Hævede øjne, mørke rande, røde og brændende øjne

Alt, hvad du har brug for at vide om de mulige årsager og om, hvordan du kan undgå dem

Har du nogen sinde haft hævede øjne, mørke rande eller røde og brændende øjne? Disse ubehagelige symptomer har mange forskellige årsager. BEDRE SYN forklarer: Hvad er årsagerne til hævede øjne, mørke rande og røde og brændende øjne – og hvordan kan vi forebygge dem?

For lidt søvn, forkerte briller, allergier, øjenbetændelse eller for meget computerarbejde – der er mange ting, som kan irritere vores følsomme øjne. Det er derfor ikke overraskende, at mange beklager sig over hævede øjne, mørke rande og røde og brændende øjne. Men disse problemer kan forebygges effektivt på mange måder. Det vil vi nu fortælle om.

Hævede øjne

Symptomer på hævede øjne:

Øjne og øjenlåg bliver tykke og hævede og til tider røde og følsomme for tryk. Ofte oplever man også kløe, rindende øjne og en brændende følelse. Normalt er begge øjne angrebet. Det er ret sjældent, at kun det ene øje har disse symptomer.

Hævede øjne
Årsager til hævede øjne:

Du kender sikkert allerede nogle af de mere almindelige årsager til hævede øjne – et blik i spejlet om morgenen er nok til at minde dig om, hvad der foregik aftenen før: For sent i seng, dårlig luft (f.eks. hvis der var for varmt eller dårligt udluftet), eller måske har du fældet for mange tårer over en romantisk film - alt sammen belaster vores øjne meget og får dem til at hæve. Det hænger sammen med, at huden omkring vores øjne er meget tyndere end huden i resten af ansigtet. Derfor sætter stress og træthed deres tydelige spor omkring øjnene. Hævede øjne kan også være arveligt eller aldersmæssigt betinget – men der findes også mange andre årsager:

 

 • For meget salt i maden eller et højt proteinindhold kan få dine øjne til at være hævede den næste morgen. Symptomerne bliver forstærket, hvis du har sovet meget længe, fordi dette hindrer lymfecirkulation i området omkring øjnene. Derved samler der sig væske i løbet af natten og bevirker en hævelse.
 • Allergier (normalt i forbindelse med pollen, støv eller dyrehår) eller intolerance overfor visse medikamenter eller madvarer kan også forårsage hævende øjne.
 • Akut neurodermatitis kan medføre hævede, betændte og/eller tørre øjne.
 • Visse former for øjenbetændelse kan forårsage hævelse, f.eks. bindehindekatar eller bygkorn på øjet.
 • Øjenproblemer kan også være tegn på andre sygdomme. For eksempel kan hævede øjne udløses af nyre- eller hjertesygdomme, en underaktiv skjoldbruskkirtel eller for højt blodtryk. Ofte hæver øjnene, når man er forkølet, især hvis bi- og pandehuler også er angrebet.
 • Dehydrering kan også få øjnene til at hæve.
 • Tørre øjne, f.eks. som følge af længerevarende brug af kontaktlinser, påvirkning af opvarmet luft eller mange timers skærmarbejde, kan give hævede øjne.
 • Visse former for medicin udtørrer øjnene og kan medføre hævelser.
 • Udefra kommende påvirkninger som stød eller slag kan forårsage hævelse af øjnene.
 • Mange kvinder får vandansamlinger omkring øjenlågene, når hormonet østrogen dannes under menstruationen.  
Sådan undgår du hævende øjne:
 
Der findes mange forskellige behandlinger af årsagerne til hævelserne. Helt generelt tilrådes det at konsultere en øjenlæge for at finde frem til årsagen, hvis symptomerne ikke forsvinder af sig selv. Det samme gælder for tilbagevendende symptomer, eller hvis symptomerne pludseligt opstår og ikke hurtigt forvinder igen.
 
