Øjenallergier – og hurtigt virkende midler

Effektive behandlinger, effektiv beskyttelse

Sommer – høfebersæson! Et par dages forårssol, og så begynder de fleste af os at se frem til dovne, varme sommerdage. Men mange forbinder sommervejr med helt andre ting: De frygtede allergier, som giver røde og kløende øjne, der løber i vand eller svulmer op. Og for brille- eller kontaktlinsebrugere, er problemet endnu værre. Synderen: Pollen. Mange af vores organer kan påvirkes af allergiske reaktioner, men det er helt sikkert øjnene, som lider mest. SE BEDRE ser på årsager og behandlinger af øjenallergier – og de tilgængelige midler, som kan lindre akutte symptomer.

Hvad sker der egentlig under en allergisk reaktion?

Hvis vores kroppe kommer i kontakt med substanser, som er fremmede for dem eller kan være en potentiel fare for dem, udløses en forsvarsproces. En af disse substanser er allergener. De er primært proteiner, som generelt ikke udgør en trussel mod organismen.
Men personer med allergier udvikler særlige antistoffer, som fører til frigivelse af forskellige peptidhormoner i vores hud og slimhinder.

Det vigtigste af disse hormoner mht. allergiske symptomer er histamin. Det er ansvarligt for mange af kroppens allergiske reaktioner, dvs. kløe, åndenød eller øget udvidelse af blodkar.

Immunsystemet aktiveres første gang, kroppen udsættes for allergenet. Denne proces sker så hver gang, en ny kontakt finder sted. Det betyder: Hvis kroppen har en allergisk reaktion til en substans én gang, glemmer den det aldrig. Med andre ord fører gentagen kontakt med substansen meget hurtigt til en allergisk reaktion – normalt på få minutter, men det kan nogen gange tage op til en time.

Øjnenes reaktion er særlig alvorlig. Bindehinden og slimhinden reagerer øjeblikkeligt på den fremmede substans, blodkarrene udvides og væske frigives. Vi oplever dette i form af tårer, løbende næse, hævelse eller rødmen. Tårerne skyller gradvist allergener ud af øjnene, og lindrer derfor langsomt symptomerne.

Der er hjælp at få – de rigtige briller yder beskyttelse

Under høfebersæsonen giver briller ekstra beskyttelse for dine plagede øjne – uanset om det er solbriller eller dine almindelige briller med styrke. Omsluttende modeller og stel med brede sider er ideelle til allergipatienter. De beskytter følsomme øjne mod stærkt lys, træk og især imod pollen, som flyver rundt i luften. Mere information …

Hvad udløser egentlig en øjenallergi?

Afhængigt af årstiden, er der normalt pollen, som giver de fleste problemer. Men der er mange andre faktorer, som kan irritere bindehinden i vores øjne: Dyrehår, støvmider, svampesporer, insektgift eller intolerance overfor visse typer mad, f.eks. glutamat. Det er vigtigt for patienten at finde ud af, hvad der præcist forårsager hans eller hendes allergi. Dermatologer eller allergispecialister kan udføre forskellige teste til dette formål. Et eksempel er priktesten, som primært bruges til at påvise pollenallergi. Dråber med forskellige typer polen påføres og skrabes ind i huden. Bare rolig: Det giver ikke ar. Efter ca. 20 min. kan lægen se på hudens reaktion, om der er allergi, og hvis der er, overfor hvad. Derefter kan en passende behandling gives.

Allergitest med lappeprøver bruges primært til at påvise kontaktallergier. Her påsættes flere plastre på patientens ryg. De indeholder de substanser, som mistænkes at være årsagen, som udløser allergien. Plastrene bruges normalt i en periode på 24 til 48 timer, og lægen kan med en enkelt blik se, hvilke substanser huden er allergisk overfor.

Kan øjenallergi behandles?

