Tips til valg af optiker og øjenlæge

Det er vigtigt at vælge en god optiker eller øjenlæge. Læs mere om tips til valg af øjenlæge eller optiker for at opnå en optimal synsoplevelse.

 1. For at bevare et godt syn hele livet er valget af optiker eller øjenlæge af stor betydning.
 2. Det er vigtigt at få undersøgt sine øjne med regelmæssige mellemrum, også når man ikke har synsproblemer. Hvis du har synsproblemer, er det arten af disse problemer, der afgør, hvilken type øjenlæge eller optiker, du skal vælge.
 3. De er to primære faggrupper for behandling af øjne:
  a. En optometrist foretager synsprøver og kan udmåle styrke og type af korrigerende brilleglas. De fleste optometrister kan diagnosticere og behandle visse øjenproblemer og kan anbefale bestemte former for terapier og behandling.
  b. En oftalmolog er en øjenlæge, som behandler øjenproblemer og øjensygdomme. Øjenlæger kan bl.a. udføre operationer for grå stær og andre øjensygdomme.
 4. Tjek, om din øjenlæge er autoriseret og dækket af din private forsikring. Dette kan du typisk få oplyst ved at ringe til øjenlægens klinik og forhøre dig om, hvorvidt den behandling, du ønsker, er dækket af din sygesikringstype, eller du kan kontakte dit forsikringsselskab.
 5. Ved hjælp af en refraktionstest kan optometrister og oftalmologer bestemme, hvilke styrke dine brilleglas skal have for at kompensere en refraktionsfejl (øjets manglende evne til fokusering). Spørg øjenlægen eller optikeren, hvilke former for refraktionstests de anvender, fordi de ved hjælp af nyeste teknologier er i stand til at undersøge øjnene meget mere indgående og dermed give et klart billede af, hvilke korrektioner der vil kunne give et forbedret syn.
 6. Nogle optikere bruger avancerede teknologier, som kan give en mere dybtgående og præcis kortlægning af dine øjnes tilstand, end det er muligt med en standardtest. Et eksempel på en sådan teknologi er i.ProfilerPlus® fra ZEISS, som kortlægger selv minimale uregelmæssigheder i øjet. Dermed bliver optometristen i stand til at lave en yderst præcis beregning af glassenes styrke, så både nattesyn, kontrastopfattelse og endda farveopfattelsen bliver forbedret.
 7. Men det er kun muligt at opnå et ideelt syn, når glassene udformes svarende til den måde, du bruger dem. Mange øjenlæger og optikere bruger i.Terminal® fra ZEISS til udmåling af glassenes afstand til øjnene og til kortlægning af hældningen og kurvningen af brillestellet, som det er placeret, når du har brillerne på. Disse mål kan fastlægges med en nøjagtighed på en tiendedel millimeter, og de bliver indarbejdet i designet af dine glas.
 8. Når du undersøger de forskellige services, skal du også forhøre dig om hvilken type glas, der kan tilbydes, fordi der er stor forskel på fremstillingen af de forskellige glas. Valget af brilleglas kan betyde en stor forskel for kvaliteten af din synsoplevelse.
 9. Sørg for at få en kopi af din brilleglasrecept til brug i tilfælde af, at du bliver nødt til at få udskiftet et glas, mens du er på ferie eller på rejse.
ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Hvordan finder du en god optiker? Vi fortæller dig, hvad der er vigtigt – fra den første øjenundersøgelse helt til justering af brillestellet
Tjekliste, når du køber nye briller Læsebriller, afstandsbriller, progressive briller, sportsbriller eller arbejdsbriller: Hvad har du brug for at vide?
Kan forkerte briller eller dårligt lys skade øjnene? Læs her, hvad der sker, når øjnene skal arbejde for hårdt
Når briller er for stramme. De bedste tips til afslappet syn og det perfekte fit. Hvad end det er siderne, næsebroen eller brillestellene, er der flere kriterier, der er afgørende for optimalt syn.

Lignende produkter