Det kan kun dine briller klare!

Kontaktlinser er et vældig godt alternativ til briller – men der er stadig nogle få synsproblemer, som kun kan afhjælpes med de gode gamle briller.

Brilleglas og kontaktlinser bliver bedre og bedre. Fordi begge disse synsløsninger hele tiden bliver mere præcise og individuelle, kan de nu endnu bedre og endnu mere effektivt korrigere synsproblemer. Det virker næsten lige så naturligt som slet ikke at bruge briller: Uanset om der er tale om myopi (kortsynethed), hyperopi (langsynethed) eller presbyopi (gradvist aldersbetinget tab af evnen til at fokusere på objekter tæt på). Normalt er det kun et spørgsmål om smag eller personlige vaner, om man vælger at bruge briller eller kontaktlinser. Men vidste du, at der faktisk findes nogle få synsproblemer, som kun kan korrigeres optimalt med briller?

Presbyopi: progressive brilleglas versus multifokale kontaktlinser

Progressive brilleglas og multifokale kontaktlinser er optiske vidundere, fordi de begge kan korrigere to synsdefekter med én linse: nær- og afstandssyn.

Progressive brilleglas er i stand til dette takket være deres design. Øjet ser gennem de forskellige synsområder, og synet korrigeres tilsvarende. Jo mere præcist synsområdet skræddersys til brillebrugeren og til stellet, desto mere naturligt bliver synet.

Multifokale kontaktlinser fungerer på en helt anden måde. De er placeret direkte på øjet og bevæger sig sammen med det. Overordnet kan man sige, at kontaktlinser kan gøres multifokale med forskellig styrke for nær- og afstandssyn på tre forskellige måder.

  1. Monovisionsmetoden er en velkendt og enkel løsning på problemet: Der placeres en kontaktlinse for nærområdet i det ene øje og en kontaktlinse for fjernområdet i det andet øje. Tilvænningen og hjernen klarer resten. Det er vigtigt at huske, at dette "monosyn" påvirker det tredimensionelle syn. Hvis der er for store forskelle mellem højre og venstre øje, kan denne metode ikke bruges. Og når det drejer sig om at få et kørekort, er en optimal synskorrektion selvfølgelig af største betydning.
  2. Alternerende systemer går et skridt videre. Denne metode kan kun bruges med hårde kontaktlinser, som i øjeblikket er inde i en ny udvikling. Linsen er fremstillet, så den er tungest i bunden og dermed ikke roterer på øjet. Styrken for nærområdet er placeret i den nederste del af linsen. Styrken for fjernområdet er placeret i den øverste del. Optimal tilpasning er meget vigtig, så linsen sidder behageligt på øjet.
  3. Simultansystemet er førende i sin klasse. Under anvendelse af den højeste optiske håndværksmæssige kunnen forener dette system de forskellige styrker for hhv. nær- og fjernområdet i en og samme linse. Der bruges forskellige former for design. De to afstande for nær- og fjernområdet er placeret i cirkulære ringe på linsen. Der findes også design, hvor fjernområdet er placeret i midten og nærområdet udenom. Disse design er de mest almindelige. Der findes linser med en ring til overgangszonen mellem nær- og fjernzonen eller med styrker, der skifter ring for ring.
    Begge styrker opfattes samtidig. Vores hjerne kan vænne sig til at se det "rigtige" billede for nærafstand eller fjernafstand.

Tilpasning af multifokale kontaktlinser til brugeren er en absolut nødvendighed og skal foretages af en kvalificeret optiker som en del af den samlede konsultation. Multifokale linser skal tilpasses helt nøjagtigt til pupillens størrelse.

Ved presbyopi er det dog i mange tilfælde bedre at vælge progressive brilleglas. Det er ikke alle, der kan anvende multifokale kontaktlinser, fordi hjernen ikke kan "skifte" så nemt mellem nær- og fjernområdet hos alle mennesker. I almindelighed har mennesker, der allerede er vant til at bruge kontaktlinser, lettere ved at vænne sig til de multifokale kontaktlinser. Ældre mennesker og personer med store forskelle i synsstyrke vil føle sig bedre tilpas med briller. Med multifokale kontaktlinser har man tit brug for længere tilvænning og større tålmodighed end ved progressive brilleglas.

