Overfladebehandlinger: anti-refleks, hårde overfladebehandlinger, CleanCoat, etc.

Hvilke overfladebehandlinger til brilleglas findes der, og er der forskelle i kvalitet? Hvad er fordelene ved overfladebehandling af brilleglas?

Overfladebehandlinger af brilleglas danner et beskyttende lag, som gør moderne plastikglas robuste nok til at modstå hverdagens strabadser. Ved køb af briller er mange mennesker slet ikke klar over, hvor vigtig overfladebehandlingen af glassene er, og overlader ofte dette spørgsmål til optikeren. Vi har lavet denne guide for at hjælpe dig med at finde vej i labyrinten af forskellige overfladebehandlinger, så du får et overblik over, hvad antirefleksbehandling, hård overfladebehandling, CleanCoat og alle de andre betegnelser egentlig står for. Så valget er dit!

1. Antirefleksbehandling

Det klassiske valg for at se og blive set bedre

Mange brillebrugere sværger til den klassiske overfladebehanding: antirefleksbehandlingen.

Fordelene ved en antirefleksbehandling

Den sørger for et transparent, klart og uhindret syn, giver glassene et mere attraktivt udseende og giver brugeren et jævnt og refleksfrit syn.

Glas uden antirefleksbehandling har en stor ulempe: De giver mange synlige reflekser for brugeren. Disse reflekser er især distraherende på våde veje eller ved kørsel om natten, men de er også generende, nar man taler med nogen, fordi denne person ser sit eget spejlbillede i brilleglassene i stedet for at se dig.

Hvordan kan du se, om brilleglassene har en overfladebehandling, der beskytter mod blænding?

Antirefleksbehandlede glas kan kendes på deres restrefleks. Uanset hvilket materiale glassene er lavet af, vil de altid have en karakteristisk farve, når du holder dem lidt på skrå op mod en hvid baggrund. Det er vældig praktisk for brugeren: En optiker kan se en antirefleks overfladebehandling og vil altid kunne tilbyde den samme høje kvalitet, også selvom du vælger et andet materiale.

Rest-refleksen er normalt grønlig. Den moderne DuraVision® Premium overfladebehandling fra ZEISS har en attraktiv blålig restrefleks. Denne blålige rest-refleks, som knap nok kan anes på glassene, forøger den mængde lys, som glassene lader trænge igennem til øjnene. Og ikke kun det – den blå farve er mindre synlig for øjet. Det betyder, at glas med denne rest-refleks gør dine øjne mere synlige for andre mennesker samtidig med at de har færre reflekser. Dine øjne ser mere naturlige ud, næsten som om du slet ikke brugte briller.

Så der er god grund til at få en snak med din optiker om, hvad der findes af antirefleks overfladebehandlinger i dag, og hvor længe sådan en behandling holder! Du kan få gode råd om, hvad du selv kan gøre for, at din overfladebehandling holder så længe som muligt.  

Uden anti-reflekterende belægning Med anti-reflekterende belægning

2. Hård overfladebehandling: Særlig vigtig ved plastikglas

Ved plastikglas (organiske glas) er en hård overfladebehandling absolut uundværlig. Plastikglas er dejligt lette i brug, men materialet er blødere og får lettere ridser end brilleglas af glas (de såkaldte mineralske glas) – især hvis de ikke er overfladebehandlet.

Specielle overfladebehandlinger med en hård lak, der er afpasset til materialet, forøger ikke alene glassenes modstandsdygtighed mod ridser, de sikrer også en varig høj synskvalitet og lang levetid for glassene. Med DuraVision™ Platinum overfladebehandling kan ZEISS tilbyde en løsning, som er tre gange hårdere end den tidligere generation af hårde, antirefleksbehandlede (AR) ZEISS-glas og 35 % hårdere end AR-behandlede mineralske glas fra ZEISS. Dette er muligt på grund af den måde, ionerne forsegler glasset under påføringen af overfladebehandlingen. Læs mere  

Uden hård belægning Med hård belægning

3. Betyder CleanCoat, at jeg aldrig mere skal pudse briller?

Desværre er der ingen overfladebehandling, der gør brillepudsning overflødig. Men brilleglas kan forsynes med en overfladebehandling, som betyder, at smudspartikler har svært ved at hæfte til glassets overflade. CleanCoat gør brilleglassenes overflade så glat, at snavs og støv vanskeligere kan sætte sig fast. Dermed bliver plejen af brilleglassene betydeligt lettere. Jo glattere overflade desto bedre.

Takket være overfladebehandlingens vandafvisende egenskaber perler vandet af - ligesom på en lotusblomst. Især ved brilleglas med anti-refleksbehandling er dette en stor fordel, fordi snavs ses tydeligere på anti-refleksbehandlede glas end på ubehandlede glas.
En overfladebehandling med antistatisk funktion kan også holde glassene renere: Fnug – f.eks. fra tøj – hæfter meget dårligere på disse glas.

Uden CleanCoat Med CleanCoat

Alt-i-en overfladebehandlingspakke

Brilleglasproducenter ønsker at lette kunderne i deres valg af overfladebehandling. Derfor findes der pakkeløsninger med forskellige typer overfladebehandlinger. Her er ZEISS ingen undtagelse: Med DuraVision® Premium overfladebehandlinger får du en samlet pakke, som både indeholder en anti-reflekterende, hård, antistatisk og CleanCoat overfladebehandling.

