Vores 10 bedste tips til sportsbriller

Hvad skal du have i tankerne, når du køber sportsbriller? Få mere at vide om hvordan du forbedrer din sportspræstation, samtidig med at du beskytter dine øjne.

Der er nogle få faktorer, du skal tænke på, for at få mest muligt ud af dine sportsbriller, inklusive tone og en stram, men behagelig pasform. Sportsbriller taget fra hylden er ofte nok, men for visse typer af sport eller specielle synsforstyrrelser kan brugertilpassede briller generelt yde meget mere; især hvis kontaktlinser ikke er en mulighed. Men hvad skal du have i tankerne, når du køber sportsbriller? Og hvordan skelner du mellem sportsbriller og et par normale briller? SE BEDRE har 10 tips til at hjælpe dig med at foretage det rette køb.

1// Hvilke sportsbriller er bedst til min yndlingssport? Her er en oversigt over alle kategorierne – de fem forskellige beskyttelsesniveauer for sportsbriller:

sportsbriller er bedst til min yndlingssport? Her er en oversigt over alle kategorierne – de fem forskellige beskyttelsesniveauer for sportsbriller

Der skelnes generelt mellem fem forskellige beskyttelsesniveauer med tonede brilleglas. Følgende tabel giver dig en oversigt over de forskellige brillemuligheder og hvordan hver kategori klarer sig under bestemte forhold.

Category 0

Enten lys eller meget lys

Lysabsorption:
0 - 20%

Ideelt til beskyttelse mod insekter og vind

Category 1

Lys til mellemlys

Lysabsorption:
20 - 57%

Ideelt til skydække med nogen solskin; kontrastforstærkende

Category 2

Mørk

Lysabsorption:
57 - 82%

Ideelt til normalt sollys, som fx om sommeren

Category 3

Meget mørk

Lysabsorption:
82 - 92%

Ideelt til vintersport, bjergture eller ture på stranden

Category 4

Ekstremt mørk og/eller med en reflekterende belægning

Lysabsorption:
92 - 97%

Ideelt til lysforhold på en gletsjer, på vandet eller i ørkenen (men egner sig ikke til kørsel!)

2// Hvad er vigtigt, når du vælger brilleglas og stel til dine sportsbriller? Hvad er det bedste materiale?

Det vigtigste, når du køber sportsbriller, er at vælge det rette materiale til både brilleglas og stel. Skader, der opstår under sportsudøvelse, kan også give alvorlige skader på øjet, men her kan sportsbriller hjælpe. Selvom valget af sportsbriller afhænger af sporten, er de grundlæggende principper de samme.

Dine briller bør være lige så holdbare og lette som muligt og samtidig have en stram, men behagelig pasform. Dine briller bør sidde så tæt på øjnene, at der slipper forstyrrende lys igennem. Samtidigt skal brillerne heller ikke sidde så tæt, at dine øjenvipper rammer brilleglasset. Materialet skal ikke kunne splintres, og det skal være så holdbart som muligt, samtidig med at det forbliver smidigt og fleksibelt. Disse egenskaber mindsker risikoen for skader, fx ved fald, fordi dine briller "giver efter" i stedet for at gå i stykker. Valg af rette materiale øger også betydeligt komforten.

Her er en tommelfingerregel: Jo lettere brillerne er, desto mere komfortabelt sidder de på din næse. Af denne årsag, og fordi det mindsker risikoen for skader, bør briller lavet af plastic (såsom polykarbonat og polyamid) være dit første valg: Sammenlignet med brilleglas af glas, kan disse fremstilles til at være op til 50 % lettere.

Bemærk: Når du vælger stel, så sørg for, at de ikke indeholder elementer, som fx glas eller metaldele – der kan give dig skade. Derudover: En hård belægning til dine brilleglas af plastic er ideelt til at beskytte dem mod ridser.

3// Hvilke toner (farver) er tilgængelige? Og hvilken tone er bedst til de forskellige sportsgrene?

Hvilke toner (farver) er tilgængelige? Og hvilken tone er bedst til de forskellige sportsgrene?

For det første: Toner reducerer ikke blot intensiteten af lys, der rammer øjnene, men de ændrer også lysets spektrale komposition grundet dets farveegenskaber. Farvefølsomhed varierer fra person to person, og vi opfatter alle toner forskelligt. Derfor er valget af den rette tone et meget personligt valg, og ikke alle føler sig tilpas med hver tone. Når du vælger en tone, så tag dig god tid, og prøv de forskellige muligheder hos din optiker.

