For kraftige, for svage eller dårligt tilpassede: Hvad kan de forkerte brilleglas gøre ved vores øjne?

Flere klager kan føres tilbage til trætte øjne

Mange brillebrugere kende følelsen: Før eller siden er dine briller blevet for svage, og dine øjne skal arbejde hårdere end normalt. Briller, som er forkert tilpassede, kan også tvinge dine øjne på overarbejde. Resultatet er ikke rart. Kan brilleglas, der er for kraftige, for svage eller på anden måde "forkerte", virkeligt forårsage langvarige skader på vores øjne? Er det sikkert, at en utilstrækkelig korrigering af synsproblemer nødvendigvis skader vores øjne? Og hvad sker der, når vores øjne tvinges til at yde ekstra, som når vi fx læser i dårligt lys? SE BEDRE giver dig overblik.

Har du nogensinde spurgt dig selv, om brugen af forkerte brilleglas kan skade dine øjne? Det kan være svært at besvare dette spørgsmål. Briller, som ikke yder optimal korrigering, kan helt sikkert have en negativ påvirkning på vores syn og livskvalitet, men der er få tilfælde, hvor det også fører til langvarige, uoprettelige skader. Mens en utilstrækkelig korrigering af nærsynethed faktisk kan gøre brillebrugeren endnu mere nærsynet, er der ingen rapporter, der viser, at det samme gør sig gældende ved langsynethed. Alligevel skal øjet yde et større, og ind imellem meget vanskeligt, arbejde for at opnå et klart syn. Årsag: En under- eller overkorrigering betyder, at linsen ikke yder den optimale støtte. For en person med aldersrelateret synstab, kendt som presbyopi, kan forkerte brilleglas føre til utilpashed, fx på vej op ad trapper, da synsfeltet her sløres.

Vores visuelle system er utroligt fleksibelt: det "lærer" at fokusere korrekt ved forskellige afstande og tilpasser vores syn til den enkelte situation så godt som muligt – afhængigt af eventuelle visuelle defekter.

Man ser ofte andre knibe øjnene sammen, når de ikke længere tydeligt kan læse ordene på deres mobiltelefon, eller at de indtager en ubehagelig kropsholdning for at kompensere for et synsproblem, som endnu ikke er blevet korrigeret. Alt dette kan nemt undgås med en tilpasset par briller.

Hvordan påvirkes brugeren af forkert tilpassede briller?

Årsagerne til de fleste klager fra brillebrugere viser sig at være harmløse og forbigående. Det betyder, at problemerne forsvinder, så snart vedkommende igen oplever et optimalt syn. Et typisk symptom på forkert tilpassede brilleglas er en manglende evne til at se klart med brillerne på. Dette resulterer i trætte øjne, eftersom det visuelle system skal arbejde hårdere for at opnå et klart billede. En overkorrektion betyder, at brillerne er for stærke for brugeren, mens en underkorrektion betyder, at de er for svage. For mange brillebrugere kan dette føre til trætte øjne såvel som hovedpine, ondt i nakken og kvalme. Billige brilleglas, der er klar til brug, og som ikke er blevet tilpasset skaber ofte denne effekt. Vi behøver vel ikke nævne, at det selvfølgelig giver god mening at række ud efter et par 'hyldebriller' under særlige omstændigheder eller i en nødsituation. Da disse briller ikke er blevet tilpasset brugerens øjne, kan det dog resultere i stressede øjne og tilhørende bivirkninger. I dette tilfælde anbefaler vi, at du besøger din optiker eller øjenlæge, så denne kan foretage en øjentest og afgøre, om du har nedsat syn, eller om dine nuværende briller fortsat yder optimal korrigering.

Kan det forkerte par briller med glidende overgang skade dine øjne?

De første tegn på aldersbetinget synstab (kaldet pre-presbyopi, starter almindeligvis et sted imellem midt-30'erne og midt-40'erne) og kræver et skift fra enkeltstyrkeglas eller kontaktlinser til multifokale glas, altså flerstyrkeglas. Der er to årsager til, at folk finder dette skift vanskeligt. For det første mener de, at flerstyrkeglas er noget, som kun gamle mennesker bruger; og for det andet tvinger skiftet brugeren ud i at skulle "lære" at se igen. Flerstyrkeglas kræver vertikale øjenbevægelser, fordi synsfelterne i glasset for nær, mellem og lang afstand sidder placeret oven over hinanden. Når vi ikke har briller på, eller bruger enkeltstyrkeglas, bevæger vi primært vores øjne og hoved horisontalt.

Når vi skifter til flerstyrkeglas grundet presbyopi er der to basale råd, man bør følge: jo tidligere du begynder, jo lettere bliver tilpasningen, fordi det er mindre belastende at starte med "milde" flerstyrkeglas, og det visuelle system lettere er i stand til at lære at se med disse nye glas. Desuden bør briller ved presbyopi altid være tilpasset den enkelte bruger – de synsfelter, der findes i 'hyldebriller' yder ikke optimalt udsyn.

Briller med flerstyrkeglas, som ikke er korrekt tilpassede forårsager trætte øjne og resulterer i symptomer, som ikke kun er distraherende, men som kan påvirke brugerens sundhed. Ud over et uklart syn, omfatter symptomerne svimmelhed, hovedpine, træthed og kvalme under fx opstigning af trapper, fordi synsfeltet sløres. At have forskellige synsfelter i sine flerstyrkeglas – til nær, mellem og lang afstand – som er nøjagtigt tilpassede brugeres synsprofil, forbedrer både brugerens tolerance og er også en afgørende faktor for, hvor godt en person ser med sine nye briller med glidende overgang. Husk på, at flerstyrkeglas kun når deres fulde potentiale, når placeringen af brillestel og glas er nøjagtigt tilpasset brugerens ansigt, øjne og livsstil. De forskellige synsfelter i glasset kræver en nøjagtig centrering af glassene. Du bør besøge din optiker og gennemgå din synsprofil igen, hvis du har mistanke om, at du bruger "forkerte" brilleglas, fx hvis styrken i nærfeltet er for svag til læsning, eller hvis det er svært at se klart ved udfordrende opgaver, såsom at køre bil.

