Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse

Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).

Når det handler om at lade børn lege udendørs, ved de fleste forældre, hvor vigtigt det er at bruge solcreme, men den effekt, som ultraviolet stråling kan have på deres øjne, bliver ofte overset. BEDRE SYN forklarer, hvordan både solbriller og briller med uv-beskyttelse kan beskytte dit barns syn.

Børn skal kunne lege udendørs

At tilbringe tid udendørs er en væsentlig del af dit barns udvikling, og du elsker sikkert også at styrke relationen til dit barn og være sammen, når I dyrker sport og leger sammen udendørs, eller under en gåtur eller en picnic i en park.

Ud over at blive glad for naturen, få frisk luft og få en balance mellem skærmtid og tid udendørs, får dit barn den vigtige fysiske motion, når det er udendørs. Desuden kan det at være udendørs hjælpe med at styrke immunsystemet, fremme en sund søvn og bidrage til et mere positivt humør.1 Forskning tyder også på, at børn som tilbringer mere tid udendørs, kan være i lavere risiko for at udvikle nærsynethed.2

Dit barns krop har også brug for soleksponering for at producere D-vitamin, som spiller en vigtig rolle i udviklingen af knoglerne.1

Børn skal kunne lege udendørs

Skaderne forbundet med soleksponering

Lige så vigtigt, det er for dit barn at være udendørs, lige så vigtigt er det at kende risiciene ved for meget soleksponering.

95 til 97 % af den uv-stråling (ultraviolet stråling), som når jordens overflade, trænger dybt ind i huden, hvor den kan være medvirkende årsag til hudkræft og fremskyndet aldring af huden. En alt for høj soleksponering kan også skade øjnene og medføre øjensygdomme, såsom fotokeratitis, fotoældning (dermatoheliosis) og grå stær over tid.1

Skaderne forbundet med soleksponering

Som forælder ønsker du naturligvis det bedste for dine børn, og du kan muligvis føle en splittelse ved at opfordre til leg udendørs, når der er farer forbundet med det. Den gode nyhed er, at du med den korrekte uv-beskyttelse kan få det bedste af to verdener. For at forstå, hvad uv-beskyttelse består i, skal vi gå et skridt tilbage og se på, hvad uv-stråling er.

Hvad er ultraviolet stråling (uv-stråling)?

Solen udsender synligt lys, varme og ultraviolet stråling (uv-stråling). Denne uv-stråling kan inddeles i tre grupper – UVA, UVB og UVC.

Solstråler bevæger sig gennem atmosfæren, hvorefter ozonlaget, vanddamp, kuldioxid og ilt absorberer alle UVC-stråler og ca. 90 % af UVB-strålerne. Den rest uv-stråling, der når jorden, består af UVA og en lille procentdel UVB-stråler. Uv-stråling er til stede hver dag, året rundt og på alle årstider – også på overskyede dage.

Uv-stråling måles i nanometer (nm) og er defineret som bølgelængder på mellem 100 og op til 400 nm. Husk dette vigtige mål, når vi fortæller videre om standarden for uv-beskyttelse i brilleglas.

Hvad er ultraviolet stråling (uv-stråling)?

Hvorfor er børn mere følsomme over for uv-stråling?

Dit barn har måske oplevet en smertefuld solskoldning efter en dag udendørs – et direkte resultat af længere tids eksponering for uv-stråling. Imidlertid er UVA- og UVB-stråler også kendte årsager til hudkræft3 og øjensygdomme, og børn er mere modtagelige for uv-skader af flere årsager:

 • Børn bruger generelt mere tid udendørs, hvilket gør deres gennemsnitlige uv-eksponering tre gange højre end for en voksen. 40 til 50 % af den uv-eksponering, som vi udsættes for i løbet af et liv, frem til vi fylder 60, sker inden dit barn er fyldt 20 år.4
 • Melanin er hudens naturlige, beskyttende pigment.5 Det absorberer effektivt lys og kan opløse absorberet uv-stråling i huden. Børns hud har et lavere indehold af melanin.
 • Den krystallinse, som beskytter øjet, er mere transparent hos børn. Derfor gælder det for børn på under 10 år, at mere end 75 % af uv-strålingen trænger ind via krystallinsen, sammenlignet med 10 % hos dem, der er ældre en 25 år.6

Børn er mere følsomme over for uv-stråling. Sørg for, at du ved, hvordan du kan beskytte dit barns hud og øjne.

