Tips til at købe briller: Sådan finder du de rigtige briller

To ting er vigtige, når du køber nye briller: Optimalt og afslappet syn, såvel som et godt udseende.

At overveje valget af nye briller grundigt betyder, at de ikke kun fanger blikket, men de reflekterer og bliver også del af din personlighed. I dag siger det sig selv, at brilleglas skal give bæreren optimalt syn. Optikeren kan ikke blot hjælpe dig med at vælge det rigtige stel, så brillerne sidder optimalt, men vedkommende kan også tilpasse brilleglassene, så de svarer perfekt til dine krav.

Nogle gange er der ikke noget alternativ til at købe et par nye briller. Og ikke kun fordi dine synsforhold har ændret sig, men også fordi moden bliver ændret regelmæssigt, eller fordi du har brug for et andet par briller til bestemte aktiviteter. Eller måske er dine gamle briller ganske enkelt slidte. Men som et resultat af det store udvalg, der findes i dag, er det ikke længere nogen nem opgave at købe nye stel og glas. Nu til dags tilbyder gode optikere deres kunder en endeløs variation af forskellige modeller og egenskaber. Men den, der ved, hvad han eller hun ser efter, finder nemt det perfekte par briller.

Dine nye brillers anvendelsesområde

Når man køber nye briller, er et meget vigtigt kriterium at huske brillernes anvendelsesområde. Dette kriterium kan variere meget fra bærer til bærer. Et af de første spørgsmål at stille dig selv, er: Hvad skal jeg faktisk bruge brillerne til, eller hvad skal jeg primært bruge dem til? En person, der arbejder ved en computer hele dagen, har brug for andre briller end en person, som primært arbejder udenfor, eller en person, som har behov for briller til sportsaktiviteter. Jo mere information optikeren får – og en god optiker stiller altid mange spørgsmål – desto nemmere bliver valget. Sammenlign måske erfaringen at købe briller med at købe en ny bil, og lad optikeren vise og informere dig om alle "egenskaberne", som kan være til fordel for dig.

Topmoderne teknologier

Og dette er en anden sandhed, der gælder, når man køber briller: Jo mere tilpassede brillerne er til den pågældende bærer, desto bedre er resultaterne, som kan opnås med hensyn til synskvalitet, bæreegenskaber og bærertolerance, f.eks. i tilfælde af briller med glidende overgang. Konceptet svarer til et skræddersyet jakkesæt, som du får lavet præcist til dine mål, i modsætning til at købe et sæt standardtøj. Det kan være, at sidstnævnte passer perfekt, men der er ingen garanti. Innovative moderne teknologier som i.Scription® fra ZEISS, ZEISS Individual 2 progressive brilleglas eller ZEISS Vision Analysis bidrager alle til en skræddersyet skabelse af dine nye briller.

Topmoderne teknologier

Sådan vælger du dine brilleglas

Når du har fundet en optiker, er det meget normalt, at du går rundt i butikken og leder efter stel, der ser godt ud. Men ikke alle brilleglas er egnet til alle steltyper, så det er normalt bedre, at du vælger dine brilleglas først. Hvis du er ude efter afslappet og bedre syn, siger det sig selv, at brilleglassene udgør den vigtigste komponent i dine nye briller. Kun hvis du vælger de rigtige brilleglas, kan du være sikker på at dine briller støtter dit syn.

Tidligere blev der primært brugt mineralglas til fremstillingen af brilleglas. I dag bliver, glas af plastik mere og mere udbredte. Denne udvikling kommer med nogle vigtige fordele: Den øgede brudstyrke af disse glas sikrer en lavere risiko for skade. High-end plastik og en god overfladebelægning giver beskyttelse mod trykmærker og ridser. Men der er andre aspekter, der spiller en vigtig rolle i valget af de perfekte brilleglas: Udover styrken, omfatter glasset også vigtige faktorer som materialets refraktive indeks (som er vigtigt for glassets tykkelse), den såkaldte asfæriske geometri (som reducerer forvrængning ved glassets kanter), antireflekterende og hærdningskvaliteter og modstandsevnen over for brud. Ekstra overfladebelægninger eller behandlinger på glas kan hjælpe til at gøre livet med dine briller endnu mere enkelt. Hvorfor ikke prøve f.eks. en hydrofobisk eller antistatisk overfladebelægning?