Børn har brug for ordentlige briller

Børns øjne er stadig under udvikling og gennemgår mange forandringer: Den visuelle skarphed på omkring 50 % det første leveår springer generelt op på 100 %, når barnet når treårs-alderen. Dybdesynet er fuldt udviklet, når barnet er ni år gammelt, mens synsfeltet udvikler sig frem til, at barnet er omkring 12 år. Selv på det tidspunkt er udviklingen endnu ikke fuldført, da vores øjne fortsætter med at vokse, til vi er blevet voksne. Derfor er det vigtigt at få dit barns syn testet jævnligt. En øjenlæge, optometrist eller en specialiseret optiker bør jævnligt teste, om brilleglassene fortsat har den rette styrke, da dette hurtigt kan ændre sig, særligt hos børn. Det er også absolut nødvendigt at beskytte børns øjne mod skadelig UV-stråling, og børnebriller skal også leve op til andre kriterier såsom ekstraordinær robusthed.

Briller, som ikke er optimalt tilpassede, kan påvirke øjnene hos både børn og voksne, som er nær- eller langsynede. Mens et par briller, som ikke er korrekt tilpassede, ikke skader et barns øjne, kan de forhindre barnets syn i at udvikle sig fuldt ud. Heldigvis kan et par børnebriller, som er perfekt tilpassede, have modsat effekt: De kan hjælpe med at fremme et optimalt syn. For børn med en særlig form for nærsynethed, som er særlig fremherskende i Asien, kaldet progressiv nærsynethed, kan særlige glas hjælpe med at ændre udviklingen af refraktionsfejlen. Et par briller kan også hjælpe med forebyggelsen af visuelle problemer, der er opstået som følge af særlige typer af skelen med øjnene. Det tilrådes derfor at få undersøgt øjnene hos spædbørn og yngre børn med regelmæssige mellemrum hos en øjenlæge, så en eventuel behandling kan påbegyndes så hurtigt som muligt. Du kan finde mere information om de forskellige typer skelen og de tilhørende behandlingsmuligheder her.
 

Børn har brug for ordentlige briller
ZEISS online-synstest Hvor godt ser du kontraster og farver? Tjek dit syn her – hurtigt og nemt!

Skader det øjnene at læse i svagt lys eller i lyset fra et stearinlys?

Man plejede at sige, at læsning i svagt lys, fx i lyset fra et stearinlys, kunne skade øjnene. Som med andre myter, såsom "at øjnene sætter sig fast, hvis du gør dig skeløjet", er der intet videnskabeligt grundlag for denne påstand. Alligevel skal øjnene i dårligt lys eller med de forkerte brilleglas, arbejde hårdere for at opnå et godt syn. Udover at trætte øjenmuskulaturen hurtigere end normalt og midlertidigt begrænse synet, er der ikke identificeret skadelige virkninger.

Den største sundhedsrisiko for vores øjne kommer fra det naturlige lys, som udsendes af solen. Den UV-stråling, som findes i sollys, udgør både kortsigtede og langsigtede risici, hvis vi ikke passer tilstrækkeligt på vores øjne. For komplet beskyttelse er det nødvendigt med solbrilleglas med et forbedret UV-filter eller klare brilleglas med UV-beskyttelse af høj kvalitet. Du kan læse mere om emnet her.  

Skader det øjnene at læse i svagt lys eller i lyset fra et stearinlys?

Sammenfatning: Der er intet bevis på, at ukorrekte eller dårligt tilpassede brilleglas kan skade øjnene permanent. Desuden er det, så vidt man ved, mest af alt ubehageligt at læse i dårligt lys eller bruge stærkt oplyste skærme, og altså ikke skadeligt. Da børns øjne er under stadig udvikling, bør enhver visuel defekt altid blive korrigeret på optimal vis. Og alle bør beskytte deres øjne mod skadelig UV-stråling.

Når det kommer til "dårligt syn" kan vores øjne klare meget. Alligevel kan et par veltilpassede briller ikke kun forhindre bivirkningerne ved en ukorrigeret visuel defekt, men også øge brugerens komfort og forbedre dennes livskvalitet.

Min synsprofil Bestem dine personlige synsvaner, og find din personlige brilleglasløsning.
Find en ZEISS optiker i nærheden af dig

Lignende artikler

Ikke alle solbriller er ens Se Bedre fortæller dig, hvad du bør vide om UV-beskyttelse, farvede glas, spejlglas, polariserede glas med mere, så du kan finde det rigtige par solbriller til dine individuelle behov.

Sport + fritid 25-06-2019

Tags: Solbriller

Derfor bør børnebriller tilbyde den bedste uv-beskyttelse Hvad alle forældre bør vide om at beskytte børns øjne fra skadelig, ultraviolet stråling (uv-stråling).
Hvilke solbriller er de rigtige til din yndlingsaktivitet? Der findes et perfekt par solbriller til ethvert formål
UV-beskyttelse i hverdagen Vinduesruder, beklædning, briller – hvad blokerer UV-lys? Og hvad blokerer ikke?

Lignende produkter