 
Der er mange gennemprøvede husråd, som kan lindre hævede øjne. Som ved de fleste former for hævelse er behandling med kulde et effektivt middel. Prøv at lægge en kold tepose på øjenlågene (grøn te modvirker hævelser), eller hvorfor ikke en kølende øjenmaske af agurkeskiver?
 
 
Husk: Nogle mennesker kan reagere allergisk på aromastofferne i sort te. Fjern i så fald teposen med det samme. Her er forslag til en anden praktisk metode: Læg to teskeer i dybfryseren i fem minutter. Læg derefter teskeerne på de hævede øjne med den konkave side ind mod øjnene. Kulden er ikke alene behagelig, den får også hævelsen til at svinde. Vigtigt: Pas på, at teskeerne ikke ligger for længe i fryseren, så de bliver for kolde. Det må aldrig føles ubehageligt, når du lægger skeerne på øjnene. Fjern i givet fald skeerne fra øjnene med det samme. Vent lidt, til metallet er blevet varmere.
 
Hvis du ofte lider af hævede øjne, kan en kølende maske anbefales (fås på apoteker eller i forretninger med skønheds- og sundhedsartikler). Den gel-fyldte maske er behageligt kølig og virker beroligende og forfriskende på den sarte hud omkring øjnene. Hvis hævelsen skyldes tørre øjne, kan specielle øjendråber stabilisere tårefilmen og holde øjnene fugtige. Det reducerer irritationen. Hvis det er en allergi, der er årsagen til de hævede øjne, kan antihistaminer (fås på apoteket) give hurtig lindring ved akutte symptomer. Allergier bliver behandlet med specielle medikamenter, som kan lindre eller forhindre allergiske reaktioner. Desensibilisering kan mange gange kurere allergien. Denne behandling kaldes også for specifik immunterapi. Ved denne form for behandling får patienterne tilført en meget svag form af det stof, som de er allergiske overfor. Behandlingen gentages over en periode fra seks måneder til tre år. På den måde vænner kroppen sig langsomt til at “acceptere” allergenet – så der i bedste fald ikke udløses afværgereaktioner. Hvis de hævede øjne skyldes en hjerte- eller nyresygdom, vil lægen finde den bedst mulige behandling af dette.
 
Hvis neurodermatitis er årsagen til hævelsen, vil din læge normalt ordinere en kortisoncreme ved akutte symptomer. Det er ikke alle cremer og salver, der kan bruges overalt på kroppen, så spørg altid lægen til råds, før du behandler den følsomme hud rundt om øjnene.
 
En øjenbetændelse kan få øjnene til at hæve. Der findes mange forskellige behandlinger af denne type hævelse.
 
 
Forebyggelse af hævede øjne

Eftersom der er mange ting, der kan give hævede øjne, er der også mange muligheder for forebyggelse. Undgå så vidt muligt de almindeligste årsager til hævede øjne – som f.eks. at drikke alkohol om aftenen eller at spise mad med højt indhold af salt eller protein. Her er nogle tips til, hvordan du kan undgå hævede øjne:

 

 • Få så meget søvn som muligt, og prøv at få regelmæssige søvnvaner. For de fleste mennesker er syv timers søvn det ideelle.
 • Der må ikke være for varmt i soveværelset, fordi det kan irritere øjnene. Vi har alle forskellig opfattelse af, hvor varmt det skal være i soveværelset, men som en tommelfingerregel skal temperaturen ligge et sted mellem 16 og 20 grader.
 • Dårlig luft kan irritere øjnene, så alle rum skal luftes grundigt ud med jævne mellemrum for at undgå tørre, irriterede og hævede øjne.
 • Dehydrering kan også give tørre og hævede øjne. Derfor er det vigtigt at drikke rigeligt væske – ideelt op til to liter vand om dagen. Mindre sukker kan også forebygge hævede øjne.
 • Mange allergier kan give hævede øjne og mørke rande.
 • Sukker og alkohol i store mængder, parfumeret kosmetik eller visse konserveringsmidler kan irritere huden. Hos mennesker, der lider af neurodermatitis, kan det medføre hævede øjne. Derfor bør personer med neurodermatitis leve sundt og undlade at bruge skadelige hudplejeprodukter.
 • Hvis en øjenbetændelse er årsagen til hævede øjne, er der mange måder at forebygge på - afhængigt af infektionstypen.

