Skærmbriller: Det helt rigtige til arbejdslivet

10 tips om dine nye skærmbriller

Computere og mange andre typer elektroniske skærmenheder er i stadig stigende grad blevet en integreret del af hverdagen for de fleste mennesker – både arbejdsmæssigt og privat. De spiller en fremtrædende rolle på praktisk talt enhver arbejdsplads og inden for så godt som ethvert erhverv nu om dage. Mange er stadig ikke klar over, hvor belastende og anstrengende dette er for deres øjne. Lær mere om, hvorfor skærmbriller eller arbejdsbriller er noget særligt, og hvordan de kan være med til at gøre arbejdet ved computeren lettere. SE BEDRE giver dig 10 tips om, hvad du bør være opmærksom på, når du køber skærmbriller.

1. Hvordan kan jeg vide, om jeg har brug for skærmbriller?

Det første symptom på overanstrengelse af øjnene på grund af computerarbejde er normalt ikke et sløret syn men derimod øjentræthed, hovedpine, ryg- eller nakkesmerter eller lysfølsomhed. Øjnene kan også blive tørre eller røde, og du kan opleve en brændende eller stikkende fornemmelse. Det er resultatet af, at du har siddet og stirret koncentreret på en computerskærm i lang tid ad gangen – måske også i en unaturlig arbejdsstilling. Problemerne forstærkes af, at vi hele tiden skal flytte blikket mellem nærområdet, f.eks. når vi skal læse papirerne på skrivebordet, og mellemområdet – f.eks. for at tale med kunder eller kolleger.

Med et besøg hos optikeren og en synstest kan du få klarhed over, om du har brug for særlige briller til computerbrug.

2. Hvem rammes oftest af synsproblemer på arbejdspladsen?

Læsebriller

Fra en vis alder – det begynder som regel mellem de 35 og de 45 – svækkes øjenlinsernes evne til at tilpasse sig forskellige synsafstande, eller "akkommodere", som eksperterne kalder det. Dette er ofte en meget gradvis proces. Vi begynder at lægge mærke til det, når vi er nødt til at holde avisen eller andre tryksager med små typer ud i armslængde for at kunne læse teksten. Denne tilstand kaldes presbyopi (eller alderssyn). Mange vælger i første omgang at få læsebriller for at løse problemet. Efterhånden bliver det også mere og mere vanskeligt at arbejde ved computeren. Pludselig har vi svært ved at skelne tallene i Excel-regnearkene og er nødt til at øge skriftstørrelsen på vores computer. Teksten på vores smartphone bliver også sløret og svær at læse. Hvad gør vi? Vi rækker ud efter vores læsebriller.

3. Hvilke typer skærmbriller kan man få?

Det vigtigste krav, et par skærmbriller skal opfylde, er, at de skal tilpasses nøjagtigt til den synsafstand, du har brug for i dit arbejde ved skærmen. Dette kan variere meget fra person til person.

Læsebriller

Til at begynde med kan et par læsebriller måske virke som en god løsning. Men husk: Læsebriller er designet til meget korte afstande. For at kunne se teksten og billederne klart er du nødt til at rykke tættere på skærmen. Og når du gør det, kan du ikke undgå at få en dårlig og ubekvem arbejdsstilling. Det kan give dig spændinger i nakke og ryg. Og her hjælper selv ikke den mest ergonomisk korrekte kontorstol eller computermus.

flerstyrkebriller

Næste trin bliver måske et par flerstyrkebriller, som du kan gå med hele dagen, og som giver dig et klart og ubesværet syn både i nærområdet og på længere afstand. Det er et glimrende valg til de fleste hverdagssituationer, men til skrivebords- og computerarbejde er anvendeligheden begrænset. Med progressive glas i brillerne kan du se på alle afstande. Det er den nederste del af det progressive brilleglas, der understøtter dit syn i nærområdet. Når du arbejder ved en skærm, kigger du derfor uvilkårligt gennem den nederste del af brilleglasset for at se klart. Men dette kræver, at du løfter hovedet en smule. Denne unaturlige kropsholdning kan på sigt føre til overanstrengelse af nakke og skuldre.

skærmbriller

Og det er netop her, skærmbriller kommer ind i billedet. De optiske zoner i et par skærmbrilleglas er tilpasset nøjagtigt til øjnenes bevægelser under arbejdet. Glassene kan også designes helt individuelt, så de opfylder netop dine personlige behov endnu bedre. Skærmbriller giver et meget stort synsfelt både i nærområdet og i dét, man kalder mellemområdet (dvs. mellem en halv meter og fire meter). Det betyder, at du har et optimalt syn i netop det område, dit arbejde kræver. Og dit hoved og din nakke befinder sig i en naturlig og afslappet position – hele dagen.

