Sundhed + forebyggelse

Tørre øjne – hvad skal man gøre, når det brænder og klør?

Tørre øjne er en meget almindelig grund til at søge øjenlæge.

1 november 2021
  • Tørre øjne – hvad skal man gøre, når det brænder og klør?

At have tørre øjne er ubehageligt og kan være decideret smertefuldt. Årsagen kan være en ubalance i øjets naturlige fugtregulering, fordi kroppen ikke producerer nok tårevæske. Dette kan skyldes miljøfaktorer, sygdom eller medicin, og du kan altid få hjælp hos en øjenlæge.

Det brænder og klør, og det føles, som om småbitte sandkorn skurer hen over pupillerne. Flere og flere lider af tørre øjne. Emnet diskuteres flittigt i diverse blogs og fora. Mange ved ikke ret meget om denne øjenlidelse. Vi synes, det er på tide at få nogle fakta på bordet.

Tørre øjne – hvad kommer det af?

  • Tørre øjne – hvad skal man gøre, når det brænder og klør?

Tørre øjne kan have mange forskellige årsager, heriblandt miljøfaktorer som f.eks. meget kraftigt sollys, ætsende udstødningsgasser, pollen og støv i luften eller arbejde ved en computerskærm. Også hvis du kører åben sportsvogn eller cykler meget, er du i risikogruppen på grund af fartvinden, som blæser dig ind i ansigtet. Og når du er på ferie, kan du opleve en udtørring, fordi swimmingpoolene på de fleste feriesteder har et højt indhold af klor, som irriterer øjets følsomme bindehinde.
Men tørre øjne kan også forårsages af visse typer medicin, f.eks. antidepressive midler eller betablokkere. Ligeledes rammes også kvinder i og efter overgangsalderen særlig ofte, fordi de hormonelle forandringer kan få produktionen af tårevæske til at aftage.
Sidst, men ikke mindst, kan også ukorrigerede synsfejl være årsag til tørre øjne, fordi øjnene i denne situation lettere bliver overanstrengte. Regelmæssige synstjek hos en optiker eller øjenlæge vil sikre, at dette hurtigt opdages.

Hvordan fugtes øjnene?

For bedre at kunne forstå, hvad det er, der sker med dine øjne, er det værd at kigge lidt nærmere på, hvordan øjet fungerer. Vores tårevæske indeholder bl.a. salt, glukose og protein. Den udskilles fra tårekirtlen og fordeles jævnt over øjet, hver gang du blinker. Her danner den en tynd hinde, som kaldes tårefilmen. Denne film har flere funktioner: Den skyller fremmedlegemer ud og tjener som et smøremiddel, der minimerer gnidningsmodstanden, når øjenlågene glider hen over øjnene. Endvidere sørger tårevæsken for en jævn befugtning af hornhinden og forsyner øjnene med ilt og næringsstoffer.

Der kan være to forskellige grunde til, at øjnene ikke er dækket helt af tårefilmen: Enten producerer tårekirtlerne ikke væske nok (nedsat tåreproduktion), eller også er der noget galt med sammensætningen af tårevæsken (nedsat tårekvalitet). Derfor tale lægerne ofte om en forstyrrelse i øjets fugtbalance, når patienterne klager over "tørre øjne".

I begge tilfælde er såkaldte "kunstige tårer" fra apoteket den bedste løsning. Kunstige tårer fås som dråber eller salve og tjener som erstatning for de rigtige tårer. Dråberne dryppes ned i den nederste øjenlågsfold, salven gnides forsigtigt ind. Så lukker du øjnene og "ruller" med dem, så de aktive stoffer fordeles jævnt. Men vær forsigtig: Langvarig eller meget hyppig brug kan hæmme øjnenes naturlige produktion af tårevæske. Derfor er det meget vigtigt, at du taler med en øjenlæge om de mulige årsager til dit problem og forsøger at fjerne dem, hvis det er muligt.

Hvis lokalbehandling ikke hjælper, er der som en sidste udvej også mulighed for at foretage en lille operation.

Forebyggelse hjælper

Der er også altid noget, den enkelte kan gøre for at passe på sine øjne. Sørg for at have lys nok, når du læser, men undgå skarpt og blændende lys. Indstil ikke lysstyrken på din computerskærm for højt, og giv øjnene en lille pause efter 45 minutter. Og når du er ude i kraftig blæst eller stærk sol, så husk at beskytte dine øjne med et par gode briller eller solbriller.


Del denne artikel