Førstehjælp til solskoldede øjne

Hvordan du konstaterer solskoldning af øjnene, og hvad kan du gøre ved det

Vidste du, at dine øjne kan blive solskoldede? I almindelighed taler man om “sneblindhed” – en ubehagelig øjenskade forårsaget af kraftige UV-stråler. SE BEDRE forklarer: Hvordan kan du vide, om dine øjne er solskoldede? Hvordan kan solskoldning og UV-lys skade dine øjne – og hvad skal du i nødstilfælde gøre?

Et godt råd fra eksperten Dr. Albert J. Augustin, direktør for øjenklinikken på Klinikum i Karlsruhe

De fleste mennesker er i godt humør, når solen skinner - om det er på stranden eller i bjergene. Desværre er der et par ting, der kan lægge en dæmper på din glæde over solen. En af dem er solskoldning af øjnene. Som grundregel gælder det om at handle hurtigt, fordi solskoldning af øjnene kan få direkte følger for synet. Men hvordan behandler man bedst solskoldning af øjnene?

Men hvordan behandler man bedst solskoldning af øjnene?

Sådan konstateres solskoldning af øjnene

Eftersom der er mange ting, der kan irritere øjnene, er det første skridt altid at konstatere, om der rent faktisk er tale om solskoldning af øjnene. Solskoldning af øjnene kan forekomme på det ene eller på begge øjne. Typiske symptomer på solskoldning af øjnene, som ofte kaldes for “sneblindhed,” (keratitis solaris eller keratitis photoelectrica) er: Sviende/rindende/kløende/røde øjne, uklart syn og forøget lysfølsomhed.

Ved alvorlige tilfælde af solskoldning af øjnene er det yderste lag på hornhinden blevet ødelagt, så nerveenderne nedenunder er blottede. Patienterne klager ofte over en følelse af at have et fremmedlegeme i øjet, ligesom når man har fået sand i øjnene. Det kan være ubehageligt at blinke og nogen gange meget smertefuldt. Normalt er solskoldning af øjnene dog ufarlig. Men man skal være klar over, at hvis man gentagne kommer ud for solskoldning af øjnene, kan det medføre kræft, øjenforkalkning eller kronisk tørre øjne. Ordet “sneblindhed” bruges som en betegnelse for solskoldning af øjnene, fordi dette ofte sker i bjergene. Det skyldes, at sne reflekterer op til 88 procent af UV-strålerne, hvorved deres virkning forstærkes yderligere. Noget lignende gør sig gældende på stranden: Vand reflekterer 10–20 procent af UV-strålerne.1 Man skal huske på, at jo højere man kommer op i bjergene, desto kraftigere bliver UV-strålingen. For hver 100 meter, du bevæger dig opad, forøges UV-strålingens intensitet med op til 12 procent.2 Denne forøgelse kan være op til 16 gange kraftigere i et snedækket landskab. Derfor skal øjnene ikke kun beskyttes ved solbadning på stranden – alle, der løber på ski eller tager på vandreture i bjergene, eller som udfører svejsearbejde, bliver udsat for skadelige UV-stråler.

Derfor skal øjnene ikke kun beskyttes ved solbadning på stranden – alle, der løber på ski eller tager på vandreture i bjergene, eller som udfører svejsearbejde, bliver udsat for skadelige UV-stråler.

Intelligente solbriller som går fra mørke i svagt lys til endnu mørkere i stærkere lys.
Fås i fire moderne farver – Brown, Grey, Pioneer og Blue.


Førstehjælp til solskoldede øjne

Ligesom ved en almindelig solskoldning mærkes symptomerne på solskoldning af øjnene ikke med det samme: Normalt bemærker man dem først efter 3–12 timer. Hvis du får mistanke om, at dine øjne er blevet solskoldede, er det vigtigt at handle hurtigt for at lindre de ubehagelige symptomer og forhindre yderligere skade.

1. Få dine øjne undersøgt

Selv om solskoldning af øjnene kan være meget smertefuld, vil symptomerne i de fleste tilfælde forsvinde i løbet af et par dage, fordi de yderste lag af hornhinden er i stand til at regenerere sig selv. Øjet er et meget følsomt organ, så du bør altid få dem undersøgt af en øjenlæge for at klarlægge årsagen til symptomerne – i ekstreme tilfælde er der risiko for blindhed. Lægen kan ordinere smertestillende midler og behandle øjnene med desinficerende midler eller antibiotika i form af dråber eller gel for at forebygge infektion. En A-vitaminholdig gel kan også fremme regenereringen af det beskadigede væv.

2. Ophold dig indendørs, og køl øjnene

For at forhindre varig skade af hornhinden skal patienten med det samme undgå direkte sollys. Øjnene skal køles ned så hurtigt som muligt, f.eks. med et stykke stof, som er vredet op i koldt vand, eller, hvis der er mulighed for det, med en gel-fyldt maske eller briller. De kan købes på apoteket eller i forretninger med skønheds- og sundhedsartikler og giver en hurtig lindring.

3. Gnid ikke, og klø dig ikke i øjnene!

Gnid dig ikke i øjnene, selv om de klør, fordi det kan gøre dem endnu mere røde.

4. Skift dine kontaktlinser ud med at par briller

Kontaktlinser skal tages ud med det samme for at forhindre yderligere irritation. Det er bedst at opholde sig i et rum med dæmpet belysning, indtil symptomerne mindskes.

Skift dine kontaktlinser ud med at par briller

5. Farmaceutiske midler kan give hurtig lindring

Hvis smerterne bliver værre, og det ikke er muligt at konsultere en læge, kan ibuprofen og paracetamol hjælpe.

6. Det er bedre at forebygge end at helbrede

Forebyggelse er den bedste behandling – undgå ubehag og smerte! Et par gode solbriller, skibriller eller sikkerhedsbriller på arbejdet – som alle skal have et UV-filter på op til 400 nm3 – kan beskytte øjnene mod skadelige UV-stråler. Solbriller, som skal kunne beskytte dine øjne effektivt mod solskoldning, skal mindst have beskyttelsesklasse 3, og hvis du færdes i sne, har du brug for klasse 4. Beskyttelsesklassen er normalt angivet på en af brillestængerne. Du skal altid sikre dig, at dine solbriller også kan filtrere det UV-lys bort, der kommer ind oppefra og fra siderne. Læs mere om, hvornår du har brug for at beskytte dine øjne mod UV-lys. Der findes klare glas, som yder fuld UV-beskyttelse - hele tiden.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?

Lignende produkter