Men der er mere endnu! Du kan også vælge mellem forskellige design, alt efter hvilke krav dit arbejde eller dine fritidsaktiviteter stiller til dit syn.

Skærmbriller med glastypen "Near": Med dette design er den maksimale synsafstand – dvs. den afstand, som brillebrugeren skal kunne se klart og tydeligt ud til – sat til to meter. Dette design giver altså et godt og naturligt syn fra læseafstand og helt ud til en mellemafstand på to meter. Dette skærmglas er ideelt til dig, der mest arbejder ved computeren eller læser meget.

Skærmbriller med glastypen "Room": For dette brilleglas er den maksimale synsafstand sat til fire meter, så brugeren får et godt og afslappet syn fra læseafstand og ud til en typisk rumafstand på ca. fire meter. "Room" er designet til dig, der jævnligt f.eks. både skal betjene kunder og arbejde ved computeren. Når du går omkring indendørs, vil du slet ikke lægge mærke til, at du faktisk har skærmbriller på.

Skærmbriller med glastypen "Book": Med "Book" er der lagt et stærkere fokus på læseområdet med en maksimal synsafstand på én meter. I sammenligning med læsebriller, som normalt er designet med en fast personlig læseafstand, er dit syn med "Book" skarpt i et væsentligt større område, hvilket giver en mere afslappet læseoplevelse.

Skærmbriller med glastypen "Individual": Denne variant specialdesignes ud fra den enkelte brillebrugers personlige behov. Din optimale maksimale synsafstand i rummet defineres på centimeteren. Endvidere tager glasdesignet højde for dine steldata, din ansigtsform og din arbejdsafstand i det allernærmeste nærområde.

Din optiker hjælper dig gerne med at finde ud af, hvilken glastype der bedst opfylder dine personlige behov.

4. Kan et par skærmbriller være mine første briller?

Strengt taget har du ikke brug for progressive briller endnu, og læsebriller er heller ikke den bedste løsning til dit arbejde ved computeren. Men kan man bruge skærmbriller, når man aldrig har brugt briller før? Ja, under visse omstændigheder. Nogle mennesker får brug for nærbriller, når de første tegn på presbyopi begynder at vise sig, mens afstandssynet ikke fejler noget. Men læsebriller er måske ikke tilstrækkeligt, da de kun er designet til meget korte afstande. I sådan et tilfælde kan løsningen være et par skærmbriller, som er optimeret præcist til de synsafstande, du behøver. Hvis du f.eks. vælger glastypen "Room," kan du uden problemer gå omkring på kontoret og tale med kunderne med dine skærmbriller på. Jo lavere styrke du skal have i dine nærbriller, desto mindre vil du i begyndelsen overhovedet "lægge mærke til", at du er begyndt at bruge briller. Her er det dog også muligt, at Digital Lenses vil være en god løsning for dig. Det vil din optiker med glæde rådgive dig om.

5. Hvilke overfladebehandlinger bør jeg vælge til mine skærmglas?

Du bør afgjort vælge en overfladebehandling af høj kvalitet. På kontorer og i produktionslokaler udsættes du som regel for en kraftig loftsbelysning. For at sikre, at din synskvalitet ikke forringes af reflekser under arbejdet, bør du vælge en god anti-refleksbehandling til dine brilleglas.

Med en hårdhedsbehandling sikrer du, at dine skærmbriller kan klare alle dagens strabadser på din arbejdsplads. Og en Clean Coat gør det betydeligt nemmere at rengøre dine brilleglas – ud over at den til en vis grad også forhindrer dem i overhovedet at blive smudset til.