Vores tip: Om ikke andet, skal brilleglassene mindst have en god og effektiv antireflekterende overfladebelægning. Det skyldes, at genskin, der forårsages af briller, er meget distraherende, når du er ude i solen, kører om natten eller arbejder ved en computer.Derudover bevirker antireflekterende brilleglas, at bæreren næsten glemmer, at han eller hun bærer briller.  

Måske tænker du på at købe farvede eller farveskiftende brilleglas. Men hver forsigtig: Der er stor forskel i kvalitet, når det drejer sig om farveskiftende brilleglas. Den afgørende faktor, som man skal overveje, når man køber, er, at de såkaldte fototropiske brilleglas skal reagere så hurtigt som muligt på skiftende lysforhold og skifte tilbage til klar tilstand indenfor og blive mørke til en tone, der svarer til solbrillers, i solen eller andet skarpt lys. Det er også af afgørende vigtighed, at glassene giver 100 % beskyttelse mod UVA- og UVB-stråling.

Sådan vælger du dine brilleglas

Brillestellene

Hvad angår stellene, kan optikeren normalt vælge et par egnede modeller på forhånd, fordi vedkommende ved mest, når det drejer sig om produktudvalget, og i sidste ende er optikeren den, der hjælper dig med at finde vej gennem labyrinten af produkter og tilbud. Men sørg for, at du giver udtryk for din mening med hensyn til farve, materiale og prisniveau helt fra starten. Det vigtigste at huske er, at de nye briller skal passe til din ansigtsform og også passe til de valgte brilleglas.

Følgende gælder som tommelfingerregel: Personer med et rundt ansigt bør vælge kantede stel, mens personer med et kantet ansigt passer bedre runde stel. Personer med et ovalt ansigt er heldige, da de kan vælge begge stelformer.Det er næsten sikkert, at optikeren vil foreslå et fint, ovaltformet stel til personer med et trekantet eller hjerteformet ansigt.

Vores tip: Tag nogen med, som kender dig godt, når du vælger dine stel. En anden eller tredje mening kan virkelig være til hjælp.Der er tre muligheder tilgængelige til folk, der dårligt kan se uden deres briller: Du kan enten bede din optiker om halvbriller eller kosmetiske briller, indsætte kontaktlinser eller få taget et digitalt foto med det mulige nye stel, som du derefter kan se på computerskærmen, for at hjælpe dit valg.

Et andet aspekt, der skal overvejes, når du vælger stel, er det anvendte materiale. Det siger sig selv, at brillernes vægt spiller en afgørende rolle i dit valg. Et nyt stel skal føles behageligt fra det øjeblik, du prøver det. Hvis du lider af allergier, er det meget vigtigt, at du spørger om hvilke komponenter, stellet er sammensat af.

Yderligere hjælp efter dit køb

I det fleste tilfælde tager det omkring tre dage, før du kan hente dine nye briller. Når du henter, tester optikeren dem for at sikre, at de sidder behageligt på dit ansigt, men vedkommende er også afhængig af din feedback.

Vores tip: Kontrollér selv, at de nye briller sidder behageligt.De må ikke medføre ubehag på din næse, tindinger eller områderne omkring dine ører.

Princippet "ude af øje, ude af sind" gælder ikke på nogen måde for optikeren. Det kan nogle gange være nyttigt, at kunder går tilbage til deres optiker en eller to uger efter, at de har modtaget deres nye briller, for at få foretaget nødvendige finjusteringer. Men en god optiker glæder sig altid over at hjælpe og rådgive dig, når du har brug for det.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan finder du en god optiker? Vi fortæller dig, hvad der er vigtigt – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet
Tjekliste, når du køber nye briller Læsebriller, afstandsbriller, progressive briller, sportsbriller eller arbejdsbriller: Hvad har du brug for at vide?
Kan forkerte briller eller dårligt lys skade øjnene? Læs her, hvad der sker, når øjnene skal arbejde for hårdt
Tips til valg af optiker og øjenlæge

Lignende produkter