Uanset hvilken tone du vælger, så sørg for, at den ikke er for mørk.Intensiteten og farven skal passe til sportstypen og den forventede lysstyrke.De forskellige beskyttelsesniveauer kan give dig en oversigt (se 1). Mængden af solstråling plejer at være højere, når du står på ski eller dyrker vandsport, end ved mange andre udendørsaktiviteter. Af denne årsag bør tonerne være lidt mørkere. En yderligere spejlbelægning er også anbefalet.Vandsportsentusiaster såvel som fiskere kan drage fordel af et polariseringsfilter i brilleglasset. Denne specielle belægning reducerer mængden af irriterende, reflekteret lys, som fx når solskin rammer en våd vej, sne, vand eller metalliske overflader. Resultatet: Færre irriterende refleksioner giver dig klart og behageligt syn – selv i skarpt sollys. En speciel tone som ZEISS Skylet kan give yderligere visuel komfort: Solbrilleglasset forbedrer kontrast og farveopfattelse. Dette gør det lettere at se, specielt i udfordrende situationer som i bjergene eller på vandet.

ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

4// Sådan her sørger du for, at dine nye sportsbriller sidder perfekt til din sport, selv når du bruger en hjelm eller andet udstyr.

Ekstraudstyr som hjelme er ofte påkrævet, når man dyrker sport.I dette tilfælde bør du bringe dit udstyr med dig, når du besøger din optiker.På denne måde kan de vurdere situationen og finde den ideelle løsning til dig.Brugerens positur under brug er ekstremt vigtig for brilleglassets design og efterfølgende tilpasning.Et suboptimalt øjepunkt kan betyde, at du måske ikke får et fremragende syn med dine nye briller.Skarpskytter, golfspillere, jægere og bueskytter bør ideelt have deres briller tilpasset på stedet. Dvs. ved skydebanen eller på golfbanen, efterfulgt af en tur til optikeren for endelige justeringer.

Bemærk: progressive brilleglas, også kendt som brilleglas med glidende overgang, er gode valg til de fleste sportstyper, inklusive cykling og svæveflyvning.De egner sig dog ikke til golf. Progressive brilleglas tilpasses til at præstere i en meget bestemt position, men golf kræver, at du skifter dit blik, når du skal til at slå. Dette medfører, at dit hoved og din positur ændres.

5// Nyttige belægninger, der beskytter dine brilleglas mod ridser, gør dem lettere at rengøre og giver UV-beskyttelse.

Nyttige belægninger, der beskytter dine brilleglas mod ridser, gør dem lettere at rengøre og giver UV-beskyttelse.

Sportsbriller er mere tilbøjelige til at blive beskadiget, fordi de oplever mere slitage end normale briller med korrigerende brilleglas.Sportsbriller udsættes for forskellige miljøbetingelser og skal kunne klare at blive transporteret i en træningstaske – alt dette sætter dagligt materialet på prøve.Derfor er en passende belægning til at beskytte mod ridser en nødvendighed for sportsbriller.Husk: Hvis dine briller blive ridset, bør du omgående udskifte dem – derfor er det en god idé at forebygge ridser fra starten af.En hård belægning som ZEISS DuraVision Platinum beskytter ikke kun dine brilleglas mod skader, men de afviser også snavs og vand, hvilket gør rengøring lettere.På denne måde holder dine brilleglas sig fri for snavs længere, hvilket også gør dem nemmere at rengøre.En anden nødvendighed:100 % UV-beskyttelse mod UV-A- og UV-B-stråling.De fleste brilleglas har angiveligt UV-beskyttelse, men desværre er det ikke dem alle, der gør det lige godt. Din optiker kan se, hvor pålidelige dine solbriller virkelig er til UV-beskyttelse.Dette er ikke noget problem med kvalitetsprodukter (fx fra ZEISS).Spørg din optiker om passende løsninger til dig – de vil være glade for at hjælpe dig.

6// Undgå at dugge dine brilleglas til: stel til sportsbriller med luftcirkulation

Hvad er vigtigere, tilduggede briller kan hurtigt udgøre en risiko eller konkurrencemæssig ulempe under et spil eller en konkurrence. Når du køber dine sportsbriller, så sørg for, at de tillader effektiv luftcirkulation. Dette forhindrer dine brilleglas i at dugge til. En speciel belægning kan også sørge for, at dine brilleglas holdes klare i længere tid. 

7// Omsluttende briller – hvad er vigtigst for ideel beskyttelse og optimalt syn?