Mørke rande under øjnene

Symptomer på mørke rande under øjnene:

Huden under øjnene bliver mørk. Afhængigt af, hvor synlige de mørke rande er, kan øjnene virke trætte. Meget kraftige mørke rande kan få en person til at se syg ud. Huden i de mørke områder kan virke brunlig, blålig, grønlig eller blå-lilla. Årsagen til de mørke rande er normalt harmløs og må ikke forveksles med et blåt øje, der skyldes en udefra kommende påvirkning.

Mørke rande under øjnene
Årsager til mørke rande under øjnene:

I de fleste tilfælde er de mørke rande kun et kosmetisk og forbigående problem. De er to primære årsager:

 

1. Et overskud af pigment i huden (hyperpigmentering)

Hudens farve skyldes forskellige faktorer, f.eks. pigmentet melanin. Det er et stof i cellerne, som i større eller mindre omfang er afgørende for, hvilken hudfarve vi har. Jo mere melanin vi har, desto mørkere er vores hud. Hvis der aflejres en stor mængde melanin omkring øjnene, ytrer det sig i form af blålige eller blåligt-grå mørke rande. Indenfor medicinen kaldes dette fænomen for hyperpigmentering eller melasma. Mørke rande som følge af hyperpigmentering kan være arveligt. Andre mulige årsager:

 

 • Infektioner, sygdomme og udslæt (neurodermatitis, kontaktallergier)
 • Hyppig og intensiv påvirkning af UV-stråler
 • Narkotika og visse former for medikamenter

 

2. Synlige blodårer

Den næst-almindeligste årsag til mørke rande er synlige blodårer. Især under øjnene er huden og det subkutane fedtlag tyndt – hos nogle mennesker er hudlaget så tyndt, at blodårerne kan ses gennem huden. Det får området til at virke mørkere, og derfor har de mørke rande en brunlig farve. Jo mindre ilt disse blodkar forsynes med, desto tydeligere ses de gennem huden. Det skyldes, at blod med lavt indhold af ilt er mørkere end blod med højt iltindhold. Der er også andre årsager til mørke rande i relation med synlige blodkar:

 

 • Nyresygdomme og sygdomme i skjoldbruskkirtlen
 • Forurening (f.eks. luft- og vandforurening, udstødningsgasser)
 • Dehydrering
 • Usund mad, jernmangel
 • Narkotika, alkohol og nikotin
 • Stress
 • Søvnmangel  

Sådan undgår du mørke rande:

Nogle enkle husråd kan modvirke de mørke rande. Et af dem er en vaskeklud dyppet i koldt vand. Hvis du lægger en kold vaskeklud på de mørke rande i fem til ti minutter, vil kulden få blodkarrene til at trække sig sammen og få de mørke rande til at virke lysere. Ligesom ved behandlingen af hævede øjne kan gel-fyldte briller eller masker (fås på apoteket og i forretninger for skønheds- og sundhedsartikler) og teposer med grøn eller sort te have en lignende effekt. Hæld to teposer med grøn eller sort te over med kogende vand, lad dem køle af, tryk lidt af væden ud, og læg teposerne på de pågældende steder. Koffeinen i teen får blodkarrene under huden til at trække sig sammen, hvad der gør de mørke rande lysere. Husk: Nogle mennesker kan reagere allergisk på aromastofferne i sort te. Fjern i så fald teposen med det samme. Blid massage af huden under øjnene kan fremme blodcirkulationen og dermed reducere de mørke rande.

