Når briller er for stramme. De bedste tips til afslappet syn og det perfekte fit.

Hvad end det er siderne, næsebroen eller brillestellene, er der flere kriterier, der er afgørende for optimalt syn.

Brillerne trykker mod siderne af dit hoved, det er anstrengende at se, næsebroen er irriterende ubehagelig. Hvad gør du, når brillerne ikke sidder ordentligt? Hvad kan du kigge efter, når du køber briller og får dem afpasset, for at sikre afslappet og bedre syn?

Endelig! Perfekt syn med optimalt tilpassede briller og brilleglas – men pludselig presser siderne mod dine tindinger, næsebroen er ubehagelig eller brillerne glider konstant ned ad din næse. Vedvarende afslappet syn afhænger ikke kun af de rette brilleglas. Alt andet, der vedrører dem, skal også være korrekt, for at brillerne hele tiden er behagelige og ikke bliver irriterende for brugeren. Der er flere måder at opnå større komfort på, og normalt uden at bruge meget tid. Her er nogle tips til et godt brillefit fra SE BEDRE.

Valg af det rette brilleglas

Generelt er tynde og lette brilleglas mere behagelige at gå med. Plastikglas har en fordel, da de kan fremstilles op til 50 % lettere end mineralglas (fx specielle plasticglas fra ZEISS med et højt brydningsindeks ). Som regel er det sådan, at jo lettere brillerne er, desto mere behagelige er de at have på.

 

Ikke mere trykken: Den optimale næsebro til dine briller

Næsebroen er et af de få kontaktpunkter mellem dit ansigt og brillerne, hvilket gør det endnu vigtigere at få dine briller perfekt afpasset af din optometrist. Den afgørende faktor er at sikre, at næsepuderne sidder "solidt". Dvs. pudeoverfladen har så meget kontakt med næsen som muligt, og puderne er placeret ordentligt hele vejen rundt. Ellers kan brillerne hurtigt miste deres greb. Dette skal især tages i betragtning med brillestel af plastik, når du vælger og tilpasser brillerne, da området omkring næsen på plastikstel er vanskeligt at ændre efterfølgende. For briller med et metalstel kommer næsepuderne i mange forskellige størrelser og materialer, og de kan let erstattes og justeres. Her er din optometrist igen klar over alle de særlige aspekter for et optimalt fit, og vedkommende giver med glæde yderligere rådgivning.

 

Brillesider – ordentligt afpasset

Siderne på brillerne skal justeres efter ansigtets form, således at der ikke føles tryk på tindingerne. Ofte fejltolkes sådanne tryk på tindingerne til at betyde, at brillerne sidder ordentligt. Optimalt afpassede sider bør kun give et let tryk bag øret for at holde brillernes vægt fra at tynge ned på næsen. Men hvis brillerne sidder for stramt, kan siderne "vandre" op ad siderne på hovedet, og brillestellet glider ned ad næsen.
I visse situationer kan siderne på brillestel af plastic desuden deformeres grundet temperaturændringer forårsaget af vejret. Hvis dette giver ubehag, kan din optiker let få dine briller tilbage til deres oprindelige form.

Tips til aktive sportsfans: Silikonepuder til næsen og på enden af stangen til brillestel af metal er vandafvisende og sikrer et tæt greb og optimalt fit, selv når man sveder meget.

 

Brillestellene

Fhængigt af den nødvendige type synshjælpemiddel gælder to vidt forskellige kriterier for det ideelle brillestel (fx for progressive glas). Som en tommelfingerregel gælder dog, at den optimale størrelse på brillestellet er en kombination af to faktorer: Pupilafstanden og størrelsen på øjenhulerne. Toppen af stellet bør være under øjenbrynene og over øjets fold. Dette giver det bedste syn, da hverken stellets kant eller glassene kommer i vejen. For et velproportioneret fit anbefaler vi, at brillestel ikke er meget bredere end brugerens ansigt og lader brugeren se gennem midten af brilleglassene. Mere...

Din optometrist vil i bund og grund glædeligt hjælpe dig, når dine briller "trykker" – dette gør de normalt, også selvom du ikke har købt dine briller hos dem.

 

Briller til børn

Behagelige og altid på plads uden at glide: Et ordentligt afpasset stel er også et af de vigtigste kriterier til afpasning af briller til børn. Her er nogle tips til de bedste brillemodeller. En rund form har vist sig at være et godt valg til børns briller, da børn altid kan lide at kigge over kanten, og runde briller sikrer derved et større område at se igennem. Hvis du vælger brillestel i metal, har du også en såkaldt "sadelbro": To forbundne silikonepuder, der sidder på næseryggen og giver et ekstremt behageligt fit. Mere…

 

Små klude, store resultater – nyt inden for brillepleje

Forresten, med hensyn til pleje: De nye rengøringsklude til glas fra ZEISS sikrer optimal klarhed til dine perfekt afpassede briller. Med deres nye, innovative kombination af aktive ingredienser renser de effektivt brilleglas og andre overflader (fx skærme på kameraer eller mobiltelefoner) og mere skånsomt end de fleste andre rengøringsmidler (bekræftet i uafhængige tests). Desuden kan du endda bruge dem til let at fjerne sved eller fedt fra huden, der efterlader et mærke i løbet af dagen, på dine briller.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan finder du en god optiker? Vi fortæller dig, hvad der er vigtigt – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet
Tjekliste, når du køber nye briller Læsebriller, afstandsbriller, progressive briller, sportsbriller eller arbejdsbriller: Hvad har du brug for at vide?
Kan forkerte briller eller dårligt lys skade øjnene? Læs her, hvad der sker, når øjnene skal arbejde for hårdt
Tips til valg af optiker og øjenlæge

Lignende produkter