Omsluttende briller er uundværlige: De yder effektiv beskyttelse over for snavs, sollys eller små støvpartikler i luften, samtidig med at de sikrer et knivskarpt syn, selv i de periferiske zoner.

Vær opmærksom på: Trods den omsluttende form, så skal dit eget syn stadig være perfekt korrigeret for at forhindre visuelle forvrængninger.Selv med en stor glasdiameter og stærk omsluttende stel, bør glas til dine sportsbriller stadig være flade og stabile (fx med ZEISS Cosmetic Edge®).

8// Sådan håndterer du dine sportsbriller korrekt.

For at sikre, at du nyder dine sportsbriller så længe som muligt, er der nogle grundlæggende regler at have i tankerne. Ligesom med andre briller, bør dine sportsbriller ikke udsættes for ekstrem varme over længere tid. Høje temperaturer eller temperaturændringer kan skade stel og belægning. Det er derfor anbefalet, at du altid opbevarer dine sportsbriller i et etui, når du ikke bruger dem. Undgå at efterlade dem i bilen på en varm solskinsdag.

Det korte og det lange er: Jo mere forsigtig du er, jo længere tid kan du nyde godt af dine sportsbriller. Brug passende tilbehør – disse gør rengøring lettere og hjælper med at sørge for, at dine nye briller holder lang i tid fremover.

9// Et praktisk alternativ til skisport og vandsport: sportsbriller med dine receptpligtige brilleglas eller endagslinser.

Et praktisk alternativ til skisport og vandsport: sportsbriller med dine receptpligtige brilleglas eller endagslinser.

Det er ikke altid nødvendigt at købe sportsbriller som tillæg til dine hverdagsbriller.Til skisport og vandsport, for eksempel, kan endagslinser eller sportsbriller med din styrke være et praktisk alternativ.Vidste du, at du kan svømme med dine endagslinser på uden problemer?Vakuummet sørger for, at kontaktlinserne sidder sikkert på dine øjne.En vis forsigtighed bør dog stadig udvises – kontaktlinser yder ikke tilstrækkelig beskyttelse over for UV-stråling, fordi de kun dækker en portion af øjet.Derfor bør brugere af kontaktlinser altid have et par gode solbriller ved hånden, der beskytter mod UV-A og UV-B.

10// Hvad skal jeg have i tankerne, når jeg vælger kontaktlinser for min yndlingssport?

Der er tre vigtige egenskaber, der påvirker brugerkomfort ved kontaktlinser: kvaliteten på linsen, en professionel pasform og omhyggelig pleje af linsen med et rensemiddel af høj kvalitet. Uanset hvilken linse, du vælger, skal kontaktlinsen være tilpasset af din optiker – ligesom dine briller. Din optiker fastslår din visuelle ydeevne, måler overfladen på din hornhinde og kontrollerer tårefilmens tilstand, så de kan anbefale de bedste kontaktlinser til dig.

Husk: Renlighed er alfa og omega for brugere af kontaktlinser! Utilstrækkelig hygiejne eller forkert pleje kan føre til øjeninfektioner forårsaget af bakterier eller vira. Dette er ikke kun smertefuldt og forværrer komforten, men kan også give permanente skader på øjnene. Når det kommer til renlighed, bør brugere af kontaktlinser ikke gå på kompromis.

Her er et tip: vores ZEISS All-in-one ADVANCE rensemiddel er kompatibelt med alle bløde kontaktlinser, samtidig med at den er skånsom og effektiv mod bakterier og vira.

Har du behov for specielle sportsbriller? Har du en bestemt anmodning?

Din optiker vil med glæde hjælpe dig, hvis du har brug for specielle sportsbriller eller har specielle synskrav. Mange ZEISS-optikere er specialister i sportsbriller og har omfattende erfaring med sportsbriller – bare spørg!

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

De bedste solbriller til sport Hvilke udfordringer står sportsfolk overfor, når de dyrker deres yndlingssport?
Bedre syn for sportsudøvere Sportsudøvere, både professionelle og amatører, nyder godt af specielle sportsbriller, som ikke kun er smarte!
Bedre syn til vintersportsudøvere Mange skiløbere og snowboardere flyver nærmest i blinde ned ad skibakkerne, uanset om de bruger briller eller ej.
Sportsbriller til en ny generation løbere: Nike Vision Vaporwing solbriller til løbesport To stærke partnere, Nike Vision og ZEISS, er gået sammen i et teamwork for at skabe et par sportssolbriller til løbere, som vil til tops.

Lignende produkter