Sådan beskytter du dine børn mod uv-stråling

Forskning viser, at børns solbeskyttelsesvaner og -adfærd i høj grad afhænger af det forbillede og de råd, de får fra deres forældre, selv når de er blevet ældre og begynder at tage egne beslutninger. 7 Dette er godt nyt for forældre!
Bliv ved, selv hvis dit barn synes, at solbriller ikke er seje, eller når du kæmper for at få din tumling til at sidde stille, når det er tid til solcreme. Med tiden kan din vejledning gøre en forskel for dit barns overordnede helbred.
Uv-indekset er udviklet til at hjælpe folk med effektivt at beskytte sig selv mod uv-stråling. Gør det til en vane at tjekke uv-indekset, særligt på dage hvor dit barn skal være udendørs mere end sædvanligt, fx når de skal på tur. Du kan finde uv-indekset for dit område på en lokal vejrkanal eller -hjemmeside eller via en hurtig søgning på nettet. Brug nedenstående skema som vejledning:
Brug uv-indekset som hjælp til at beskytte dit barn mod skadelig uv-stråling, og husk, at lyse overflader såsom sand, vand og sne øger uv-eksponering og kræver ekstra beskyttelse.
Brug uv-indekset som hjælp til at beskytte dit barn mod skadelig uv-stråling, og husk, at lyse overflader såsom sand, vand og sne øger uv-eksponering og kræver ekstra beskyttelse.

Glem ikke at beskytte dine børns øjne!

Du har nok læst et par blade om at være forælder, hjemmesider, blogs om børns sundhed og opslag på de sociale medier, hvor der er stor fokus på beskyttelse af huden. Det er godt at være opmærksom på dette, men alligevel har vi tendens til at overse det faktum, at for meget uv-eksponering også kan være skadeligt for børns øjne.
 
Som nævnt, trænger der flere skadelige uv-stråler igennem krystallinsen hos børn, end gennem krystallinsen i et voksent øje. Solen kan forårsage alvorlige skader tidligt, selvom disse først viser sig senere i livet i form af grå stær (ansvarlig for 48 % af blindhed verden over) eller fotoældning.
 
Ud over skaderne på lang sigt, kan dit barn også blive solskoldet i øjnene (fotokeratitis), hvilket kan være meget smertefuldt. Forebyggelse er naturligvis altid det bedste, men du kan læse mere her om  førstehjælp til solskoldede øjne.
ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Sådan kan du beskytte dine børns øjne mod uv-stråling

En af de bedste metoder til at standse eller sænke udviklingen af flere øjensygdomme er at bruge klare eller farvede brilleglas, som er udviklet til at forhindre skadelig uv-stråling og synligt lyst med højt energiniveau i at nå øjnene.9 Desværre er de eksisterende standarder for uv-beskyttelse i brilleglas meget forskellige, og standarden for uv-beskyttelse for klare brilleglas dækker ikke det fulde uv-spektre. Derfor bør alle forældre vide, hvad omfattende uv-beskyttelse egentlig indebærer.
 
Den af   WHO og af International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNRP) anbefalede uv-beskyttelse på op til 400 nm, som blokerer 100 % af uv-strålerne (som nævnt er den maksimale uv-bølgelængde 400 nm).
 
De fleste brilleglas beskytter kun mod uv-lys med en bølgelængde på op til 380 nm, hvilket betyder, at den resterende uv-stråling stadig vil trænge ind i dit barns øjne. Det kan lyde som en lille forskel, men bestrålingen mellem 380 og 400 nm er meget mere intens.
Tal med din øjenspecialist om  glas, der tilbyder beskyttelse mod op til 400 nm.
Sådan kan du beskytte dine børns øjne mod uv-stråling

Solbriller med uv-beskyttelse

Der fremstilles mange sjove solbriller til børn, men husk på, at solbriller er meget mere end sejt tilbehør. Solbeskyttelse til dine børns øjne er en alvorlig sag. På samme måde som du er opmærksom på at vælge en god solcreme med høj SPF, skal du være opmærksom ved valg af  solbriller af høj kvalitet. Brug nedenstående råd som vejledning, hvis du vil købe de bedste børnebriller:
 
 • Den første og vigtigste ting, som du skal sikre dig, er, at du køber solbriller med uv-beskyttelse. Glassene skal være CE-mærkede og kunne blokere op til 400 nm (dette vises ofte på produktet med et UV400-mærkat, eller du kan spørge en øjenspecialist for at være sikker).
 • Der er forskellen mellem blændings- og uv-beskyttelse. Alle mørke brilleglas blokerer eller reducerer en del af det synlige sollys (for at reducere kraftigt lys eller generende reflekser), men uv-stråling kan kun blokeres helt af glas med uv-beskyttelse på op til 400 nm.
 • Hvis dit barn dyrker vandsport eller står på ski, kan du overveje polariserede glas, men det er bedst at tale med en øjenspecialist, som kan hjælpe dig med at vælge den bedste løsning. 
 • Af hensyn til sikkerheden bør solbriller til børn være fremstillet med kunstofglas, som er lette og mere modstandsdygtige over for brud.