Sådan undgår du mørke rande

Du kan også hurtigt og let skjule de mørke rande – med en dækkende concealer! Brug helst en fugtighedsgivende concealer, som ikke udtørrer huden. Hvis du har sart hud eller tendens til hudallergi, anbefales det at anvende en concealer uden parfume. Tip: Vælg farven en tone lysere end din hud eller makeup.

Forebyggelse af mørke rande under øjnene:

Afhængigt af årsagen kan mørke rande under øjnene forebygges på mange måder. Hvis de skyldes dårlig ernæring, kan det være en effektiv forebyggelse at omlægge sin kost. Hvis de skyldes søvnmangel, stress eller narkotika, alkohol eller nikotin, vil sundere livsstil gøre en verden til forskel. En anden årsag til mørke rande under øjnene er dehydrering. Derfor er det en effektiv forebyggelse at sørge for at drikke rigeligt væske.

Røde eller betændte øjne

Symptomer på røde eller betændte øjne:

Det ene eller begge øjne er meget eller let betændt. Mange klager over, at øjnene både klør, brænder og løber i vand på samme tid.

Røde eller betændte øjne
Årsager til røde eller betændte øjne:

Den røde farve skyldes de udvidede blodkar og en forøget cirkulation i bindehinden eller i senehinden nedenunder. Disse blodkar ses tydeligt på baggrund af den hvide senehinde, og antallet af blodkar er så stort, at øjnene pludseligt virker røde, når blodcirkulationen forøges. Medicinsk er dette fænomen kendt som forøget vaskulær tegning. Betændte øjne kan blandt andet skyldes:

 

 • En infektion af øjenlåget f.eks. på grund af en allergi
 • Højt indvendigt øjentryk
 • Tørre øjne, f.eks. som følge af tør luft
 • Søvnmangel
 • Overanstrengelse af øjnene, f.eks. efter mange timers skærmarbejde og/eller for lav blinkfrekvens
 • En bristet vene efter et fremmedlegeme i øjet eller en øjenlæsion eller lignende
 • Ubehandlet eller forkert behandlet nedsat syn
 • For langvarig brug af kontaktlinser
 • Virusinfektioner, f.eks. herpes
 • Kosmetik som makeup eller mascara kan klæbe øjenlågenes kanter sammen
 • Bindehindekatar (conjunctivitis)  
Sådan undgår du røde og betændte øjne:

Der findes en bred vifte af behandlingsmetoder afhængigt af årsagen til de røde og betændte øje. Øjet er et meget følsomt organ – konsulter i tvivlstilfælde altid en læge i stedet for at forsøge med en behandling på egen hånd. Hvis øjnene er for tørre og derfor er røde og irriterede, kan øjendråber, som giver en kunstig tårefilm, tilføre øjnene den manglede fugtighed. Hvis årsagen er allergi, kan antihistaminer eller øjendråber med kortison og øjen-gel give hurtig lindring. Hvis der er tale om en bakteriel infektion, vil øjenlægen ordinere en behandling med antibiotika. Hvis tilstanden skyldes ubehandlet eller forkert behandlet nedsat syn, kan øjenlægen udføre en synstest og ordinere de rigtige briller til dig. For kontaktlinsebrugere: Hvis dine kontaktlinser ofte får dine øjne til at blive røde eller betændte, kan det hjælpe at reducere brugstiden eller at skifte til et anden kontaktlinsemærke eller et andet plejeprodukt.