Linsedesignet ved progressive brilleglas er mere fleksibelt og lettere at bruge. Specialløsninger, som fungerer godt ved briller, fungerer kun delvist ved multifokale kontaktlinser, dette gælder f.eks. løsninger for personer, der arbejder med computere, specielle synsløsninger for nærområdet som Digital Lenses eller optimerede brilleglasdesign, som f.eks. med DriveSafe.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Bedre syn om natten: større kontrast og mindre blænding

Mange mennesker opdager, at deres kontaktlinser ikke giver optimalt syn om natten. Brilleglas kan optimeres til bedre syn om natten, f.eks. med i.Scription technology. Kontrasten kan også forbedres. Irriterende blænding fra glassene kan reduceres med specialcoatings eller, for solbrillers vedkommende, med polariserende filtre.  

Den optimale løsning for associeret heterofori? Briller!

Der er mange mennesker, der lider under associeret heterofori, som meget ofte ikke bliver korrigeret. Det er en tilstand, hvor øjnenes synsakser ikke er parallelle. Andre mennesker kan ikke se det. Associeret heterofori indskrænker det rumlige syn, og både øjets muskler og hjernen skal konstant arbejde for at undgå dobbeltsyn. Denne tilstand kan være meget anstrengende, hvis den ikke diagnosticeres. Ofte bevirker associeret heterofori hovedpine og muskelspændinger. En mulighed for at afhjælpe problemerne er at anvende prismer, som indarbejdes i brilleglassene. De optimerer samspillet mellem øjnene. Når man har vænnet sig til brilleglassene, er et afslappet og uhindret syn igen muligt. Kontaktlinser kan ikke gøre dette, fordi de bevæger sig sammen med øjnene. Prismerne i brilleglasset skal være helt præcist centreret for at kunne give optimal understøttelse, når blikket rettes lige fremad.

Astigmatisme: briller eller kontaktlinser?

Personer med astigmatisme har et uskarpt syn, og ting ses forvrænget. Her spiller de forskellige cylindriske styrker i brilleglassene en vigtig rolle. De bryder lyset i forskellige retninger. Recepten indeholder ikke kun data om hyperopi eller myopi, men også om styrke og placering af cylinderstyrkerne angivet i grader. Ved en særlig slags kontaktlinser, de toriske kontaktlinser, er dette også muligt. Men ved høje cylinderstyrker bliver synet ustabilt med kontaktlinser – selvom man derved undgår de tykke brilleglas. Brilleglas giver et mere stabilt syn. Men til syvende og sidst er det brugeren, der skal afgøre, hvilken løsning der er den bedste.

For eksempel er kontaktlinser det bedste valg for sportsfolk, fordi de reducerer risikoen for skader og giver færre begrænsninger. Har du nogen sinde set en professionel fodboldspiller med briller? I bestemte situationer må kontaktlinser foretrækkes på trods af den mere upræcise korrektion. Kontaktlinser til sport – briller til afslapning derhjemme.

Graviditet

Vidste du, at hornhindens krumning kan ændre sig under graviditet? Hormonerne får øjnene til at svulme op. De hormonelle ændringer under graviditeten kan også påvirke tåredannelsen, hvilket kan give tørre øjne. Alt dette kan ikke alene gøre det ubehageligt at bruge kontaktlinser, det kan også være direkte skadeligt for øjnene. Gravide kvinder, som bruger kontaktlinser, og som får disse symptomer, bør tale med deres optiker eller øjenlæge. Brug af briller kan afhjælpe symptomerne.

Det samme par briller til udendørs og indendørs

Uanset om vi bruger briller eller kontaktlinser, har vi alle brug for et par solbriller til beskyttelse mod sollys! Solbriller beskytter ikke alene vores iris mod skader og betændelsestilstande forårsaget af UV lys - de beskytter også hele øjet, inklusive øjets bindehinde. Brilleglas med farveskiftende glas kan være en god løsning, hvis man vil undgå at skulle tage solbriller af og på konstant. Specielle molekyler, som lægges på brilleglasset, tilpasser sig til efter sollyset.

Uanset hvilken løsning du vælger, er det vigtigt at spørge optikeren til råds. Din optiker kan foretage en nøjagtig analyse af, hvad dine øjne har brug for i alle hverdagens udfordringer. Det kan hjælpe dig til at finde frem til den rigtig løsning for dig – uanset om du vælger briller eller kontaktlinser.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Identificering af synsproblemer Nærsynethed, langsynethed, astigmatisme osv.: Hvilke synsproblemer er der, og hvordan kan vi korrigere for dem?
Brillens historie Fra deres oprindelse som "læsesten" til lifestyle accessoires
ZEISS på dit brilleglas Graveringen - din garanti, vores løfte

Forstå synet 16-10-2017

Tags: Hos optikeren

Intet ansigt er symmetrisk, og der findes ikke to mennesker med samme afstand mellem øjnene Først når brillestellet er tilpasset helt præcist til brugeren, kan brilleglassenes potentiale udnyttes optimalt.

Lignende produkter