Spørg din optiker til råds. Det er også vigtigt at vælge den rigtige overfladebehandling, når du køber briller til børn eller et par ekstra briller til dig selv – et så vigtigt valg må ikke overlades til tilfældigheder!

Specielle overfladebehandlinger for optimalt syn

Mere afslappet syn i den digitale verden:

beskyttelse mod blåt lys

Kravene til vores syn har ændret sig meget, efter at vi er begyndt at bruge digitalt udstyr som smartphones, tablets og moderne belysning med LED'er og displays. Vi udsættes for mere blåt lys end nogensinde før – faktisk hele dagen. Blåt højenergilys anses for at have en negativ indvirkning på synet på længere sigt.

Én ting er sikkert: Lys har stor indflydelse på, hvordan kroppens indre ur og dermed vores søvnrytme fungerer. Kraftigt lys tidligt om aftenen fortæller vores krop, at den skal være vågen længe endnu. Når vi ser på computere eller andet digitalt udstyr, udsættes øjnene for store mængder blåt lys, hvad der blandt andet kan forringe kontrastsynet. Det kan også være anstrengende for os og for vores øjne at fokusere på en skærm, hvad der med tiden kan føre til digital øjentræthed.

Takket være specielle filtre kan brilleglas beskytte øjnene mod blåt lys og dermed lette arbejdet ved en computer eller brugen af andet digitalt udstyr. Med DuraVision® BlueProtect fra ZEISS får du en førsteklasses overfladebehandling med et blåfilter, som er fremragende egnet til alle brillebrugere, der opholder sig meget indendørs, og som oplever, at lyset fra LED-pærer, TV-apparater eller computerskærme virker trættende og anstrengende. Derfor tilrådes denne overfladebehandling også til glas i arbejds- eller TV-briller.

Fremragende komfort og større sikkerhed i trafikken:

Premium overfladebehandling specielt beregnet til bilister

Vi kender det alle sammen: Ubehageligt blændende lys fra modkørende billygter eller gadebelysning, som generer synet. Det er trættende for trafikanterne og kan endda være farligt.

En førsteklasses overfladebehandling af brilleglas kan afhjælpe dette, f.eks. den overfladebehanding som er integreret i ZEISS DriveSafe glas. Den bevirker, at brugerens subjektive følelse af blænding – f.eks. fra modkørende biler med LED- eller xenonforlygter – bliver mindre*. Behandlingen beskytter også brilleglassene effektivt både mod ridser og smudspartikler.

Hvordan kan jeg se, at glassene har en ZEISS DriveSafe-overfladebehandling?
ZEISS DriveSafe overfladebehandling kan kendes på en let violet restrefleks på glasset, som knap nok kan anes, og som derfor ikke er forstyrrende.  

Fremragende solbeskyttelse og smart tilbehør

Glas, som bliver mørke i sollys

Farveskiftende brilleglas er en rigtig god ide til alle, som ikke har lyst til at skifte til andre briller i sollys. Disse brilleglas har den særlige egenskab, at de kan ændre farve afhængigt af sollysets styrke – f.eks. PhotoFusion fra ZEISS.  

Solbeskyttelse – med moderne farver, som understreger dit look

Det handler om at beskytte dine øjne mod sol og blænding, når du er udendørs. Du og din optiker kan i fællesskab skabe de helt perfekte solbriller til dig, både hvad angår farve og stil. Farvede overfladebehandlinger af solbriller fås både til plastikglas og til mineralske glas. ZEISS solbrillesortiment har et stort udvalg af glasfarver – fra ensfarvede og graduerede indfarvninger til tofarvede og specielle farver til medicinske formål. Så uanset om du har enkeltstyrkeglas eller flerstyrkeglas, kan dine briller blive dit yndlingstilbehør, som oven i købet giver en førsteklasses solbeskyttelse.  

Det sidste skrig: solbriller med spejlende overfladebehandling

Tidligere var solbriller med spejlende overfladebehandling kun nødvendige i meget kraftigt solskin, men nu er det højeste mode – og de fås også med din styrke! Din optiker kan fortælle dig alt om, hvad der findes af farver og funktioner i det enorme udvalg af overfladebehandlinger til solbriller.

*Med DuraVision DriveSafe sagde 64 % af de brugere, der deltog i undersøgelsen, at de havde færre problemer med blænding takket være denne nye overfladebehandling i sammenligning med andre højkvalitets anti-refleks overfladebehandlinger. Kilde: Intern brugertest (med CZV-medarbejdere i Tyskland), ekstern brugertest (optikere og forbrugere i Spanien)

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

10 tips til sunde øjne Sådan undgår du trætte og tørre øjne.

Sundhed + forebyggelse 18-04-2019

Tags:

Grøn stær – alt, du behøver at vide om den anden hyppigste årsag til blindhed Grøn stær er en alvorlig øjensygdom, som påvirker øjentrykket.

Sundhed + forebyggelse 14-03-2019

Tags:

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål

Lignende produkter