Få den bedste beskyttelse til dine øjne

Øjnene er meget følsomme og helt uerstattelige. Der er mange farer for øjnene, og de kan have katastrofale konsekvenser

På et øjeblik kan der ske hvad som helst med vores øjne, uanset om det er på arbejdet, i fritiden eller under sportsudøvelse. Vores synsorganer er for værdifulde til at blive udsat for unødvendige farer. De, der vælger ordentlig pleje, er på den sikre side.

På tysk siger man tit "Das kann ins Auge gehen" (bogstaveligt "Det kunne gå i øjet", hvilket egentlig betyder "Det kunne gå galt") og det kunne ikke være mere passende. Vores øjne er i sandhed udsat for mange slags risici. Styrken af solens stråler må ikke undervurderes. Naturligvis lokker de os udenfor, de kærtegner havet og får os til at smile. Desværre er der også mørke, der hvor der er lys, og UV-stråler kan være særligt skadelige for vores øjne.

Solbeskyttelse til øjnene

Sollys er den vigtigste kilde til UV-stråling og kan beskadige forskelligt væv i øjnene. Øjets overflade (sneblindhed), linser (grå stær, også kendt som opacitet) og nethinde (solmakulopati, makuladegeneration) er særligt udsatte.

UV-lys består af UVA-lys (som giver huden farve, men også får den til at ældes), UVB-lys (der giver solskoldning og hudkræft) og UVC-lys (disse er de mest farlige stråler, men de standses næsten fuldstændigt af ozonlaget).

Hvad næsten ingen ved er, at øjnene også kan blive solskoldede. Hornhinden og bindehinden påvirkes mest. Den højeste risiko er altid, når sollyset reflekteres kraftigt, hvilket kan ske i et snedækket landskab, eller når man tilbringer tid i nærheden af eller i vand.

Med de rigtige briller,kan alle dog beskytte deres øjne optimalt mod de farlige UV-stråler. Du bør være opmærksom på følgende, når du køber solbriller:

 • Beskyttelse mod UV-lys: Solbriller, der absorberer mindst 99 % af UV- eller lysstrålerne op til 400 nm.
 • Gult filter: Kaldes også blå blokkere, fordi de blokerer alt blåt lys. Derfor kan øjet opfatte omgivelserne i en gul tone. Fordelen er bedre kontrast ved genstande på afstand, specielt på skyede dage eller dage med sne. Egner sig bedst til skiløbere, sømænd og piloter.
 • Polarisationsfiltre: Disse filtre blokerer diffust lys. For eksempel lys, der reflekteres fra vandoverfladen eller en brostensvej. Særligt nyttige, når man er ude at køre eller fiske.
 • Spejlglas: Nedsætter mængden af lys, der når øjet, men yder ingen beskyttelse mod UV-stråler.
 • Sidebeskyttelse: Solbriller med denne funktion beskytter øjnene mod lys, der kommer fra siden.
 • Graduerede glas: Disse glas har en mørk farve i brillernes øverste del og en lys farve i bunden. De blokerer derfor blænding oppefra, men gør det muligt at se nedad med normalt syn. De er nyttige for bilister, men anbefales ikke til strand eller sne, da der også kan komme kraftig blænding nedefra.
 • Farveskiftende glas: Disse glas bliver automatisk mørkere, når det er lyst, og lysere, når det er mørkt. Alt efter UV-strålingen og temperaturen tager disse processer ofte ikke mere end fem minutter takket være ny teknologi.

Øjenbeskyttelse anbefales ofte også af sundhedsmæssige grunde. Dette gælder primært for folk med øget risiko for UV-stråling. Det kan blandt andet være:

 • Patienter med makula- og nethindedegeneration. Disse bør altid have solbriller med et godt UV-filter på, når de er udendørs.
 • Patienter efter en operation for grå stær. Disse patienters øjne er særligt følsomme overfor UV-lys, fordi øjets naturlige linse er blevet fjernet og erstattet med en plastlinse (intraokulær linse). Ved ældre modeller er det nødvendigt med solbriller, der yder 100 % beskyttelse mod UV-stråler, fordi de absorberer meget lidt UV-lys. Nye intraokulære linser har nu beskyttelse mod UV-stråler.
 • Patienter, der tager bestemte slags medicin. Medicin mod psoriasis og aktive farmaceutiske ingredienser, som f.eks. tetracyklin, doxycyklin, allopurinol og fenotiazin er alle sammen såkaldt "fotosensitiv medicin". De øger øjets følsomhed over for UV-stråler. Din læge kan rådgive dig om passende øjenbeskyttelse.
ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Øjenbeskyttelse på arbejdet

Speciel øjenbeskyttelse er også meget vigtig ved bestemte erhvervsaktiviteter. Følgende kan udgøre en fare:

 • Støv, splinter, spåner eller væskepartikler, der opstår under slibning, sandblæsning og skæring, samt tætning og mejsling. Arbejde med eksplosionsaktiveret værktøj, væskeapparater eller dampstråleaffedtere er også farligt
 • Ætsende eller irriterende stoffer, for eksempel når man arbejder med syrer eller baser, og når man blander og påfører klæbemidler eller belægninger med sprøjte- eller sprøjtebelægningsmetoden
 • Blændende lys eller skadelig stråling, f.eks. ved svejsning og arbejde med laserstråler
  Virkningen af varme eller flammer
 • Laserstråler
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?
Hvornår skal du beskytte dine øjne mod UV-lys? Optimal UV-beskyttelse uanset årstiden

Lignende produkter