Briller med uv-beskyttelse – vælg 400 nm beskyttelse i klare brilleglas

Mange børn bruger ordinerede børnebriller dagligt, som hjælper dem til at se bedre. Men vidste du, at særlige klare brilleglas også effektivt kan forhindre skadelige uv-stråler i at trænge ind i øjnene?
 
Til trods for dette findes der, som tidligere nævnt, ingen entydig standard i branchen for uv-beskyttelse, og forældre bør derfor være opmærksomme på følgende:
 
 • Den generelle standard i branchen for klare brilleglas er 380 nm, hvilket ikke blokerer for uv-stråling i den grad, som anbefales af WHO.
 • Kun 1 ud af 5 brilleglas blokerer for uv-stråling på op til 400 nm (den maksimale uv-bølgelængde) – det betyder, at 4 ud af 5 brilleglas i børnebriller kun delvist beskytter mod uv-stråling.
 • Hvis klare brilleglas blokerer uv-stråling på op til 400 nm, beskytter det ikke kun dine børns øjne, men også den sarte hud omkring dem, da man normalt ikke påfører solcreme på øjenlågene.
Briller med uv-beskyttelse – vælg 400 nm beskyttelse i klare brilleglas

Det skal du være opmærksom på, når du køber briller til børn

Når du tager dit barn til en synstest, kan informationen virke en smule overvældende, men i det mindste forstår du nu vigtigheden af brilleglas med uv-beskyttelse.

Her er en hurtig tjekliste for køb af ordinerede børnebriller:

 • Insister på brilleglas med fuld uv-beskyttelse. Klare ZEISS-glas med UVProtect-teknologi giver dine børns øjne samme grad af beskyttelse, som et par solbriller af høj kvalitet.
 • Stel til børnebriller bør sidde behageligt, og du bør være opmærksom, at du vælger det bedste stel til dit barn. 
 • Som med solbriller til børn, skal brilleglas til børn være lette – plastikglas anbefales af hensyn til sikkerheden ved eventuelle brud.
 • Hvis dit barn er særligt aktivt eller dyrker sport, bør du rådføre dig hos en øjenspecialist for at få mere information om særlige overfladebehandlinger eller ordinerede solbriller.
   

Beskyttelse af dit barns hud

Når du har fundet det perfekte par solbriller eller briller med uv-beskyttelse til dit barn, er resten nemt. Hold øje med uv-indekset, og følg disse råd til beskyttelse af huden:
 
 • Påfør solcreme med solfaktor (SPF) på mindst 50+, 30 minutter inden soleksponering, og vælg en vandfast solcreme ved sport eller vandaktiviteter.
 • Giv dit barn tøj på, der skærmer mod solen. Lange ærmer og tøj, som dækker hals og kraveben, arme og ben, kan effektivt forhindre solskoldning.
 • Invester i en god solskærmende hat, som skygger for ansigt og øjne. Hatte med bred skygge eller dem, der dækker nakken, er mere effektive end kasketter og solskærme.
 • Sørg for, at barnets hat sidder godt. De fleste hatte har snore, stropper eller bånd, som kan bindes, så hatten ikke falder af, når barnet løber rundt.
 • Babyer bør holdes ude af solen, da deres hud kun har meget få selvbeskyttende egenskaber. De fleste klapvogne har som standard en form for skyggeanordning, der kan lukkes til for at holde solen ude – brug denne til at dække dit barn fuldstændigt, når I er udendørs. Brug også solcreme, selv når du opholder dig med din baby i skyggen.
Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?
Hvordan solbriller fremstilles Hvilke trin omfatter fremstillingen af et par solbriller? Læs mere om, hvilke materialer der bruges til fremstilling af solbriller, og hvordan designere fører deres ideer ud i livet.

Livsstil + mode 03-07-2018

Tags: Solbriller

Lignende produkter