellet optimalt tilpasset? Et særligt vigtigt spørgsmål, hvis du bruger flerstyrkeglas, er om centreringen er perfekt. Er brilleglassene indsat fast og sikkert i stellet? Hvis det ikke er tilfældet, skal optikeren foretage nogle justeringer. Det samme gælder, hvis kanten af brilleglasset er for tydelig, når brillerne bæres, hvis brillerne ikke er behagelige at have på, eller hvis der er for meget tryk på din næse eller bag ørene.

Hvis din optiker er opmærksom på alle disse forhold, så har du fundet den rigtige optiker.

Hvordan opnår du de bedste resultater i en synsprøve?

Mange brillebrugere har haft to synsprøver lige efter hinanden med forskelligt resultat. Det er fordi vores visuelle ydelse varierer en smule i løbet af en dag. Normalt er den største afvigelse 0,25 dioptrier. Den objektive måling med ZEISS i.Profiler®plus kompenserer for disse forskelle og integrerer dem i designet af brilleglasset med i.Scription® teknologi. Men for at sikre at dine øjne yder deres bedste, har vi her et par tips til at opnå det bedst mulige resultat:

  • Vær udhvilet og så afslappet som muligt, når du skal til synsprøve. Hvis din synsprøve finder sted om morgenen, har dine øjne udført mindre arbejde.
  • Kontaktlinsebrugere bør udskifte deres kontaktlinser med briller i 24 timer før synsprøven. Kontaktlinser ændrer hornhindens facon, og påvirker derved din visuelle ydelse under synsprøven.
  • Gå ikke til synsprøve på tom mave eller hvis du er tørstig. Næringsmangel eller dehydrering kan påvirke resultatet.
  • Diabetes kan forårsage betydelige udsving i dine øjnes ydelse. Det anbefales at diabetikere får udført synsprøver på forskellige tidspunkter i løbet af dagen og i nogle tilfælde af en øjenlæge.
  • Visse typer medicin kan også påvirke dine øjnes ydelse. Afhængigt af medicintypen anbefales det, at du tager den efter din synsprøve.
  • Hvis din optiker ikke spørger, om du tager medicin, så fortæl det selv, og nævn også sygdomme som f.eks. diabetes.
  • Tag dig god tid til at få dine øjne undersøgt. En god optiker bruger ca. en time på at udføre en fuldstændig synsanalyse, inkl. konsultationen.

Hvor ofte bør man få undersøgt sine øjne?

  • Voksne uden øjenproblemer eller øjensygdomme bør få deres syn undersøgt hvert sjette år i alderen mellem 20 og 39, hvert andet til tredje år, når man er over 40, samt hvert eller hvert andet år, når man er over 60.
  • Det anbefales, at brillebrugere får deres syn undersøgt årligt hos en optiker. Optikeren skal også undersøge de briller, du bruger, og justere dem, hvis det er nødvendigt. Uanset din alder eller synsproblem, bør du altid få undersøgt dit syn, hvis du synes, at dit syn er blevet værre, eller hvis du har trætte øjne oftere end før.
  • Børn bør få øjnene undersøgt regelmæssigt: Første gang i alderen to til tre et halvt år, dernæst inden skolestart og derefter hvert andet år, til de når voksenalderen. Derved opdages de første tegn på synsproblemer eller en øjensygdom tidligt. For tidligt fødte babyer og børn, hvis forældre eller søskende skeler eller har alvorlige synsproblemer, bør undersøges af en øjenlæge regelmæssigt fra de er 6 måneder gamle.  
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne? Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Forstå synet 20-05-2019

Tags: Hos optikeren

Alt hvad du bør vide om dine nye præcisionsglas fra ZEISS Øjeblikket, hvor din rejse mod et bedre syn begynder.
Tjekliste, når du køber nye briller Læsebriller, afstandsbriller, progressive briller, sportsbriller eller arbejdsbriller: Hvad har du brug for at vide?
ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Lignende produkter