Sundhed + forebyggelse

UV- og blændingsbeskyttelse

Hvad er forskellen?

6 juli 2022

Når solen skinner, tager vi vores solbriller på for at beskytte os mod skarpt solskin og skadelige UV-stråler. Men beskyttelse mod blænding forveksles ofte med UV-beskyttelse, selv om der er tale om to helt forskellige ting. Blændingsbeskyttelsens styrke eller glassenes mørkfarvning angiver ikke, hvor godt glassene beskytter mod UV-stråling. SE BEDRE forklarer: Hvad er forskellen mellem UV- og blændingsbeskyttelse? Hvorfor er UV-beskyttelse vigtig både ved farvede brilleglas, solbrilleglas og klare glas? Og hvordan kan vi vide, om et glas yder god UV-beskyttelse?

Når det handler om at beskytte øjnene mod skader fra UV-lys, er mange mennesker ikke klar over, at det ikke kun er solbriller, der yder en effektiv UV-beskyttelse – klare brilleglas kan gøre det samme. At et par solbriller har mørke eller farvede glas eller beskytter mod blænding, betyder ikke i sig selv, at de yder god beskyttelse mod UV-stråling. I virkeligheden har UV-beskyttelse meget lidt at gøre med, om glassene er mørkfarvede eller har blændingsbeskyttelse. Hvis dine solbriller har et UV-filter af dårlig kvalitet, kan de faktisk gøre mere skade en gavn. Det skyldes, at der trænger mindre lys gennem mørke glas, hvad der får pupillerne til at udvide sig. Så solbriller med lav UV-beskyttelse kan faktisk beskadige hornhinde, bindehinde og i sidste instans også det indvendige af øjet, som linsen og endda nethinden. Udover blændingsbeskyttelse er god UV-blokering en af de vigtigste egenskaber ved alle solbriller. Klare glas bør også være forsynet med UV-filter for at beskytte mod strålingsskader.

  • UV- og blændingsbeskyttelse

Men der er store kvalitetsforskelle i UV-filtre. Der findes ingen standard UV-beskyttelse. Mange brilleglas, uanset om de er klare eller farvede, beskytter kun mod UV-lys op til en bølgelængde på 380 nm. Forskellige sundhedsorganisationer, som f.eks. Verdenssundhedsorganisationen (WHO), anbefaler UV-beskyttelse op til 400 nm.1 Derfor yder ZEISS-glas automatisk fuld UV-beskyttelse op til 400 nm – dette gælder både for klare glas, solbrilleglas og farvede glas.

Selvom CE-mærket på indersiden af brillestængerne angiver, om solbrillerne har UV-beskyttelse, garanterer mærket kun beskyttelse mod skadelige UV-stråler op til 380 nm.

Selvom CE-mærket på indersiden af brillestængerne angiver, om solbrillerne har UV-beskyttelse, garanterer mærket kun beskyttelse mod skadelige UV-stråler op til 380 nm.

Hvis du er usikker på, om dine briller eller solbriller yder god UV-beskyttelse, kan du spørge din optiker til råds. En optiker kan kontrollere, om dine briller giver UV-beskyttelse, og kan i modsat fald anbefale gode brilleglas med UV-beskyttelse. Optikeren kan også vejlede dig om farvede glas og farveskiftende glas med UV-beskyttelse.

Forskellen mellem UV- og blændingsbeskyttelse

Blændingsbeskyttelse handler om den del af sollyset, vi kan se. Det vil sige, at alle mørke brilleglas giver en blændingsbeskyttelse, fordi de blokerer eller reducerer en del af det synlige lys. Men der er også en usynlig del af lyset, som kaldes for UV-lys. Og vores øjne skal beskyttes mod dette lys – også på overskyede dage, hvor solen kun delvist er synlig. Vores øjne kan tage skade, hvis de er uden UV-beskyttelse. Det kan ytre sig på forskellige måder – fra en harmløs bindehindekatar eller en temporær “sneblindhed” til ødelæggelse af lysfølsomme celler eller forekomst af grå stær.

Læs mere om de forskellige typer UV-lys her

De forskellige typer blændingsbeskyttelse

Alle gode solbriller yder både UV- og blændingsbeskyttelse. Blændingsbeskyttelse handler om at skærme øjnene mod indfaldende lys enten ved hjælp af farvede eller polariserende glas, f.eks. ved at reducere irriterende reflekser fra vand eller våde vejbelægninger. Denne form for beskyttelse er opdelt i forskellige kategorier – alt efter graden af lysreduktion. Der findes solbrilleglas med en effektiv blændingsbeskyttelse, som opfylder stort set alle behov. Den type beskyttelse du har behov for, afhænger af, hvor og hvornår du bruger dine solbriller.

Alle ZEISS-glas - både klare glas og solbrilleglas - yder nu som standard UV-beskyttelse op til 400 nm

Læs mere om fordele og ulemper ved UV-lys


Del denne artikel

  • 1

    International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), also applied in Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003 and definition adopted by the World Health Organization (WHO)