Medicin kan nedsætte synet

Der skal ofte tages særlige forholdsregler når man bruger medicin. Under visse omstændigheder kan de skade dine øjne.

En synsfejl eller en øjensygdom er ikke altid grunden til nedsat syn. Visse typer medicin kan også bevirke, at øjnene ikke fungerer normalt.

Hvis dine øjne er sunde, kan de se både i nattens mørke og i blændende sollys. Vores øjne kan skelne mellem tusindvis af farver og se en golfbold flyve gennem luften. Dette er selvfølgelig kun muligt, når det menneskelige "kamera" fungerer perfekt. Det er vigtigt at vide: Det er ikke altid en synsfejl? eller øjensygdom, der er grunden til, at vores vigtigste sanselige organ til tider ikke fungerer optimalt. Forskellige typer medicin kan også påvirke vores øjne direkte.

Mulige bivirkninger af forskellige typer medicin omfatter: Tørre øjne, øget lysfølsomhed, blænding, sløret syn, ændret rumopfattelse eller besværligheder med at tilpasse sig fra mørke til lys. Desuden øger visse typer medicin UV-strålernes gennemtrængning. Både det ene og det andet kan have konsekvenser for dine øjne.

Hvis du oplever problemer experiencing problems, vil et lægebesøg sikkert hjælpe. Efter du har læst oplysningerne, der er vedlagt medicinen, må du aldrig holde op med at tage den uden først at kontakte din læge. Beskriv dine specifikke symptomer for lægen. Der kan næsten altid findes en anden type medicin.

Her er en kort oversigt:

P-piller
Visse præparater kan give tørre øjne. Tal med din læge eller gynækolog, da det kan være muligt at få en anden recept. Den slags symptomer kan lindres med viskøse øjendråber. Dette kan du få på dit lokale apotek, Matas eller hos en optiker.

Antibiotika
Få præparater kan medføre synsproblemer og brændende øjne og i visse tilfælde øget lysfølsomhed. I meget sjældne tilfælde kan de også forårsage misfarvningen af hornhinden. Når behandlingen med antibiotika er afsluttet, vil symptomerne forsvinde igen. Ikke desto mindre: Oplever du denne type problemer, skal du kontakte din læge. Det kan være muligt at finde en anden type præparat. Hvis ikke, så frarådes det at køre og andre aktiviteter som kan være farlige ved påvirkning af synet. I forbindelse med lysfølsomhed kan det klart anbefales at bruge gode solbriller, hvilket vil få dine øjne til at slappe af.

Allergimedicin
Antiallergiske øjendråber indeholder tit et lokalt virkende antihistamin (histamin er et signalstof, der dannes naturligt i kroppen, og som tit udløser en allergisk reaktion). Øjendråber med antihistamin hjælper meget over for allergisk conjunktivitis. De kan dog give røde øjne, brændende øjne, tørre øjne, sløret syn, lysfølsomhed og hos få mennesker øget tåreflåd. Tip: Kontakt din læge for at finde ud af, om der findes andre behandlingsmetoder.

Antiarytmika
Antiarytmika anvendes af patienter, der lider af arytmi - uregelmæssig hjerterytme. Visse præparater (især amiodaron) kan forårsage dannelse af mikroskopiske aflejringer i hornhindens forside. Synet bliver normalt ikke påvirket af dette. I meget sjældne tilfælde kan de forårsage sløret syn eller dannelse af farvede ringe omkring lyskilder. Efter behandlingen med stoffet er afsluttet, vil disse symptomer forsvinde igen. Oplever du disse symptomer, skal du kontakte din læge. Evnen til at køre eller udføre arbejde kan muligvis blive nedsat.

Medicin mod forhøjet blodtryk
De er en stor hjælp for alle, der lider af forhøjet blodtryk, men de kan også give tørre øjne. Her er der nogle råd: Hvis du tager denne type medicin og oplever ubehagelige bivirkninger, kontakt lægen. Øjendråber som kan købes på apoteket, hos Matas eller hos en optiker vil tit hjælpe.

Smertestillende midler
De ofte anvendte non-steroide antireumatika, som omfatter medicin, der indeholder acetylsalicylsyre, diklofenak eller ibuprofen, kan i sjældne tilfælde give sløret eller dobbelt syn. Hvis du får disse symptomer efter indtagelsen af disse stoffer, bør du spørge din læge om at ordinere et andet præparat. Et lille antal af smertestillende midler kan medføre, at pupillerne trækker sig sammen. Dette gør at det kan være svært at se i mørke. Hvis dette er tilfældet vil det være den bedste løsning at skifte til et andet præparat.

Medicin, der indeholder kortison

Medicin, der indeholder kortison, anvendes ofte i forbindelse med forskellige infektioner i kroppen. Under længere tids behandling kan den forårsage forskellige forandringer i øjnene En forhøjelse af øjets væsketryk (glaukom- grøn stær) og efterfølgende beskadigelse af den optiske nerve kan forekomme. På samme måde kan kortison-præparater også medføre, at katarakt - grå stær dannes hurtigere.

Kortvarige behandlinger med kortison-præparater medfører dog normalt ikke nogen permanente forandringer i øjet.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne? Det er en myte, næsten alle har hørt: Læsning i dårlig belysning er skadelig for dine øjne. Men de seneste undersøgelser viser heldigvis, at det slet ikke er korrekt.
Er gulerødder gode for dine øjne? I en tidlig alder får vi at vide, at gulerødder er gode for vores øjne. Desværre er det kun sandt i et vist omfang.
Workout for dine øjne Vores øjne arbejder hårdt hver eneste dag. Med nogle enkle øvelser kan du give dem en velfortjent pause, så de igen får fornyet energi
Hvorfor er skarpt syn er så vigtigt? Mangler man en af sanserne, skal de andre sanser overtage arbejdet. Øjnene spiller en vigtig rolle i denne forbindelse.