Ja, enten med en langvarig behandling (desensibilisering), som omfatter brug af mastcellestabilisatorer, eller med medikamenttypen H1-blokkere. Hvis årsagen til øjenallergien er ukendt, kan en specifik immunbehandling, også kendt som allergenspecifik immunterapi eller desensibilisering, hjælpe i 70 % af alle tilfælde. Her gives substansen, som patienten er allergisk overfor, i meget fortyndet form gentagne gange i en periode på seks måneder til tre år. På denne måde "accepterer" kroppen gradvist allergenet uden forsvarsreaktioner.

Hvis patienten ikke reagerer på denne type behandling, kan særlige anti-allergisk behandlinger i form af øjendråber eller en næsespray være effektive alternativer. Lægemidlet stabiliserer mastcellerne, så histaminerne, som de indeholder, ikke frigives. Den allergiske reaktion opstår så slet ikke, eller kun i meget lille grad. Medikamentet skal tages regelmæssigt og på det rigtige tidspunkt. Det har dog kun en forebyggende virkning, og lindrer ikke akutte symptomer. Det tages flere gange dagligt i to til tre uger før pollensæsonen begynder. Denne type medikament kan almindeligvis fås i håndkøb.

Hvis symptomerne er akutte eller alvorlige, f.eks. slem kløe, er meget udvalgte H1-blokkere det bedste valg. De ændrer blodkarrenes gennemtrængelighed i bindehinden for antiinflammatoriske substanser, blokerer histamin-receptorerne, og forhindrer derfor den inflammatoriske histaminreaktion. Øjendråber, som indeholder denne substans, fås kun på recept.

Hvad kan hjælpe kontaktlinsebrugere?

Brugere af bløde kontaktlinser er særligt ringe stillet, hvis de lider af høfeber. Selvom antiallergiske øjendråber giver en god lindring af høfebersymptomer, er de ikke særligt egnede til brugere af bløde kontaktlinser, da de har større porer end hårde kontaktlinser. Øjendråberne aflejres i disse porer og opløser dele af kontaktlinsematerialet, hvilket fører til irritation af bindehinden og hornhinden. Et godt alternativ for brugere af bløde kontaktlinser, som lider af høfeber, er omsluttende solbriller eller endagskontaktlinser. De tages altid lige ud af pakken, og derfor forhindres aflejring af pollen.

Praktiske tip til hverdagsbrug

De følgende tip giver dig mulighed for at minimere din eksponering for pollen:

  • Et enkelt, men alligevel effektivt tip: Gør dine briller rene regelmæssigt. Med særlige [renseservietter fra ZEISS], som ikke indeholder kunstig parfume eller aggressive rensemidler .
  • Hæng adskillige våde håndklæder op i din bolig. De fanger noget af den pollen, som flyver rundt i luften.
  • Hold dine vinduer lukkede, og luft kun ud på bestemte tidspunkter – i landområder er der mindst pollen i luften mellem kl. 19 og midnat, og i byområder mellem kl. 18 og 8.
  • Støvsug tæpper og måtte regelmæssigt, eller udskift dem med laminat eller parketgulv.
  • Vask dit ansigt og skyl dine øjne flere gange dagligt, vask dit hår, før du går i seng, og sov med vinduet lukket.
  • Klæd dig ikke af i soveværelset, gør det i badeværelset. Her forhindrer fugtigheden fra brusebade osv. at pollen flyver rundt.
  • Når du kører bil, skal du holde bilvinduet lukket, og have et filter i ventilationssystemet.
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Er læsning i dårlig belysning skadeligt for dine øjne? Det er en myte, næsten alle har hørt: Læsning i dårlig belysning er skadelig for dine øjne. Men de seneste undersøgelser viser heldigvis, at det slet ikke er korrekt.
Er gulerødder gode for dine øjne? I en tidlig alder får vi at vide, at gulerødder er gode for vores øjne. Desværre er det kun sandt i et vist omfang.
Workout for dine øjne Vores øjne arbejder hårdt hver eneste dag. Med nogle enkle øvelser kan du give dem en velfortjent pause, så de igen får fornyet energi
Hvorfor er skarpt syn er så vigtigt? Mangler man en af sanserne, skal de andre sanser overtage arbejdet. Øjnene spiller en vigtig rolle i denne forbindelse.

Lignende produkter