Hvornår skal du beskytte dine øjne mod UV-lys?

Optimal UV-beskyttelse uanset årstiden

Vi ved alle sammen, at vi skal beskytte os mod intenst sollys. Men mange mennesker ved ikke, at der også er ultraviolet lys, når vejret er overskyet. Derfor er effektiv beskyttelse mod UV-stråling vigtig for at forhindre øjenskader også på grå og overskyede dage og i skyggen. Men hvornår skal du beskytte dine øjne mod UV-lys, og hvordan gør du det bedst? En oversigt fra SE BEDRE.

UV-beskyttelse også på overskyede dage

Når det handler om UV-beskyttelse, tænker de fleste mennesker først og fremmest på solen. Men vi udsættes ikke kun for ultraviolet lys, når solen skinner - selv på overskyede dage kan UV-lyset have en høj intensitet. Så uanset om du sidder på en fortovscafé om efteråret, er på sejltur på havet om sommeren eller løber på ski om vinteren, kan op til 95 % af de skadelige ultraviolette stråler selv i dårligt vejr trænge igennem skylaget og skade vores øjne og hud.

Skygge er i sig selv ikke nok til at yde fuld beskyttelse mod ultraviolet lys, fordi 50 % af UV-strålerne kommer fra reflekteret eller diffust lys.

Denne effekt forstærkes, f.eks. når man er ude at bade, fordi vandets overflade reflekterer en del af det ultraviolette lys. Derfor anbefaler vi, at du altid beskytter hud og øjne mod solen, når du er udendørs, uanset om det er solskin eller overskyet vejr. Det betyder, at alle, ikke kun brillebrugere, skal sørge for at beskytte deres øjne mod UV-A og UV-B stråling fra solen - enten med et par solbriller af god kvalitet eller med klare eller farvede brilleglas med fuld UV-beskyttelse. Både klare og farvede brilleglas og solbrilleglas fra ZEISS yder fuldstændig beskyttelse mod UV-A og UV-B stråling op til 400 nm1 - dermed kan du uden betænkning slappe af og nyde solskinnet og dine udendørs aktiviteter. Alle klare og farvede brilleglas og solbrilleglas fra ZEISS er forsynet med et UV-filter, så det er ikke nødvendigt at bestille det separat.

Hvor er UV-stråling mest intensiv?

Der findes forskellige typer UV-stråler, som hver især påvirker kroppen forskelligt. Strålingens intensitet skifter i dagens løb. Ubeskyttede øjne er mest udsat for UV-stråling om morgenen og om eftermiddagen - og ikke ved middagstid, som mange mennesker tror. Ved middagstid står solen højt på himlen, hvorved lyset kommer oppefra og ikke direkte ind i vores øjne. Derfor er en effektiv beskyttelse mod UV-stråling vigtig for at forhindre hud- og øjenskader. Du kan f.eks. beskytte din hud mod UV-stråling med passende tøj, eller du kan bruge en solcreme med tilstrækkelig høj solbeskyttelsesfaktor og beskytte dine øjne med solbriller eller briller med glas, der giver UV-beskyttelse. Det er ikke kun solbriller, der skal beskytte mod UV-stråling: Også klare brilleglas bør altid være forsynet med UV-beskyttelse. Det er præcis, hvad gode brilleglas kan - uanset om der er tale om solbriller eller om briller med klare glas: De kan absorbere skadelig stråling fuldstændigt. Denne "UV-beskyttelse" må ikke forveksles med "blændingsbeskyttelse". Derfor er det så vigtigt både at sørge få optimal beskyttelse mod blænding og reflekser og mod skadelig UV-stråling i al slags vejr - og især i klart solskin.

Sådan beskytter du bedst dine øjne mod ultraviolet lys

Vi fraråder på det kraftigste at bruge solbriller, som ikke har UV-beskyttelse – de gør endnu mere skade, end hvis du slet ikke bruger solbriller, fordi de giver en falsk følelse af, at øjnene er beskyttet. De reducerer den lysmængde, der passerer gennem glasset, hvilket får pupillen til at udvide sig – på trods af den manglende UV-beskyttelse. Det betyder, at det lys der trænger ind i øjet, gør endnu mere skade. Hvis du er usikker på, om dine briller eller solbriller yder god UV-beskyttelse, kan du spørge din optiker til råds. En optiker kan kontrollere, om dine briller giver fuldstændig UV-beskyttelse op til 400 nm1 og kan i modsat fald anbefale gode brilleglas med UV-beskyttelse. Optikeren kan også vejlede dig om farvede glas og farveskiftende glas med UV-beskyttelse.

Vigtige egenskaber ved gode solbriller: Du får den bedste beskyttelse, hvis du vælger store glas, der dækker et stort område rundt om øjnene. Det beskytter den yderst sarte hud omkring øjnene.

Intelligente solbriller som går fra mørke i svagt lys til endnu mørkere i stærkere lys.
Fås i fire moderne farver – Brown, Grey, Pioneer og Blue.


UV-beskyttelse af børn og småbørn

UV-beskyttelse af børn og småbørn

De fleste børn synes, at det allerbedste ved sommeren er at lege ude i solen. Men babyer og små børn har særlig meget brug for en konsekvent beskyttelse mod UV-stråling, fordi deres krop reagerer ekstremt følsomt på UV-lys. Dette gælder for deres hud og især for deres øjne. Derfor bør forældre altid sørge for, at deres børn udover beskyttende påklædning og solcreme også har gode, robuste solbriller eller briller med klare glas med UV-beskyttelse. Solbriller til børn kan også forsynes med korrigerende glas. Et tip: Lad dine børn være med til at vælge solbrillerne – så er det mere sandsynligt, at de selv har lyst til at bruge dem.

Eksperter fraråder, at børn under et år udsættes for sollys overhovedet, fordi børns nethinde på den alder stort set ikke har nogen beskyttelse mod UV-stråling. Hvis du har et så lille barn, kan en stor hat eller en barnevogn med en parasol være en hjælp til at beskytte dets følsomme nethinde nogenlunde. Men, som vi før har nævnt, kan 50 % af UV-strålingen stadig nå frem til øjnene også i skygge. Mængden af UV-stråling i skygge afhænger af, hvor meget UV-lys der trænger igennem det skyggegivende objekt, f.eks. er der mindre UV-lys i skyggen af en bygning end under en billig parasol. Solbriller til børn og småbørn kan altid give en ekstra beskyttelse. Og glem ikke, at dette også gælder for overskyede dage – selv om himlen er grå, bliver vi stadig udsat for skadeligt UV-lys!

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?

Lignende produkter