Hvorfor er skarpt syn er så vigtigt?

Mangler man en af sanserne, skal de andre sanser overtage arbejdet. Øjnene spiller en vigtig rolle i denne forbindelse.

De menneskelige sanser er vores kontakt med omverdenen. Den menneskelige hjerne kombinerer fyrværkeriet af neuroner fra synssansen, høresansen, lugtesansen, smagssansen og følesansen til en meningsfuld helhed. Men vi går ikke og tænker over vores sanser, det er først når et af organerne holder op med at fungere, at man bliver opmærksom på dem.

Mennesker har fem sanser: Øjnene til at se med, tungen til at smage med, næsen til at lugte med, ørene til at høre med og huden til at føle med. De allervigtigste sanseorganer er vores øjne. Vi opfatter op til 80 procent af alle indtryk ved hjælp af synet. Hvis andre sanser, såsom smags- eller lugtesansen, stopper med at fungere, er det øjnene, der tager over og eksempelvis bedst beskytter os mod fare.

Eksempel: Forkølelser

Forkølelse rammer i gennemsnittet tre eller fire gange om året. Når man bliver forkølet, føler man sig utrolig træt, og lugte- og smagssansen svækkes. Dette resulterer i, at det ikke længere er muligt at lugte rådden mad. Lugtesansen er genetisk prædefineret, engang var den af afgørende betydning for overlevelsen, da den eneste måde at skelne mellem det spiselige og det uspiselige var lugten. Hvis lugtesansen holder op med at fungere, er øjnene nødt til at tage over, både når der skal ledes efter muk og skimmel, og når udløbsdatoen, der står med småt, skal læses.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Eksempel: Mad og drikke

Det kan lyde mærkeligt i starten, men ud over smagssansen spiller øjnene også en vigtig rolle, når man skal bedømme, om noget smager godt. I modsætning til andre sanser er smagssansen meget svag: Mens det er muligt at skelne mellem tusindvis af farver med øjnene, kan vi kun skelne mellem fem smagsvarianter: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Umami som mest af alt minder om smagen af kød, er en naturlig smagsforstærker, der især findes i tomater, nødder, ost og kød. Men som allerede nævnt afhænger smagssansen ikke alene af tungen, men også af øjnene. For eksempel anses gule, orange og især røde madvarer for at være sødere end madvarer i andre farver. Selv professionelle vinkendere har taget fejl gennem tiden. Da de af franske forskere blev tilbudt hvidvin, der var farvet med rødt farvestof, kunne ni ud af ti professionelle vinsmagere ikke skelne mellem det og almindelig rødvin.

Eksempel: Søgen efter en partner

Synssansen spiller en afgørende rolle i det første øjebliks magi. Gestikulationer, ansigtsudtryk og kropssprog udgør en stor del af det samlede indtryk. Inden for brøkdelene af et sekund beslutter folk sig for, om de finder nogen tiltrækkende eller ej. Det er kun i forbindelse med processen med at lære hinanden bedre at kende, at andre sanser (især lugtesansen) spiller en rolle.

Eksempel: Nedsat hørelse

Millioner af mennesker verden over har problemer med hørelsen. Kun få af dem gør brug af de eksisterende tekniske muligheder for at forbedre den. For disse mennesker kan en samtale i en større gruppe være uforståeligt støj og musik en blanding af lyde. Der findes også mange farer for disse mennesker, da de ikke længere kan høre, når biler dytter, politisirener eller te kedlen fløjter. Her er øjnene nødt til at tage over - i trafikken, i hjemmet og i fritiden.

Eksempel: Blindhed

Blinde kompenserer også for deres handicap med andre sanser. For eksempel kan de ved hjælp af intensiv træning bruge høresansen til at orientere sig i rum eller deres lugtesans til at genkende folk og steder.

Mennesker, der tidligere har kunnet se, men som har mistet synet på grund af sygdom eller en ulykke, kan huske farver resten af deres liv. Mennesker, som har været blinde siden fødslen, har ingen rigtig fornemmelse for farver, men kan stadig forstå betydningen af lys og mørke, og af skinnende og glansløst.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne? Det er en myte, næsten alle har hørt: Læsning i dårlig belysning er skadelig for dine øjne. Men de seneste undersøgelser viser heldigvis, at det slet ikke er korrekt.
Er gulerødder gode for dine øjne? I en tidlig alder får vi at vide, at gulerødder er gode for vores øjne. Desværre er det kun sandt i et vist omfang.
Workout for dine øjne Vores øjne arbejder hårdt hver eneste dag. Med nogle enkle øvelser kan du give dem en velfortjent pause, så de igen får fornyet energi
Øjenallergier – og hurtigt virkende midler Effektive behandlinger, effektiv beskyttelse

Lignende produkter