Forstå synet

Forstå synet: ZEISS-forskning i de grundlæggende processer i synet

I ZEISS Vision Science Lab på universitetet i Tübingen i Tyskland udføres grundforskning i synet

16 oktober 2020
  • Forstå synet: ZEISS-forskning i de grundlæggende processer i synet

Er du klar over, at der stadig er mange grundlæggende synsprocesser, som endnu ikke er udforsket til bunds? ZEISS Vision Science Lab er et forskningslaboratorium, som befinder sig på universitetet i Tübingen i Tyskland. Det blev oprettet med det formål at udforske de grundlæggende aspekter af synets funktionalitet, hvordan lyset interagerer med øjne og brilleglas, og hvordan hjernen behandler synsindtryk i mange forskellige dynamiske situationer. Målet er at udvikle nye metoder til at skabe et naturligt, individuelt optimeret syn.

ZEISS Vision Science Lab blev oprettet i 2013 som en arbejdsgruppe i projektet ‘Industry on Campus’. Det ligger placeret i Tübingen universitetshospital, som støder direkte op til selve universitetsområdet. Det blev iværksat som en del af Tübingen universitets 'Excellence initiative' og er et fælles projekt, som dækker berøringsfladerne mellem grundforskning og industriel anvendelse.

I dag er der over 200 millioner mennesker i verden, som bruger briller fra ZEISS – et antal, der forøges for hvert sekund. ZEISS fremstiller individuelle brilleglas, som kan korrigere et meget stort antal synsfejl. For at kunne gøre det trækker ZEISS på en ekspertise, som er akkumuleret i løbet af virksomhedens 160-årige historie, idet det drager nytte af sine utallige patenter og produkt-innovationer og over 100 års erfaring som pioner indenfor øjensundhed og oftalmologi. Forbedret synsskarphed, kontrast- og farvesyn, UV-beskyttelse og forbedret synskvalitet i tusmørke, om natten og ved vanskelige lysforhold kræver hensyntagen til et meget stort antal parametre. Takket være bølgefront-teknologien fra ZEISS kan i.Profiler® generere en objektiv, individuel profil af det menneskelige øje. Disse data bruges derefter til fremstilling af individuelt optimerede ZEISS brilleglas.

ZEISS sigter højere

Men den måde, vores hjerne behandler det komplekse samspil mellem lysbølger, øje og brilleglas på, er stadig ikke udforsket til bunds. ZEISS er af den faste overbevisning, at en endnu dybere forståelse af, hvordan billeder behandles på nethinden og i hjernen, og hvordan komplekse synsfejl opstår mellem øjets linse og nethinde, vil medføre markant forbedrede muligheder for behandling af synsfejl og dårligt syn. ZEISS Vision Science Lab teamet arbejder med alle disse grundlæggende problematikker i området mellem grundforskning og industriel anvendelse.

Hvorfor valgte ZEISS Tübingen?

Som førende aktør indenfor den aktuelle udvikling på området for oftalmologi er den oftalmologiske afdeling på Tübingen Universitetshospital en af de kendteste og mest velrenommerede institutioner på dette felt både i og udenfor Tyskland, som både udmærker sig indenfor forskning men også på området for øjenpleje. Denne institution omfatter universitetsøjenklinikken under ledelse af Prof. Dr. Karl Ulrich Bartz-Schmidt og Institut for oftalmologisk forskning under ledelse af Prof. Dr. Marius Ueffing.

Forskerne på disse to centre samarbejder om at undersøge årsagerne til degenerative, neoplastiske og vaskulære sygdomme i øjet og den visuelle vej på det molekulære, cellulære og det systemiske plan. Disse institutioner indgår i et nært samarbejde især på området for sjældne øjensygdomme.

Med denne enestående samling af kompetence på områderne for neurologi, biologi, medicin, oftalmologisk optik og synsforskning, med dette universitets velrenommerede og fremragende forskningsarbejde og det ekstensive samarbejde med forskningsinstitutter i umiddelbar nærhed af universitetet er vejen nu banet for ZEISS Vision Science Lab til at kunne udføre grundforskning i et usædvanligt effektivt og understøttende forskningsmiljø.

Grundlæggerne af ZEISS Vision Science Lab:

Siegfried Wahl

  • Dr.rer.nat., fysiker og neurobiolog
  • Direktør for ZEISS Vision Science Lab

Katharina Havermann

  • Dr.rer.nat., fysiker og neurovidenskabsmand
  • Teamleder for Visual Neuroscience

Arne Ohlendorf

  • Dr.sc.hum., optometrist og Vision scientist
  • Teamleder for Visual Optics

Del denne artikel