Mere om overfladebehandlinger til brilleglas

6. Blåt lys på arbejdspladsen: Hvordan kan jeg beskytte mine øjne med skærmbriller?

Virkningerne af blåt lys er genstand for megen debat i disse år. På den ene side har vi brug for blåt lys for at holde os sunde og raske og føle os godt tilpas, men på den anden side kan blåt lys også være farligt. Én ting ved vi dog med sikkerhed: Vi udsættes i dag for mere blåt lys end nogensinde før på grund af moderne lyskilder som f.eks. LED-belysning og den stråling, som udsendes fra computerskærme. Nogle oplever dette blå lys som generende og anstrengende.

Løsningen på dette problem kan meget vel være brilleglas med en særlig overfladebehandling: ZEISS-glas med DuraVision® Blue Protect. Disse klare brilleglas er udstyret med en ny overfladebehandling, som foruden en hårdhedsbehandling og en Clean Coat, der letter rengøringen, også omfatter et blåfilter, der dæmper det blå lys i intervallet mellem 390 og 440 nm.

Mere om ZEISS DuraVision® Blue Protect

7. Skærmbriller – også til hjemmebrug

Det lyder måske mærkeligt, men skærmbriller kan meget vel være lige det, du mangler til din yndlingsbeskæftigelse i fritiden – f.eks. at læse, se fjernsyn, lave mad, surfe og chatte på internettet eller spille på et musikinstrument. De er perfekte til alle aktiviteter, som kræver et godt syn i nær- og mellemområdet.

Skærmbriller – også til hjemmebrug

8. Hvad er vigtigst at huske, når jeg køber skærmbriller?

Der er to ting, som er vigtige for at sikre, at du får et optimalt syn, når du arbejder ved computeren. For det første er det vigtigt, at din optiker ved, præcis hvor dine nye skærmbriller skal bruges, og til hvilke opgaver. Derfor skal du ikke blive forbavset, hvis han eller hun stiller dig nogle spørgsmål, der måske virker meget personlige. For det andet skal refraktions- og tilpasningsprocessen, og sidenhen centreringen af glassene i stellet, gennemføres med yderste præcision. Selv ganske små detaljer kan påvirke den synskvalitet, du opnår med dine nye briller. Jo nøjagtigere disse processer gennemføres, desto hurtigere vil du desuden vænne dig til dine nye briller. Vær derfor opmærksom på, at din optiker tager sig tilstrækkelig tid til at tilpasse dine skærmbriller. Denne type brilleglas bør ikke behandles som et sekundært produkt i forhold til progressive glas.

Læs mere: Intet ansigt er symmetrisk, og afstanden mellem to menneskers øjne er aldrig den samme

9. Hvordan kan jeg være sikker på, at mine skærmbriller bliver behagelige at have på?

Det er meget enkelt: Jo bedre glasdesignet er, og jo mere nøjagtigt brillerne er udmålt, desto hurtigere vænner du dig til dine nye briller. Det kræver dels erfaring og faglig dygtighed af optikeren, men også knowhow og ekspertise af brilleglasproducenten.

En anden vigtig faktor er, at du bør prøve at bruge dine skærmbriller regelmæssigt lige fra dag ét for at give ikke blot øjnene men også hjernen tid til at vænne sig til dit nye syn. Når dette er sket, er der ikke længere noget, der står imellem dig og et bedre, mere afslappet syn – på arbejdet og derhjemme.

Hvordan ser de optiske zoner ud i de forskellige typer arbejdsbrilleglas til mennesker over fyrre?

Synet etter 40

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Briller til erhvervsfolk – briller og stel af topkvalitet med individuel synskomfort Maksimal funktionalitet - briller til folk i erhvervslivet har en masse at leve op til.

Arbejde 16-10-2017

Tags: Skærmglas

Fuldt udsyn til computeren Specielle skærmbriller kan gøre dit arbejde lettere

Arbejde 16-10-2017

Tags: Skærmglas

Briller til piloter – perfekt syn, også over skyerne Både professionelle og amatør-piloter har brug for briller, der giver et klart syn, selv under ekstreme belysnings- og vejrforhold.

Arbejde 16-10-2017

Tags: Skærmglas

Bedre syn og større velbehag på arbejdspladsen ZEISS nye skærmbrilleglas giver dig et mere afslappet syn, hvad enten du arbejder ved et bord, ved en computer eller ved en produktionsmaskine.

Arbejde 16-10-2017

Tags: Skærmglas

Lignende produkter