Forebyggelse af røde eller betændte øjne:

Eftersom der er mange ting, der kan give røde og betændte øjne, kan de også forebygges på mange måder. Undgå de typiske udefra kommende påvirkninger som tør luft eller træk, klorvand, cigaretrøg eller støv. Disse forhold kan udløse bindehindekatar og på den måde give røde og betændte øjne. Det tilrådes, at kvinder, der dagligt bruger makeup, med regelmæssige mellemrum renser kirtlerne langs kanten af øjenlåget. Det er ganske let: Læg en varm fugtig klud på øjnene i ti minutter. Masser derefter øjenlågene blidt med fnugfri vatpinde. Væske fra øjenlågets kirtler kan fjernes med en fugtig vatkugle. Hvis du bruger kontaktlinser, er det vigtigt, at du læser plejeprodukternes brugsanvisning, og at du ikke overskrider brugstiden, som er anbefalet af producenten. Hvis dine øjne er røde og betændte, fordi du har arbejdet for længe ved computeren, kan du forebygge problemerne ved at holde hyppige pauser (f.eks. ved at se ud af vinduet eller ved at blinke med øjnene et lille stykke tid). Et par specielle skærmbriller kan også forbedre din synskomfort.

Brændende øjne

Symptomer på brændende øjne:

Øjnene klør, brænder, føles irriterede, og nogen gange opleves smerter og ømhed. Personer, som har brændende øjne, har hyppigt også andre symptomer, som f.eks. røde eller betændte øjne, eller en følelse af at have et fremmedlegeme i øjet, kløende øjenlåg, lysfølsomhed og forøget tåreflåd.

Brændende øjne
Årsager til brændende øjne:

Tørre øjne (sicca-syndromet) medfører ofte brændende øjne. Når tårevæsken ikke kan holde bindehinde og hornhinde fugtige, kan der opstå irritation og en følelse af brændende eller sviende øjne. Det kan skyldes, at tårevæskens kvalitet er forringet, eller at der ikke produceres nok tårevæske. Brændende øjne kan også skyldes andre ting, f.eks.:

 

Sådan undgår du brændende øjne:
Der findes mange forskellige behandlinger af brændende øjne afhængigt af årsagen. Specielle øjendråber kan lindre brændende og sviende øjne. De stabiliserer tårefilmen og beroliger bindehinden. Hvis årsagen er allergi, kan antihistaminer eller øjendråber med kortison og øjen-gel give hurtig lindring. Hvis der er tale om en bakteriel infektion, vil øjenlægen ordinere en behandling med antibiotika. Hvis tilstanden skyldes ubehandlet eller forkert behandlet nedsat syn, kan øjenlægen udføre en synstest og ordinere de rigtige briller til dig. For kontaktlinsebrugere: Hvis du ofte oplever, at du får brændende øjne, når du bruger dine kontaktlinser, kan det hjælpe at reducere brugstiden eller at skifte til et anden kontaktlinsemærke eller et andet plejeprodukt.
Forebyggelse af brændende øjne
Undgå de typiske udefra kommende påvirkninger som tør luft eller træk, klorvand, cigaretrøg eller støv. Disse forhold kan udløse bindehindekatar og på den måde forårsage brændende øjne. Hvis du bruger kontaktlinser, er det vigtigt, at du læser plejeprodukternes brugsanvisning, og at du ikke overskrider brugstiden, som er anbefalet af producenten. Hvis dine øjne har en brændende følelse, fordi du har arbejdet for længe ved computeren, kan du afhjælpe problemerne ved at holde hyppige pauser. Indstil f.eks. med mellemrum blikket til afstandssyn, og afspænd og fugt øjnene ved at blinke. Et par specielle skærmbriller kan også forbedre din synskomfort.

Bemærk: Selv om de fleste af disse symptomer virker harmløse, kan de også være tegn på en alvorlig sygdom. Søg læge med det samme, hvis du er i tvivl, eller hvis symptomerne bliver forværret. Dette er især vigtigt, hvis årsagen til symptomerne er uklare. En læge eller en øjenlæge kan stille den nøjagtige diagnose på baggrund af en omhyggelig anamnese.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

10 tips til sunde øjne Sådan undgår du trætte og tørre øjne.

Sundhed + forebyggelse 18-04-2019

Tags:

Grøn stær – alt, du behøver at vide om den anden hyppigste årsag til blindhed Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, som påvirker øjentrykket.

Sundhed + forebyggelse 14-03-2019

Tags:

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål

Lignende produkter